Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

GDAX Yöneticisi Bitcoin Cash Hakkında Konuştu

Coinbase‘e bağlı olan GDAX borsasının genel müdürü Adam White 9 Ocak’ta yakın zamanda GDAX üzerinde yaşanan Bitcoin Cash olayıyla ilgili yorumlarda bulundu. GDAX kısa süre önce Bitcoin Cash’i platformuna eklemişti ancak oldukça kısa süre içerisinde işler epey karışmıştı. Bitcoin Cash’i platforma ekleme planının şirketin pek istediği gibi ilerlemediği ortadayken yönetici, olayların gelişimi hakkında şeffaf bilgiler verdi.

Satışa Başlandı Talep Karşılanamadı

Coinbase ve GDAX’ın Bitcoin Cash’i şirketin ticaret platformlarına eklemesiyle birlikte birkaç saat içinde işler karıştı. Borsa ticaret yapmaya olanak verdikten sonra BCH fiyatları oldukça kısa bir zaman diliminde yüzde 200’den fazla artış yaşadı. White’a göre borsa BCH ticareti için şu üç çeşide izin verdi: BCH-USD, BCH-EUR ve BCH-BTC. White’ın söylemine göre saat 17:20 PST civarlarında BCH-USD ticareti açıldı ve üç dakika sonra bu ticaretler geçici olarak durduruldu:

“Saat 17:23 PST’de piyasadaki yoğun satın alma talebi dolayısıyla oluşan ve yetersiz likiditeye yol açan ciddi değişkenlik sebebiyle BCH-USD ticaretini durdurduk.”

GDAX on Its Botched Bitcoin Cash Launch; "Heavy Buy Demand Resulted in Insufficient Liquidity"

Görsel: news.bitcoin.com

Yüksek Ticaret Hacmi Fiyatı Arttırdı

GDAX genel müdürü “2 dakika 40 saniyelik” zaman diliminde 4 bin 443 adet talep geldiğini, 3 bin 461 eşleşme yaşandığını ve piyasadaki taleplerden 2 bin 202’sinin uygulandığını söyledi. Talep normale kıyasla çok daha fazlaydı ve White’a göre kısa bir zaman dilimi içerisinde “15 buçuk milyon $’lık ticaret hacmi oluştu”. GDAX yöneticisi şöyle söyledi:

“Bu zaman diliminde piyasa emirlerinin neredeyse %90’ı satın alma emriydi. Bu likiditenin seyrelmesine ve BCH-USD ticaretinde fiyatın hızlıca yükselmesine yol açtı.”

Bazı İddiaları Yalanladı

Yaşananlar sırasında pek çok kişi GDAX’ı ve bağlı olduğu şirketi, Coinbase’i, içeriden ticaret yapmakla suçladı. White bu iddialara kendince bir cevap verdi ve şirket bünyesindeki çalışanların BCH’nin listeye ekleneceğinden 13 Kasım 2017’de haberdar edildiklerini söyledi. Coinbase ve/veya GDAX adına çalışan herkese “Bitcoin Cash satmak ve almak katıca yasaklanmış”tı. White:

“Çalışanların bu bilgiyi Coinbase dışındaki biriyle paylaşması da yasaklanmıştı. Bu yaklaşım diğer finansal kurumlardaki en iyi örneklere göre model alınıldı ve ticaret yapan çalışanlarımıza karşı ilkemizi belirledi.”

Likidite Sorunu Birkaç Gün Sürdü

GDAX 20 Aralık’ta BCH defterlerini ve ticaretini tekrardan, ancak “yalnızca-sonrası” tarzında açma niyetleri olduğunu duyurdu. Ekip aynı zamanda piyasanın önceki günkü davranışlarıyla örtüşmesi için likidite minimumlarını da ayarladı. O gün BCH piyasa fiyatı, Coinbase’in BCH’yi eklediği günden önceki güne göre %70 daha fazlaydı. White BCH-USD emir defterlerinin ilk ayarlamadan beri düzgün çalıştığını ancak o gün 19:41 PST civarlarında hem BCH-EUR hem de BCH-BTC’nin ticaret için gereken minimum likiditeyi sağlayamadığını söyledi. Şirket bu yüzden emirleri “iptal moduna” alarak ertesi gün tekrar denedi ancak likidite hala daha olması gerektiği düzeyde değildi. Bu defterler tatil sonrasına dek askıya alındılar.

White hem GDAX’ın hem de Coinbase’in “yeni bir varlığı ciddi biçimde destekleme” sürecinde olduğunu söylüyor. Bitcoin Cash, Bitcoin’den fork yoluyla ayrıldığı ve Coinbase zaten Bitcoin’i desteklediği için de BCH’ye sunulan desteğin kaliteli olması gerekiyor. White yaşanabilecek sorunları en aza indirmek için BCH’ye verdikleri erişim imkanının doğru bir karar olduğunu düşünüyor:

“Tüm müşteriler BCHlerine erişim kazandıktan sonra BCH ticaretini destekleme kararımız bu düşünceden kaynaklanıyor.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment