Türk Kripto Topluluğunun Tanınan İsimlerinden Alp Işık Röportajı: ”Bakkt, Bitcoin ETF’sinden Daha Güçlü Rüzgar Estirebilir!”
KB: Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için size teşekkür etmek istiyoruz.
Türkiye’de kripto para ve blockchain konuları hakkında içerik ürettiğiniz ve sitenizde bana yer verdiğiniz için ben teşekkür ederim.
KB: Kripto para birimleri ve blockchain teknolojisini ilk olarak ne zaman ve nasıl duydunuz?
Bitcoin ile tanışmam 2013 yılının başlarında tamamen tesadüfen oldu. Bilgisayar müh. öğrencisiydim ve okulda bir sonraki dersim başlayana kadar biraz boş vaktim vardı, kütüphaneye çıkıp vakit geçirmek için dergileri karıştırmaya başladım. Bilgisayar ve ekonomi dergilerini aksatmadan takip etmeye çalışıyordum ve bir derginin kapağında bulunan geleceğin para birimi Bitcoin nedir, nasıl üretilir yazısı dikkatimi çekti. Bir süre dergiyi okuduktan sonra derse girmekten vazgeçip hemen eve gittim ve daha detaylı araştırmaya başladım, Türkçe kaynak neredeyse hiç yoktu bu yüzden yabancı ne kadar kaynak bulabilirsem okumaya çalışıyordum. Bitcoin madenciliğine bu tarihlerde başlayıp ASIC cihazlar çıkıp zorluk seviyesi yükseltene kadar devam ettim.
KB: İnsanlar sizi yaptığınız eğitici videoların yanı sıra, çeşitli kripto para borsalarındaki hesaplarınız ile de tanımakta. İlk olarak kripto para alım satımına ne zaman başladınız?
Bugün herkes kripto paralar olarak konuşuyor fakat o zamanlar Bitcoin alım satımı ve Bitcoin borsaları olarak biliniyordu. Türkiye’nin ilk Bitcoin borsası BTCTurk henüz açılmamıştı ve ciddi komisyonlar ödeyerek yurt dışında bulunan sitelerden alım satım yapmak mümkün oluyordu. Ben en çok BTC-e ve Cex . İo kullanıyordum, şans eseri MT.Gox’da Bitcoin’im kalmamıştı. İlk olarak ne zaman aldığımı pek hatırlamıyorum açıkçası fakat BTCTurk henüz açılmamıştı.
KB: 2018 yılı kesinlikle kripto para piyasası için önemli bir dönem oldu. Piyasa hacmi açısından sert bir düzeltme yaşasak da, birden fazla olumlu gelişmeye de tanıklık ettik. Sizce geçtiğimiz yıl içerisinde yaşanan en unutulmaz ve etkisi en büyük olan olay neydi?
Piyasalar 2017 yılında yaşanan coşkudan sonra 2018 yılında komple ayı piyasasına döndü. Elbette çok fazla etken olmasına rağmen Bitcoin Cash cephesinde yaşanan hash savaşlarını 2018 yılının özellikle sonlarına doğru yaşanan en önemli olay olduğunu söyleyebiliriz.
KB: SEC ve CFTC gibi regülatörler özellikle 2018 yılında ICO projeleri ile başlattıkları ‘kapatma ve ceza kesme’ serüvenini, merkeziyetsiz borsalara uzanacak şekilde ciddi bir biçimde genişletti. Sizce 2019 yılında bu eylemlerin devamı gelir mi?
Şahsen ICO projeleri hakkında Youtube kanalımdan ve sosyal medya hesaplarımdan insanları uyarmak için çok çabaladım. İnsanların tutkuyla takip ettiği projelerden bazılarının yazılım ekibinin bile olmayıp sadece pazarlama ekibi üzerinden yollarına devam ettiğini gördük.
