Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

“Bitcoin Yıl Sonunda 20 Bin Dolar Olacak!” Peki Nasıl?

ABD Merkez Bankası (Fed) geçtiğimiz haftalarda 2 trilyon dolarlık bir teşvik paketinin duyurusunu yaptı. Fed bunun üstüne bu hafta içerisinde 2.3 trilyon dolarlık başka bir paket daha hazırladı. Fed’in geçtiğimiz son birkaç hafta içerisinde böylesine dev adımlar atmasının elbette bariz bir sebebi var: Koronavirüs.

ABD’de geçtiğimiz son 3 hafta içerisinde 16 milyondan fazla kişi işsizlik maaşı başvurusunda bulundu. St. Louis Fed’in araştırmalarına göre Koronavirüsün kısa süre içerisinde kontrol altına alınamaması halinde ABD’deki toplam işsiz sayısı 47 milyona kadar çıkabilir.

BitMEX CEO’su Arthur Hayes kısa süre önce yazdığı bir yazısında bu ekonomik tabloyu inceledi. ABD’nin içinde bulunduğu ekonomik durumu değerlendiren Hayes, Bitcoin’in bu şartlar altında 20 bin dolara kadar çıkabileceğini söyledi.

Düşmesi Mümkün

Bitcoin fiyatı 13 Mart tarihlerinde 7 bin dolardan 4 bin dolara kadar düştü. Binlerce dolarlık bu düşüş tahmin edilebileceği üzere on binlerce yatırımcıyı doğrudan etkiledi.

O dönemlerde S&P500 Endeksi’nde de sert bir düşüş yaşanmaya başladı ve hisse piyasaları da Koronavirüs yüzünden olumsuz etkilenmeye başladı. O günden sonraki günlerde de hem hisse piyasalarındaki hem kripto para piyasasındaki volatilitenin arttığını gördük.

BitMEX CEO’su Arthur Hayes’in tahminlerine göre ilerleyen zamanlarda yine buna benzer bir volatilite görebiliriz. Öyle ki Bitcoin fiyatı tıpkı geçtiğimiz haftalarda olduğu gibi yine 3 bin dolar seviyesini test etmeye kalkışabilir. Fakat Hayes bu düşüşün geçici olacağını düşünüyor.

Yıl Sonu Hedefi

Arthur Hayes’in Bitcoin fiyatıyla ilgili yaptığı tahminlerin bir hayli iyimser olduğunu söylemek gerek. Çünkü kendisi BTC’nin yıl sonunda yeniden, tıpkı Aralık 2017’de olduğu gibi, 20 bin dolara çıkabileceğini düşünüyor. Kendisinin böyle düşünüyor olmasının sebebi açık: Enflasyon.

Hayes’e göre ABD’nin Koronavirüsü kontrol altına alabilmek için ekonomiye enjekte ettiği paralar zamanla enflasyon oranının artmasına yol açacak. Hatta Hayes bu oranın bir noktada o kadar yüksek bir seviyeye çıkacağını düşünüyor ki günümüzdeki finans sisteminin komple çökebileceğini söylüyor:

“Şu anda hiçbir ülke, bu gibi zor zamanları atlatabilmek için ABD kadar büyük mali paketler hazırlayamıyor. Çünkü ülkedeki ekonomik hareketliliği sürdürebilmek için kendi para birimini istediği kadar değersizleştirebilme lüksü sadece ABD’de var. Unutmayın; şu anda her bir ham maddenin fiyatı dolara göre belirlenir. Eğer devlet borcunu kapatabilmek için çok fazla para basarsanız kendi para biriminizi çökertirsiniz ve enflasyon oranı fırlar… Ben önümüzdeki on yıl içerisinde böyle bir tabloyla karşılaşacağımızı düşünüyorum. Kesin bir tarih veremiyorum. Ama USD bir noktada küresel ekonominin belini bükecek ve sistemin yenilenmesi gerekecek. Bu noktada soru, yeni sistemin nasıl olacağıdır.”

Hayes’in tahminlerine göre insanlar bir noktada devlete duydukları güveni tamamen yitirecekler. Açıkçası ellerinde başka bir seçenek de kalmamış olacak. Devletin parası neredeyse tamamen değersizleşmiş olacak ve insanlar doğal olarak yeni bir çözüm aramaya koyulacaklar. Hayes işte tam bu noktada insanların karşısına iki şeyin çıkacağına inanıyor: Altın ve Bitcoin.

“Bildiğim tek şey; şartların Bitcoin’in büyümesi için daha elverişli olamayacağıdır. İnsanlar artık (devlete) güven duymuyorlar. Devletler arz ve talep dengesini yeniden kurabilmek için şu ana kadarki en büyük mali paketleri hazırlayacaklar. Ama bu paketlerin faturasını insanlardan aldıkları vergilerle ödeyemeyecekler. Çünkü o sırada nüfusun %30’u işsiz kalmış olacak. Bu yüzden daha fazla para basmaya başlayacaklar. Ama bu parayı insanlara ulaştırabilmeleri için paralarını dijitalleştirmeleri gerekecek. İnsanlar bu sayede dijital paralar hakkında bilgi edinmiş olacaklar ve bu noktada enflasyondan korunabilmek için diğer dijital paraları araştıracaklar.”

Hayes, daha fazla insanın Bitcoin’e ilgi duymasıyla birlikte BTC fiyatının 20 bin dolara kadar çıkabileceğini düşünüyor. Kendisi ayrıca şu anda köklü bir değişimin eşiğinde olduğumuzu söylüyor ve şunları ekliyor:

“Benim 2020’nin sonundaki fiyat tahminim hala 20 bin dolar… Herkes bir değişimin eşiğinde olduğumuzun farkında. Merkez bankaları ve politikacılar sistemdeki sorunları çözebilmek için bu yüzden ellerinde ne var ne yok kullanıyorlar. Ve tekrarlıyorum, onlar bunları yaptıkça enflasyon oranı artmaya devam edecek. İnsanların yeni sisteme geçerken güvenebilecekleri sadece iki şey olacak: Altın ve Bitcoin.“

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment