Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

TRON Whitepaper’larının Çalıntı Olduğu Ortaya Çıktı

TRON tarafından yayımlanmış ve ICO projeleri hakkında tanıtım bilgileri veren Whitpaper’da, IPFS ve Filecoin’in yaratıcısı olan Protocol Labs’in en az iki Whitepaper’ından çalıntı yapılmış olduğu görünüyor.

TRON, IPFS ve Filecoin Whitepaper’larından çalıntı yapmakla suçlanıyor.

Suçlama Pazar günü Protocol Labs kurucusu Juan Benet, TRON Whitepaper’ının İngilizce versiyonundan en az 9 sayfasının Benet’in de diğer Protocol Labs üyeleri ile birlikte yazımına katkıda bulunduğu IPFS ya da Filecoin’inkilerden kopyalanmış olduğunu öne süren görseller tweetlediğinde gün yüzüne çıktı.

Dokümanlara daha yakından yapılan bir inceleme ile TRON Whitepaper’larının uzantı bölümlerinde Filecoin ve IPFS’ninkilerle benzerlik gösterişinin çoklu örnekleri bulununca bu suçlamalar doğrulandı.

Örneklerin çoğunda metnin kelimesi kelimesine kopyalanmaması fakat sözcük dağarcığı ve cümle yapısı açısından uzantı bölümlerinde dahi benzerlik göstermesi ile TRON belgelerinin en azından Protocol Labs belgelerinin baştan savma yeniden yazılmaları olmadığı izlenimi uyandırıyor.

İddiaların doğruluğunu, bu bölümler temel olarak aynı bilgileri aktarsalar da Protocol Labs belgelerinin her zaman daha fazla detay ve -uygulanabilir olduğunda- web sitesi kaynakları vermesi gerçeği bir kez daha kanıtlanıyor.

Örneğin aşağıdaki bölümler her ikisinin de kendi iletişim ağlarındaki, ağın paylaşım noktaları olan node’lara uygulanabileceğinden BitSwap stratejisini açıklıyor.

Farklı bir örnekte de TRON belgelerinin Filecoin’inkilerden tabloları direkt olarak aldığını görüyoruz.

Olanların en kötü tarafı ise TRON belgelerinde hiçbir referans kaynağı gösterilmemesi ve en basite indirgenmiş haliyle bile IPFS Whitepaper’larının dahilinde yayım yaptığı ve ancak kaynak gösterilerek yeniden kullanılmasına hak sağlayan Creative Commons lisans şartlarını ihlal etmesi.

TRON sitesinden Whitepaper’ları kaldırmasına rağmen çalıntı yaptığını itiraf etmedi

ICO sektörününgelişmekte oluşuyla çalıntı vakaları fazlasıyla yayılıp önlenmesi güç hale geldi. Ancak 9.4 Milyar Dolar’da dolaşan 10. En büyük piyasa değerine sahip kripto para birimi olan TRON, hiç şüphesiz uygulamaya koyulmuş en üst düzey projelerden.

CCN henüz bu belirgin çalıntı vakasının sadece İngilizce versiyonunda sınırlı kaldığı ya da Çince’sinde de görülebilir olduğuna dair açıklamada bulunmadı.

TRON ise bu makalenin yazılmış olduğu sırada konu ile alakalı yorum yapma tekliflerine yanıt vermedi. Buna rağmen CEO Justin Sun, Twitter’da:

“Whitepaper’ımızın orijinal versiyonu Çince ve en son Çince versiyonuna çok detaylı bir referansımız mevcut. İngilizce, Korece, Japonca ve İspanyolca versiyonlarımız ise gönüllüler tarafından tercüme edildi. Bu çevirilerde referanslar dışında da sayısız önemli detayı atlanmış.” şeklinde bir paylaşımda bulundu.

Internet Archive’s Wayback Machine sayesinde sitenin arşivlenmiş haline göz atıldığında ise bu beyanlara karşın TRON’un websitesinden İngilizce ve Çince versiyonlarının ikisini de kaldırıldığı görülüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment