Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kripto Piyasaları BitHumb Hacklenmesi Sonucu Kızıla Boyandı – Piyasalara Düşüş Hakim

Coin360‘dan alınan verilere göre bugün içerisinde top 10 içerisinde yer alan kripto para birimlerinin hepsi piyasa hacmine göre düşüşler yaşamakta.

Basın saatine göre bütün kripto para birimlerinin toplam piyasa hacmi 283 milyar doların altına düştü ve toplamda dünkü 294 milyar dolarlık seviyeye göre 11 milyar dolar gibi zarar etti.

Bitcoin basın saatine göre 6.760 dolar seviyesinden işlem görmekte olup son 24 saatlik periyotta %0.29’luk bir düşüş yaşamış. Lider kripto paranın bu kaybı önceki bir kaç gün içinde yaşanan artışın hemen ardından geldi. BTC 18 Haziran tarihinde yaşanan 300 dolarlık sert düşüşün ardından 19 Haziran tarihinde 6.800 seviyelerine kadar yükselmişti.

Ethereum ise son 24 saat içerisinde yaşadığı %0.56’lık bir kayıp yüzünden 534 dolar seviyelerinden işlem görmekte olup 53 milyar dolar gibi bir toplam piyasa hacmine sahip. Lider alt koin bir kaç hafta süren düşüş sonucu 486 dolar seviyelerine kadar düşmüştü ancak  şu sıralar bütün bunlara rağmen 500 dolar seviyesinin üzerinde olmayı sürdürüyor.

CoinMarketCap üzerinden elde edilen verilere göre top 10 da yer alan bütün kripto para birimleri kırmızıya boyanmış bir durumdayken bunların arasında en kötü durumda olanı ise basın saatine göre %4.78’lik bir düşüş yaşayan IOTA olmakta.  IOTA basın saatine göre 1.16 dolar birim fiyatı üzerinden işlem görmekte.

Bugün piyasalarda yaşanan bu terslik Güney Kore‘nin önde gelen kripto para borsası ve dünyanın da en büyük altıncı kripto para borsası olan Bithumb’ın 30 milyon dolar civarında bir hacklenmeye maruz kalmasından kaynaklanmış bir etki tepki olayı gibi gözükmekte.

Koreli bir sahtekarlık tespit etme projesi olan Sentinel Protocol yetkililerinin açıklamalarına göre Bithumb’ın Sıcak Cüzdanı (çevrimiçi) 19 Haziran gecesi hacklenmiş. Hacklenmeden önce Bithumb sunucularında olağan dışı erişimler görünce büyük bir miktarda Ethereum’u çevrimdışı cüzdanlarına nakil etmiş. Hatta Bithumb 16 Haziran tarihinde ”güvenlik ayarlarını en üst seviyeye çekmek için” ani bir sunucu kontrolü bile yapmış.

Bugün Kore Bilim ve Teknoloji bakanlığı bu hırsızlığın sebepleri hakkında Kore İnternet ve Güvenlik Kurumu (KISA), polis kuvvetleri ve diğer devlet daireleri ile ortaklaşa şekilde acil bir soruşturma başlatacağını açıkladı.

Bithumb yaptığı açıklamada yaşanan maddi kayıpların telafi edileceğini ve böylece kullanıcıların mağdur durumda bırakılmayacağını vurguladı. Kullanıcılar yalnızca belli bir süreliğine ellerindeki varlıkları başka bir yere aktaramayacaklar.

Bu denli büyük bir platformun hacklenmesi haberi piyasalara olan güveni ciddi bir oranda zedeleyebilir ki bu olay şimdiden uluslararası ana akım medya kanalları tarafından yoğun ilgi topladı.

Bu ayın başlarında Bithumb’a kıyasla daha küçük olan Coinrail‘in 37 milyon dolarlık hacklenmesi olayı bile Bloomberg, The Wall Street Journal, Reuters ve The Guardian gibi ana akım medya kanallarının ilgisini çekmiş ve adeta ellerine bir koz vermişti.

Güvenlikle ilgili yaşanan bu olaylar korkuyu beslemeye devam ederken, emin olamama ve şüphe kısa dönemde kripto piyasalarına zarar verebilir. Ancak dün konuşan Goldman Sachs CEO’su kripto para birimlerinin uzun dönemde ”işe yarayabileceğini” ifade edip kripto para birimlerinin sırf ”olağan dışı” veya ”alışılmadık” olmasından dolayı büyük çaplı kabul edilmeyeceğini ifade etmenin ”küstahça” olduğunu da vurgulamıştı. 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment