Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tron BitTorrent’i Satın Aldı ve Topluluktaki Tepkiler Bitmek Bilmiyor

Az bilinen bir kripto para biriminin kurucusu büyük etkiler yaratmaya devam ediyor.

İlk olarak geçen hafta ortaya çıkan olayda, Salı günü Tron (3 milyardan daha fazla toplam piyasa hacmine sahip) isimli tartışmalı bir kripto para projesinin kurucusu Justin Sun’ın dosya paylaşım servisi olan BitTorrent‘i 140 milyon dolar gibi bir fiyata neden ve nasıl aldığı hakkında daha fazla detay su yüzüne çıktı. (Bazı haber sitelerinde bu fiyatın 120 milyon dolar olduğu vurgulanıyor.)

”BitTorrent blockchain girişimcisi Justin Sun’a satıldı.”

Eğer olayı ikinci kere odaklandıktan sonra anladıysanız emin olun bu konuda yalnız değilsiniz.

Hızlı bir özet geçelim: CoinMarketCap verilerine göre dünyanın en büyük 10. kripto para birimi Tron kendi büyük yazılımını piyasaya sürmenin eşiğinde.

Proje resmi olarak Mayıs ayında fon toplama için kullanılan Ethereum tokenlerinden kurtulmak ve  tamamen bağımsız bir blockchain üzerindeki yeni koinlere kavuşmak amacıyla başlatıldı, ki bu bağımsız ağın ismi ise Odyssey 2.0. Ancak bu noktaya gelene kadar aşılan yol ciddi çalkantılı bir yol oldu ki bu yol esnasında Tron’u whitepaper’ında eser hırsızlığı yapmakla suçlayanlar bile olmuştu.

Bu sebeple mevcut satın alma Tron destekçileri ve eleştirmenleri arasında yeni bir tartışma için tam da aranan kan oldu.

Tahmin edebileceğiniz üzre yatırımcılar bu yeni haber karşısında adeta kendilerinden geçti.

”Bu sabahki bütün tweetler TRX ve TRON ile ilgili.

BitTorrent satın alımı doğrulandı.”

 

”Tron’un interneti merkeziyetsizleştirme hedefi Justin Sun’ın BitTorrent’i satın alması ile çok daha kolaylaştı. İnternet trafiğinin büyük bir yüzdesine sahip  eşler arası bir protokol, bu Kripto için mükemmel bir fırsat. FUDster’lar (piyasadan emin olamayan ve karar veremeyen kişiler) bunu okuyup ağlayabilirler. ”

Peki Tron’u Buna Yönlendiren Ne?

Sosyal medyada yapılan kutlamaların yanı sıra, toplulukta yer alan bazı önemli eleştirmenler bu haberin zamanlaması ve bu satın almanın arkasındaki sebep hakkında sorular yöneltti.

Variety ve TorrentFreak bu satışın kökeni hakkında bazı önemli kilit bilgiler sundu.

Söylenenlere göre Sun BitTorrent’in satın alınmasını geçen Eylül ayında kafasına koymuş ve ”satın alma yok” cümlesi ve şartı BitTorrent’in diğer potansiyel alıcılarla bu gibi konuşmalara girmesini engellemiş.

25 Mayıs tarihinde BitTorrent’in bu kurala uymadığı dedikoduları piyasada dolanmaya başlayınca Justin Sun yasal yollara başvurmuş. Bugüne kadar hızlı bir şekilde olayları sararsak, haberlerin patlak verdiği nokta Variety‘nin Justin Sun’ın sahip olduğu Rainberry Acquisition Inc. ve BitTorrent’e sahip olan asıl şirket olan Rainberry Inc.’nin birleştiğini açıklaması ile meydana gelmiş.

BitTorent’in satın alınması olayının perde arkasının tam olarak nasıl olduğu spekülasyonlarının da ötesinde, eleştirmenler dosya paylaşım hizmeti olan BitTorrent’i satın almaya ilk olarak nasıl karar verildiğini sorgulamakta.

Olası durumlardan bir tanesi BitTorrent’in alt yapısındaki hizmetin tamamen açık kaynaklı olması ve halka açık bir platform sunması olarak belirtiliyor.

Bu sebeple bazı eleştirmenler Justin Sun’ın BitTorrent’i satın alarak elde etmek istediği şeyin BitTorrent’in hizmetleri değil de BitTorrent’in sahip olduğu platformu kullanarak tamamen farklı bir hizmet sunmak istemiş olabileceğinin üstünde durmakta.

 

”Birisi bana Tron’un neden BitTorrent’i satın aldığını açıklayabilir mi?”

 ”Belki de onlar Tron’u token olarak kullanarak eşler arası içerik değişimi yapabilecekleri bir platform yaratmaya çalışıyorlar?”

”Ben de tam olarak bunun olacağını düşündüm. En azından ”teoride.” Ancak bunu gerçek anlamda yapmak için uzun yollar kat edilmesi ve çalıştığından emin olunması gerekmekte.”

Diğer eleştirmenler ise bu spekülasyonların BitTorrent’in dünya etrafında günlük bazda milyonlarca kullanıcıya hizmet verdiği göz önüne alındığında gereksiz olduğunu ve bu hamlenin doğru bir hamle olduğunu düşünmekte.

”Eski bir teknoloji olan BitTorrent’e 140 milyon dolar harcadılar ve bunu topluluğa yeni bir teknoloji olarak sunacaklar. 1990’lardan kalma bir teknoloji.. saçma.. neyse gene de bu saçmalığa sahip olmadığım için mutluyum. iyi günler.”

 

”Evet bu o kadar saçma ki internetin %40’ı bir şekilde BitTorrent kullanıyor veya yolu oradan geçiyor. Herkesin gözden kaçırdığı bir eşler arası ağ. bu adamlar çok salak… ha ha ha. ”

 

Cevapsız Sorular

Yine de Tron’u bu olaya neyin ittiği tam olarak bilinmese de Tron eleştirmenleri yatırımcıları Tron konusunda uyarmaya ve bu hamlenin bir tür ”dolandırıcılık” unsurunu ”yasallaştırma” hamlesi olarak yapılan bir hareket olduğunu ifade etmekte.

” Tron gibi sahtekarlıklar, insanların ellerindeki Bitcoin’i bunun karşılığında verecek kadar aptal oldukları sürece var olacaktır.”

”Başarısız olmuş bir projeyi 140 milyon dolara satın almak eser hırsızlığı yaptığınız blockchain projenizi ”yasallaştırmaya” çalışmak için gerçekten garip bir yöntem.”

 

” Tron BitTorrent için 140 milyon dolar ödedi – ‘BitTorrent TRON’un işlerini ”yasallaştırmak” için kullanılacak.’ ”

Görünüşe göre şu an için Justin Sun BitTorrent ve Tron’un diğer hedefleri hakkında sessiz kalmayı tercih ediyor gibi. Ancak BitTorrent salı günü yaptığı açıklamada bu anlaşma yüzünden hizmetlerini değiştirmeyi planlamadığını söyledi. Tabii ki yine de bu konuda bir yorum yapmak için henüz çok erken.

Huobi Talk üzerinden yapılan ve Medium üzerinde yer alıp çevrilen bir röportajda Justin Sun şunları ifade etti:

”BitTorrent ile nasıl birleşeceğimiz konusu ile ilgili detayları şimdilik sır olarak tutacağım. Temmuz ayında BitTorrent ile bazı aktivitelerimiz olacak. Lütfen buna dikkat edin, teşekkürler.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment