Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sony, Dijital Telif Hakları Verileri İçin Blockchain Kullanımına Sıcak Bakıyor

Japon teknoloji devi Sony, dijital telif hakları verilerini depolayabilmek amacıyla blockchain kullanmaya başlayabilir.

ABD Patent ve Marka Bürosu (U.S. Patent and Trademark Office) tarafından Perşembe günü yayınlanan bir başvuru talebine göre, Sony, güncel olarak kullandığı dijital telif hakları yönetimi çözümlerinin (DRM) işbirliği içinde çalışabilmek için ” çok güvenilir olamayabileceğini ve tek bir özel hata noktasına bağlı olduğunu” belirtiyor. ”Eğer bu hakları kilit altında tutan kişi veya sistem devre dışı kalır veyahut arıza yaparsa, kullanıcı elde edilen bütün içeriği kaybeder.”

Başvuru dosyasına göre, bir blockchain, gerekli kimlik doğrulaması bilgilerini saklayabilir ve kullanıcıların satın aldıkları ürünü takip etmesini mümkün hale getirebilir.

DRM sistemleri telif hakları alınan materyallere ulaşımı sadece o ürünü satın alan kişilerle sınırlandıran bir teknoloji. Sony buna örnek olarak bulut-merkezli telif hakkı deposu UltraViolet’i gösteriyor.

Bu patente Sony ve onun yan kuruluşu Sony Pictures Entertainment tarafından ortak olarak başvuru yapıldı ve başvuruda bu sistemin uygulanabileceği medya türü olarak özellikle filmlerden söz edilmekte.

Ancak Sony, bu blockchain temelli sistemin buna ek olarak ” filmler, televizyonlar, videolar, müzikler, sesler, bilimsel veriler, tıbbi veriler ve buna benzer çeşit çeşit içerik veya verinin” telif haklarını korumak için de kullanılabileceğini belirtiyor.

Başvuru bu teknolojinin bir kaç potansiyel kullanımından söz etmekte. Birincisinde, her kullanıcının hakkı ona adanmış bir blockchainde şifrelenmiş olarak duracak. Bu cüzdan o kullanıcı için kimlik doğrulama verilerinin saklandığı başlangıç bloğu (genesis block) ile başlıyor. Kullanıcı belirli bir kaç içerikle ilgili hak elde ettiğinde -mesela internet üzerinden bir filmi indirmek için ödeme yaparak – bu haklar blockchain üzerinden işleniyor.

Aynı zamanda, bir DRM bilgisayar sistemi, ”blockchain içerisindeki telif haklarını doğrular ve bundan sonra bu dosyaya ne zaman ihtiyaç duyulursa bunun şifresini çözerek erişime açılmasını sağlar.” Sony’e göre bu bilgisayar sistemi kullanıcının bilgisayarında kurulu ”DRM Aracı” gibi farklı şekiller alabilir.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi Sony bu teknolojinin kullanıcı  verisini doğrulamak ve eğitim verisini yönetmek gibi farklı uygulamalarına da alıcı gözüyle bakmaktaydı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment