Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SWIFT’in Dağıtık Defter Teknolojisi Denemesinde Büyük Gelişmeler

Bankalar arası mesajlaşma platformu SWIFT uzun süredir devam eden konseptin kanıtı dağıtık defter projelerinin sonuçlarını paylaştı.

Hyperledger Fabric temelli olan proje daha çok nostro hesapları veya bankaların diğer bankalar nezdinde tuttuğu hesaplara odaklandı. Konseptin kanıtı içerisinde bu ”çoktan çoka” banka transferlerini, özellikle sistemin nostro mutabakatı sürecinde yönetim, güvenlik ve veri gizliliği koşullarını nasıl sağlayacağını incelemişlerdi.

SWIFT araştırma ve geliştirme müdürü Damien Vanderveken‘e göre testler, bu sistemi dağıtık teknolojiye taşımanın artıları ve eksilerine bir bakış açısı sağladı.

”DLT(Distributed Ledger Technology) sanal alanı erişimi kontrol etmemizi, kullanıcı haklarını tanımlamamızı ve güçlendirmemizi, tüm katılımcıları BIC(banka tanımlayıcı kod)’lerine bağlayarak güçlü bir kimlik çerçevesi sağlarken tüm kilit noktaların bir SWIFT onayı altından geçirmemizi sağladı. Daha önce yapamadığımız birçok şeyi yapabiliyoruz. Kısa bir süre sonra her şey tamamlanmış olacak ve biz memnun olacağız.”

Vanderveken’e göre teknoloji açısından bakıldığında bir yıl öncesine göre kaydedilen ilerleme ”çok büyük ve olağanüstü”.

Buna rağmen, SWIFT’in raporu, var olan Blockchain çözümlerinin desteklediği işlem kapasitesinin limitlerini de göz önünde bulunduruyor. Çünkü ticari boyutta kullanıldığında sistemin, konseptin kanıtında gösterdiğinden daha fazla kanalı  idare edebilmesi gerekecek. Vanderveken bunu: ”Ne kadar çok kanalınız varsa yapılması gerekenler o kadar karmaşık bir hal alıyor.” diye açıkladı.

Yine de testler, bankaların koşullara riayet ederken bile dağınık defter kullanarak gerçek zamanlı işlemler yapabileceğini gösteriyor. SWIFT ayrıca:

”İşlem durumu güncellemesi, denetim yolları, beklenen ve kullanılabilir bakiyenin görüntülenmesi, basit hesaba giriş onaylaması, bekleyen girişlerin ve ilgili olası sorunların tanımlanması, düzenleyici koşulları sağlayan verilerin oluşturulması gibi uygulamaların gerçek zamanlı yapılmasına olanak sağladı.” diye açıkladı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment