Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türk Araştırmacı Emin Gün Sirer ve Ekibi Yeni Blockchain Protokolü Açıkladı

Cornell Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan ve Blockchain üzerine yaptığı derin araştırmalar ile tanınan ünlü araştırmacı Emin Gün Sirer, Blockchain üzerinde geliştirilen yeni protokoller ile ilgili konuştu. New York’ta katıldığı Token Summit III etkinliğinde konuşan başarılı isim, yaptığı açıklamada yeni protokollerin klasik konsensus ile Nakomoto konsensus’unun bir bileşimi olduğunu belirtti.

Yeni geliştirilen bu protokolün hem kolay kullanılır ve basit; hem de çok güçlü olduğuna değinen Sirer, ekibi ile birlikte uzun bir süredir bu iş için çalıştıklarını belirtirken; sonunda bunu tamamladıkları için mutlu olduklarını belirtti. Sirer, kendisi ile birlikte çalışan ve ismini açıklamayı tercih etmeyen geliştirici ekibin ise kendisine Pokemon’dan esinlenerek Team Rocket adını koyduklarını ifade etti.

Snowflake, Snowball ve Avalanche adı ile isimlendirilen protokoller ile ilgili de bilgii veren Sirer; sürecin tamamen randomizasyona dayandığını belirtirken; sektördeki birçok isme göre bu haber, önemli bir gelişme.

Nakomoto’nun consensusu olan ve Bitcoin’in de altındaki teknik felsefe olan sistem uyarınca; madencilerin hepsinin x bir şeye uyum göstermesi ve kabul etmesi gerekiyor ki işler yürüyebilsin. Sirer, konuşmasında klasik konsensus modelinin ise ağ katılımcılarının oylarının 3’te 2’sini esas aldığını belirtti.

Ancak Sirer ve ekibinin yaptığı bu çalışmaya; kripto para camiasındaki herkes hayran kalmış durumda değil. Özellikle de başını Ethereum geliştiricilerinden Vlad Zamfir’in çektiği bir güruh, Sirer’in bu yeni sisteminin pek de efektif olmayacağı görüşünde. Zamfir, Twitter hesabından yaptığı açıklamada; protokollerin doğası gereği Nakomoto konsensusu ile klasik konsensusu bir potada eritmenin mümkün olmayacağını savundu.

Ethereum’un yakın dönemde çıkacak olan ve sahiplik ispatı modeline geçecekleri Casper güncellemesinin de başındaki isim olan ve Sirer’in yeni protokolü ile ilgili konuşan Zamfir; şu ifadeleri kullandı:

”Kodun doğası gereği ben bu işin çok da kolay olacağını düşünmüyorum. Bir nevi dünyanın en iyi yanları ve en kötü yanlarını kombine etmiş bulunmuşlar. Ağ modelinde olasılıklar sistemini çok da beğendiğimizi söyleyemem. En azından benim görüşüm bu yönde.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment