Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Suudi Arabistan Hükumetinin Ripple ile Ortaklığı Ülkenin Yeni Ekonomik Düzenini Nasıl Etkileyecek?

Petrol rezervleri, katı yasaları ve Orta Doğu bölgesinde güçlü bir ülke olmasıyla tanınan Suudi Arabistan şimdilerde dünya çapındaki bu ününü değiştirmeye çalışıyor. Ülke bu süreye kadar toplamda neredeyse 80 yıldır bir petrol ülkesi olma ününü korudu. Küresel çaptaki gençler bu ülke hakkında ya çok az ya da hiçbir şey bilmiyorlar ve ülkeyi sadece petrol ile olan bağlantısı sayesinde tanıyorlar ki bu da bir klişe doğuruyor.

Suudi Arabistan tam olarak elden ayaktan düşen ve eski popülerliğini kaybeden bir film yıldızı gibi. Dünyanın gözünde çok baskın ve bilinen bir imaja sahipken kendisini yeni olasılıklara ve çevreye uyarlamaya çalışıyor. Dünya yeni teknolojiler keşfedip bir evrim aşamasına doğru emin adımlarla ilerledikçe Suudi Arabistan da bu evrim sürecinde olan yeni dünyanın içerisinde kendine bir rol kapabilmek için ihtiyaç olan ne varsa yapmaya hazır gibi.

Suudi hükumeti çok kısa bir zaman önce San Fransisco menşeli finansal teknoloji startup’ı olan XRP koini sahibi Ripple ile ortaklık anlaşmasına imza atmıştı.

Krallığın Merkez Bankası Ripple ile bölgede blockchain kullanan bankalar arasında sınır ötesi ödeme yapmak amacıyla pilot bir uygulama başlattı. Ripple bu hareketin daha hızlı, daha ekonomik ve daha şeffaf işlem özelliği sağlayacağını vurguladı.

Suudi Arabistan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) kurucu üyelerinden olup Orta Doğu bölgesinde petrol ihracatı yapan ülkelerle çok sıkı bir bağa sahip. Organizasyonun gücü ve etkisi o kadar fazla ve güçlü ki 1973 yılında Ekim Savaşları sırasında Mısır ve Suriye’ye karşı İsrail tarafında yer alan  Batı ülkelerine karşı bir petrol boykotu ilan ederek fiyatların dört misli artmasına neden olmuşlardı.

Ülke değişmeye ve bu en bilindik sıfatını değiştirmeye çalışsa da bunu Orta Doğu’yu bir arada tutma ruhunu kaybetmeden yapmakta. Suudi Merkez Bankası, Birleşik Arap Emirlikleri Merkez Bankası ile ortak çalışarak iki ülke arasındaki banka ödemelerinde kullanılabilecek bir kripto para çıkarmayı amaçlıyorlar. Suudi hükumeti kripto paralarla denemeler yapmaya devam ettikçe ülke için petrolden blockchain ve kripto para gibi  teknolojilere doğru geçişi daha da vurguluyor.

Suudi Arabistan İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı geçenlerde Ethereum tarafından sağlanan kurumsal yazılım üreticisi Brooklyn menşeli ConsenSys ile ortaklık anlaşmasına imza atmıştı. Bakanlık teknolojik gelişimlere gösterdiği desteğin bir parçası olarak bir ”blockchain acemi eğitim kampı” ConsenSys ile ortak bir etkinlik düzenlemişti.

Üç gün süren bu eğitim kampı genel olarak daha gelişmiş ortam araçlarının nasıl üretilebileceği ve merkezileşmemiş uygulamaları yapabilme üzerineydi.

Suudi Arabistan blockchain ve onun mümkün kıldığı olasılıkların farkına vardı ve şimdi bu yeni teknoloji alanında lider olmanın peşine düşmüş izlenimi veriyor. Bütün bunların ek bir avantajı da bu Ripple ortaklığının ABD ve diğer Batılı ülkeler ile olan ilişkileri kuvvetlendirmesi.

Suudi Arabistan’ın Teknoloji ve Dijital Olasılıklar Müsteşarı konu hakkında şu yorumda bulundu:

”Yapay zeka, nesnelerin interneti ve blockchain gibi teknolojiler 4.0 Endüstrisine katkı sağlayan asıl öğe rolünü üstlenebildiği gibi bunun yanı sıra ülkenin gayri safi yurt içi hasılasını da olumlu etkileyebilir.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment