Tron Ethereum ve EOS’a Fark Attı
Justin Sun’ın kurduğu Tron hızla büyümeye devam ediyor. Tron ağında geçtiğimiz son birkaç ay içerisinde birbirinden farklı yeniliklere ve gelişmelere imza atıldı. Tron tüm bu gelişmeler sayesinde Ethereum ve EOS gibi rakiplerini geride bırakmayı başardı.
Dapp Lideri
DappRadar geçtiğimiz gün 2020’nin ilk çeyreğini kapsayan bir değerlendirme raporu yayınladı. Bu raporda Tron, Ethereum, Eos gibi merkezsiz uygulama (dApp) platformlarına dair genel bilgiler sunuluyor ve bu ağların performansları değerlendiriliyor.
Üç aylık bir zaman dilimini kapsayan bu raporda Tron’un Ethereum ve EOS gibi rakiplerinden bariz bir şekilde üstün olduğunu görüyoruz. Günlük aktif cüzdan sayısı bakımından diğer ağların önünde olan Tron, dApp konusunda liderliği üstlenmiş durumda.
Kaynak: DappRadar
Yukarıdaki grafikte de görülebileceği üzere Tron ile Ethereum ve EOS arasında kayda değer bir fark var. Günlük hareketlilik bakımından geçtiğimiz yıla kıyasla %15’lik bir artış yaşayan Tron, özellikle EOS ile arasındaki farkı açmış durumda.
EOS’a Dikkat
EOS’a dApp konusunda dikkat etmek gerekiyor çünkü görünüşe göre ağdaki hareketlilik gitgide azalıyor. Bu arada EOS’un rakipleri de büyümeye ve güç kazanmaya devam ediyor.
Tron, Ethereum ve EOS üçlüsüne değil de diğer platformlara baktığımızda özellikle WAX, NEO gibi platformların öne çıktıklarını görebiliyoruz. Bu noktada başlıca WAX’e dikkat etmek gerekiyor çünkü WAX hem kendi klasmanındaki rakipleriyle arasındaki farkı açıyor hem de EOS’a gitgide yaklaşıyor.
Günlük aktif cüzdan sayısı
İlginç Nokta
Yukarıdaki çalışmadan görülebileceği üzere Tron ile Ethereum ve EOS arasında bariz bir fark var. Fakat bu noktada ilgi çekici bazı noktalara da değinmek istiyorum.
Tron rakiplerine günlük hareketlilik bakımından fark atmış atmasına ama burada ‘hareketlilik’ derken kastedilen şeye bir göz atmak lazım. Yani, bu ağların ne amaçla kullanıldıklarına bir göz atmak gerekiyor.
Evet, Tron rakiplerine kıyasla çok daha aktif bir şekilde kullanılıyor. Ama Tron’daki dApp’lerin %88’inden fazlası kumar gibi riskli faaliyetler için kullanılıyor. Şu anda Tron, Ethereum ve EOS ağlarında bu gibi faaliyetler için kullanılan toplamda 24 bin 865 adet uygulama var. Ve bunlardan 19 bin 725 tanesi Tron’da.
Buna karşın olarak Ethereum ve EOS ağlarının daha farklı amaçlarla kullanıldıklarını görüyoruz. Mesela EOS ağındaki toplam 9 bin 717 adet uygulamanın 6 bin 977 tanesi oyun/pazar uygulamalarından oluşuyor.
Ethereum’a baktığımızda ise daha farklı bir tabloyla karşılaşıyoruz. Tron büyük ölçüde kumar gibi riskli faaliyetler için kullanılırken EOS oyun/pazar uygulamaları için kullanılıyor. Ethereum’da ise daha fazla çeşitlilik söz konusu. Ethereum’daki 18 bin 421 adet uygulamanın:
- 3 bin 265 tanesi kumar/riskli faaliyetler
- 4 bin 140 tanesi borsalar
- 9 bin 90 tanesi oyun/pazar uygulamaları
- geriye kalanlar ise “diğer” uygulamalar için kullanılıyor.