Starbucks Kahvelerini Blockchain ile Takip Edecek
Starbucks; müşterilerin kahvelerinin nereden geldiğini, nerede kavrulduğunu ve hatta baristalardan bazı demleme önerilerini alabilecekleri blockchain tabanlı kod sistemini kullanıma açıyor. Aynı zamanda çiftçiler de harmanladıkları kahveleri takip edebilecekler.
Çoğu insan artık yiyeceklerinin nereden geldiğini ve nasıl üretildiğini merak ediyor. Bu ilgi ve merak da gıda sektöründeki dev isimler dahil olmak üzere birçok şirketi, üretim-dağıtım süreçlerini şeffaflaştırmaya itiyor. Çağımızda şirketler bu gibi çözümler için tabii ki, teknolojinin kapısını çalıyor. İşte bu şirketlerden biri de Starbucks.
Starbucks’ın çay, kahve ve kakaodan sorumlu kıdemli yöneticisi Michelle Burns’ün yaptığı açıklamada, salı gününden itibaren başlayacak bir “iz sürme” sistemini müşterilerine ve kahve yetiştiricilerine açmaya hazır olduklarını söyledi. Bloomberg’ün haberine göre müşteriler bu sistemle, basit bir kod yardımıyla kahvelerinin yetiştirildiği ve kavrulduğu yeri öğrenebilecekler. Hatta, kod ile birlikte Starbucks baristalarından, evde denenebilecek ufak tavsiyeler de müşterilerle buluşacak. Bu yenilikte Starbucks için kahve yetiştiren çiftçiler de unutulmadı. Artık çiftçiler de kahvelerinin yolculuğunun nerede bittiğini, müşterilere verilenden tersi yöne doğru iz sürecek bir kod sistemiyle öğrenebilecekler. Önümüzdeki hafta hayata geçirilecek bu kod sistemi şu an için yalnızca ABD sınırları içerisinde geçerli olacak.
Dünyanın en büyük kahve zinciri olan Starbucks; 10 yılı aşkın bir süredir hem kendi ürünlerinin hem de kullandığı tedarik zincirlerinin takibini yapıyor, bunlara ilişkin veri topluyor. Michelle Burns, Starbucks’ın bu verileri müşterilerine daha kaliteli bir hizmet sunabilmek için takip ettiğini söylüyor. “Neredeyse 20 yıldır, çiftliklerden aldığımız her kahvenin izini sürebiliyoruz” diyen Burns; bunun müşterilere de güven aşıladığını belirtiyor. Şirket şimdi bu takip sürecini iyileştirebilmek ve bu verileri müşterilerin erişimine açabilmek için Microsoft Corp. destekli bir blockchain platformunu kullanmaya başlayacak.
Kahve Şirketleri ve Blockchain
Geçtiğimiz yıl, Amerika’daki bazı kahve şirketleri International Business Machines Corp. ile bir iş birliği içinde blockchain dünyasına adım atmıştı. Örneğin; kahve çekirdeği ticareti yapan Farmer Connect şirketi, firmaların kahvelerin nereden geldiğini öğrenebildikleri ve tedarik zinciri boyunca alım-satım fiyatlandırmalarını kontrol edebildikleri bir blockchain sistemi kullanmaya başlamıştı.
Starbucks ise bunu bir adım daha ileri taşıyarak bilgileri, ABD sınırları içindeki tüm müşterilerinin ulaşabileceği şekilde tasarladı ve insanlara şeffaf bilgi sunmak için de sistemini blockchain ile destekledi. Burns “Gidebildiğimiz kadar derine gidiyoruz” diyerek, müşterilerin ve hatta ulaştırmada görevli aracıların dahi kahvelerinin ilk adımına kadar haberdar olabileceğini belirtti. Bazı harmanların izlenebilirliğinin zor olduğunu da söyleyen yönetici, bunların da en azından bölgelerinin bilgisinin verileceğini söyledi.