Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Temizlik Şirketinden Blockchain Projesi: Hedef Okyanus Atıklarıyla Mücadele

Ev temizlik ürünleri üreten SC Johnson ve çevreci organizasyonlardan olan Plastic Bank, Endonezya‘nın birkaç farklı bölgesinde geri dönüşüm merkezleri açmaya karar verdiler. ABD merkezli olan bu iki kuruluş, Endonezya’da açtıkları bu merkezlerde çöp toplayabilmek için özel bir token üretecekler.

Glade, Ziploc ve Mr. Muscle gibi ürünlerin sahibi olan SC Johnson, okyanuslardaki plastik artıklarına ilişkin yeni bir araştırma yaptı ve ilginç sonuçlar elde etti. Yapılan bu araştırmaya göre okyanusa sızan plastik atıkların yüzde 55’inden fazlası Çin, Endonezya, Filipinler, Vietnam ve Filipinler gibi Asya ülkelerinden kaynaklanıyor.

Plastik Atıklarla Mücadele

Plastic Bank ile işbirliği yapan SC Johnson, Endonezya genelinde sekiz farklı plastik toplama merkezi açmaya karar verdi. Bu merkezlerden ilki, oldukça turistik bir yer olan Bali’de açılacak. SC Johnson, Endonezya geneline yayıldıktan sonra diğer Asya ülkelerinde de merkezler açmayı planlıyor.

Yerel plastik toplayıcılar, bu merkezlere giderek ellerindeki plastik atık karşılığında dijital token alabilecekler. Bu tokenlar daha sonra merkezsiz bir sistem aracılığıyla çeşitli ürünlerin ve hizmetlerin ödemesinde kullanılabilecek.

Blockchain teknolojisinden faydalanacak olan bu iki kuruluş, bu teknolojinin okyanustaki atıklarla mücadele etme konusunda oldukça verimli olabileceğine inanıyor. Hatta Plastic Bank’in kurucusu David Katz’e göre Blockchain teknolojisi, okyanustaki atıkların yanı sıra Endonezya’daki fakirlikle de mücadele edebilir.

Üst düzey güvenlik imkanı sunan Blockchain teknolojisi şu ana dek birbirinden farklı yardım programlarında kullanıldı. Mesela Birleşmiş Milletler bünyesindeki BM Kadın Birimi, Ürdün’deki mülteci kamplarına destek olabilmek için Blockchain tabanlı bir proje başlatmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment