Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türk Firmalarının Dünyada Ses Getirecek Blockchain Anlaşması

Türkiye’de Kötü Kedi Şerafettin sinema filmi ile bilinen film yapım şirketi Anima İstanbul, nitelikli elektronik imza ve blockchain teknolojisi hizmetleri ile Techcrunch San Francisco’da dünyanın gelecek vaadeden en başarılı 3 blockchain girişiminden biri seçilerek Türkiye’de ilk Blockchain projesi olarak bilinen Copyrobo ile anlaştı ve eserlerinin telif haklarının korunması için blockchain teknolojisi kullanmaya başladı.

Bu anlaşma ile iki şirket yapacakları blockchain tabanlı sinema ve video eserleri altyapısı kurulması kapsamında iş birliği protokolü imzaladı.

DÜNYADA ÇIĞIR AÇACAK BLOCKCHAIN TABANLI BİR SİNEMA VE VIDEO ESERLERİ ALTYAPISI

Anima İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Ahu Günaydın ve Copyrobo kurucu ortaklarından Kadir Kurtuluş’un ise açıklamaları şu şekilde:
“Animasyon film, sinema filmi, dizi film ve reklamlar en nihayetinde tek bir film ya da video olarak ortaya çıkar. Fakat ortaya çıkan bu eser, yüzlerce farklı eserden oluşmuş bir bütündür. Örneğin animasyon bir filmde, müzikler, senaryo, karakterler, 3D animasyonlar, işlenme eserler, dublaj gibi birçok telif konusu olabilmektedir. Anima ile Copyrobo işbirliğindeki amaç; hali hazırda yazılı sözleşmeler silsilesi ile yürütülen sisteme alternatif olarak tüm eser haklarının blockchain tabanlı bir sistemde tutulması ve bu sayede hem “Akıllı Sözleşmeler”, hem de “Eşler Arası (Peer to Peer)” satış imkanlarıyla dünyada bu alanda çığır açacak blockchain tabanlı bir sinema ve video eserleri altyapısı kurulmasıdır”

DÜNYA FİLM ENDÜSTRİSİNİN KULLANIMINA AÇILACAK

Copyrobo Kurucu Ortağı Av. Kadir Kurtuluş, “Akıllı kontrat ile film ya da videoların tüm hukuki düzenlemeleri çok daha kolaylaşacak, fikri haklar reddedilemez biçimde korunacak. Bu sayede herhangi bir eser ücretsiz ya da mikro ölçekteki, yani kuruşlar düzeyindeki dijital ödemelerle izlenebilecek” sözlerini dile getirdi. Ayrıca eserin bireysel kullanımı haricinde ticari kullanımı talep edildiği takdirde akıllı sözleşmelerin devreye gireceğinin bilgisini verdi. Kurtuluş, böylelikle yer, zaman, yayınlama aracı bakımından tartışmaya açık olmayan ve oldukça kolay bir şekilde lisanslama yapılabileceğini aktardı. Kurtuluş, Anima İstanbul ile geliştirecekleri altyapının yakın gelecekte dünya film endüstrisinin kullanımına açılacağını belirtti.

SON TÜKETİCİ TARAFINDA FİYATLAR DÜŞECEK

Sektördeki güçlü aracılar ile yürütülen lisanslama işlemleri; eser sahibi, sanatçı, yönetmen, yapımcı gibi hak sahipleri hak ettiklerinden çok daha düşük ücretlerde elde edebiliyordu ya da son tüketici eseri izlemek için yüksek ücretler ödeyebiliyordu. Aracılar ortadan kaldıran Blockchain sistemi ile  son tüketici tarafında fiyatlar düşecek, eser sahipleri tarafında yüksek ücretler kazanılabilecek, hem de aracılara karşı güven sorunu ortadan kalkacak.

TÜRKİYE’DE İLK BLOCKCHAIN PROJESİ COPYROBO

Dünyanın en büyük teknoloji portalı Techcrunch tarafından “Gelecek Vadeden 3 Blockchain Projesi”nden biri seçilerek Disrupt San Francisco’ya davet edilen Copyrobo, Türkiye’de ilk ve tek uluslararası blockchain girişimi olarak bilinmektedir. Techcrunch tarafından Show Case’e çıkarılarak yeni teknolojisini tüm dünyaya duyuran Copyrobo, geliştirilen Public Proof ve Periodic Hash Pool’u tanıttı. Bu yeni teknoloji ile dijital alanda üretilen her belge, yapılan her işlem ya da kaydın yasal olarak varlığı tüm dünyada birçok mahkemede kabul edilecek şekilde kanıtlanabiliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment