Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Güney Afrika Merkez Bankası Kendini Düzenleyen Kripto Para Organizasyonu Kuracak

Kripto paralar Güney Afrika Merkez Bankası’nın gündeminde. Güney Afrika Rezerv Bankası (SARB) kripto para alanındaki gelişmeleri takip etmeleri ve de gelecekte yapılacak düzenlemelerin daha iyi olmasını sağlamak için bir araştırma ünitesi kuruyor. Bu ünite DLT (Dağıtılmış defter teknolojisi) temelli bankalararası takas ve yerleştirmeler için bir PoC (Proof of Concept) düzenleyecek.

Güney Afrika Rezerv Bankası DLT-Temelli Sistemin Uygunluğunu Ölçecek

Merkez bankasının bankacılık uygulamaları bölümünün yöneticisi Bridget King, kurulacak ünitenin kripto para endüstrisine kendini düzenleyici yeniliğini getireceğini söyledi. Bu da devlete bağlı olmayan ve sisteme bağlı oluşabilecek tehlikeleri engelleyip yetki alanına giren diğerleriyle aynı tempoyu yakalayabilecek yeni bir platform anlamına geliyor. Bunu yapmak için, bu kendini-düzenleme organizasyonu (SRO)‘na kendi kurallarını, yönetmeliklerini ve endüstri standartlarını belirleme yetkisi verilecek. SRO’ya verilen önceliğin sebebi, yeni doğan bu sektörün aşırı ve gereksiz düzenlenmesini önleyip, gelişmesine fırsat tanımak içindir. Bridget King:

“Kripto paraları acemi bir şekilde düzenlemek, büyümesini ve gelişmesini engellemek gibi olumsuz sonuçlar doğurabilir.” dedi.

“Buna ek olarak, yasalar varolan ve hala gelişmekte olan teknolojinin temeline göre dosyalanırsa, bu yasa yürürlüğe girene kadar teknoloji çok ilerlemiş olabilir. Bunun sonucunda da yasa eski kalır ve en son teknolojiyle aynı seviyeye gelebilmesi için kendini derhal yenilemesi gerekir.”

diye de ekledi. King, kripto paraların anonimliğini fark etmişti ve izi sürülemeyen hackerların merkez bankası için çok büyük bir risk taşıdığını düşünüyordu.

Khoka Projesi, bankalararası takas ve yerleşim sisteminin yerine geçmesi için PoC yayınlayacak ve Ethereum temelli bir sistem olan Quorum‘u kullanacak. Bu kavram ispatı (PoC), DLT temelli sistemin güvenli elektronik ödeme süreci için uygun olup olmadığını belirleyecek. Resmi açıklamaya göre:

“Bu projenin amacı DLT’lerin yapısını, bankacılık sektörüyle bir olup bir kavram ispatı (PoC) geliştirerek anlamak. PoC’nin işlevi bankalararası takas ve yerleşim işlemlerini DLT üzerinden tamamlayıp, Sarb ve sektöre DLT’lerin yararlarını ve risklerini belirlemelerini sağlamak.”

Ocak ayında, Güney Afrika Rezerv Bankası, merkez bankasının özel kripto paralar konusundaki konumunu belirleyip takas, yerleşim riskleri, döviz kontrol etkileri, para politikası ve finansal istikrar hakkında düzenleyicileri ilgilendiren sorunları öne çıkarmak için bir fintech görev birimi kurdu. Araştırma ünitesi olan Khoka Projesi ise bu görev biriminin bir ürünü.

Sizce Afrika’nın Dağıtılmış defter teknolojisine ve kripto paraları anlayamaya yönelik ekip kurması diğer ülkelerin de bu konuda harekete geçmesine teşvik olur mu? Ülkemizden bu gibi çalışmalara yönelik yakın zamanda açıklamalar yapılır mı? Aşağıda bulunan yorum bölümünde düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment