Türk Akademisyenler: Küresel Para Sistemi Yeniden Düzenlenmeli
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi akademisyenleri blockchain teknolojisinin Koronavirüs sonrasında birçok fayda sağlayabileceğini düşünüyorlar.
İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sayım Yorğun, Prof. Dr. Dilek Demirbaş ve Prof. Dr. Veysel Bozkurt “Kovid-19 Salgınının Ekonomik Sosyal ve Siyasal Etkileri ve Türkiye’ye Yönelik Öneriler” başlıklı yeni bir rapor yayınladılar.
Birçok ekonomi uzmanı Koronavirüsün dünya ekonomisine ağır bir darbe vuracağını söylüyor ve insanları şimdiden uyarıyorlar. İstanbul Üniversitesi akademisyenleri Kovid-19’un dünya ekonomisine toplam maliyetinin 7.2 trilyon dolar olabileceğini düşünüyorlar.
Bu sırada dünya ekonomisinde %1.5 oranında küçülme görülmesini bekleyen akademisyenler, ürün ve hizmet zincirlerinin değişmeye başlayacağını ve üretimin özellikle temel ihtiyaçları karşılayacak şekilde yerelleşeceğini düşünüyorlar.
Bu sırada özellikle turizm sektörünün ağır bir darbe alacağını söyleyen uzmanlar dünya genelinde 75 milyon turizm çalışanının işsiz kalabileceğini belirtiyorlar. Kovid-19’un Türkiye’deki turizm sektöründe ise 25 milyar dolarlık bir zarara yol açması bekleniyor.
Çözüm Önerileri
Prof. Dr. Yorğun dünya genelindeki ekonomik ve sosyal yaşamın bu salgın yüzünden kısıtlandığını söylüyor. Anadolu Ajansı’nın haberine göre Yorğun bu pandeminin toplum üstünde “biyolojik olduğu kadar psikolojik sorunlara da yol açtığını” ve artık bir “paradigma değişikliğine” ihtiyaç duyulduğunu söylüyor.
İstanbul Üniversitesi akademisyenleri Kovid-19 sonrası toparlanma ve iyileşme sürecinde özellikle dijital teknolojilerden destek alınabileceğini düşünüyorlar. Bunun yanında yeni politikalara da ihtiyaç duyulduğunu belirten uzmanlar raporlarında şu nota yer veriyorlar:
“Küresel yönetişim sorunu çözülmelidir. Küresel para sistemi yeniden düzenlenmelidir. Ulus devletlerde yeniden örgütlenme ihtiyacı artmıştır. Blockchain teknolojisi bir alternatif olarak uygulanabilir. Türkiye’de maliye politikalarına ihtiyaç vardır. Türkiye’de ekonomik performansın dijital dönüşümle uyumlanarak ekonomik faaliyetlerin devamı konusundaki dijital çözümler hayata geçirilmelidir. Türk turizminde yeniden yapılanmaya odaklanılmalıdır. Sosyal politikalara duyulan ihtiyaç artmaktadır ve yeni uygulamalara ihtiyaç vardır.”