Elbette ortaya çıkan yararlı projeler oldu fakat özellikle boğa piyasasında insanlara olmayacak hayalleri satarak para toplayıp ayı piyasasına girildiğinde hiç sesi çıkmayan çok fazla proje gördük. Bu projelerden çoğu topladıkları ETH bakiyelerini harcadıkları ya da anlık fiyattan bozmadıkları için şu anda daha fazla ilerleyemeyecek duruma geldi. Bu duruma düşen ekiplerin çoğu kaçtı ya da hala tek satır kod yazılmadığı halde aktif bir projeymiş gibi gözükmeye devam ediyor. SEC’in ICO ile projelerine fon toplamaya çalışan kişilere ceza verirken çok dikkatli davranması gerekiyor, bazı projeler kuşkusuz dolandırıcılıkken, gereksiz yere ceza alan veya kapatılan proje elbette istemeyiz.
Merkeziyetsiz borsaların ciddi oyuncularını 2019 yılında göreceğimizi düşünüyorum ben, bu konuda henüz konuşmak için erken. Kullanıcı deneyimi bu konuda kilit bir faktör olacak diye düşünüyorum.
KB: Kripto para piyasasının şu sıralar sadece Ocak ayı içerisinde bile beklediği birden çok önemli haber var. 2019 yılından heyecanla beklediğiniz herhangi bir gelişme var mı?
Kripto para piyasasında 2019 yılı için aslında herkesin beklediği haberler ETF kararları ve Bakkt platformunun açılması. Bu senenin ikinci yarısında blok ödülü yarılanma haberlerinin artacağını tahmin ediyorum. Litecoin’in blok ödül yarılanması Ağustos ayında gerçekleşecek ve blok başına LTC ödülü 25’den 12.5’a düşecek.
Bitcoin’de blok ödülü yarılanması 2020 Mayıs ayında gerçekleşecek, Kasım 2019’dan itibaren gündemimiz bu olmaya başlayacak.
KB: Lider kripto para birimi Bitcoin, 3 Ocak 2019 tarihinde 10. yaşına girdi. Bitcoin bu kadar süre içerisinde Satoshi Nakamoto’nun bunu üretmekteki amaçlarını gerçekleştirebildi mi? Sizce ‘’kripto para harekâtı’’ 10 senelik bir süre sonunda başarılı olarak ilan edilebilir mi?
Geçmiş 10 yıllık döneme bAkacak olursak Bitcoin transferlerinde hiç sorun yaşanmadı, bazı yoğun olan zamanlarda fee ücretleri artsa bile Bitcoin’in gönderilmesi kısmında teknik bir sorun yaşamadık. Bitcoin hala uluslararası ödeme yöntemleri ile kıyaslandırılamayacak kadar ucuz. Lightning network üzerinde yapılan çalışmalar hız kazanmaya başladı. Bitcoin cüzdanı sayısı her geçen gün artıyor. Bitcoin kabul eden işletmeler ve Bitcoin ATM sayısında çok ciddi artış var.
Bitcoin fiyatında yaşanan dalgalanma sebebiyle günlük ödemelerde tercih edilmemesini anlayışla karşılamak gerekiyor. Ben önümüzdeki yıllarda volatilitenin azalacağına ve günlük ödemeler için Bitcoin’in daha çok yaygınlaşacağına inanıyorum. Bitcoin hala bir deney, başarılı veya başarısız oldu demek için 10 sene oldukça kısa bir süre.
KB: Türkiye içerisinde Bitcoin ve kripto para birimleri konusunda sektöre ilk giriş yapan kişilerden birisi olarak tanınıyorsunuz. Takipçilerimizi çantanızda hangi kripto paralar olduğu konusunda ufak çaplı bilgilendirmek ister misiniz?
Ben Bitcoin ve Ethereum ile ilgileniyorum, çok fazla kripto para gözümün önünde çöp olup gitti, bu sayı yüzlerce diyebiliriz. İnsanların gönülden bağlandığı, çok kullanılacak, Bitcoin’i geçecek, bak gerçek hayatta bu işe yarıyormuş denilen çok fazla Koin şu anda yok olmuş durumda. CoinMarketCap ilk 20 çok fazla değişmiyormuş gibi gözüküyor fakat defalarca değişti o liste.
KB: Bilindiği üzere Bitcoin ETF’si son bir kez daha ertelendi ve Şubat ayı ETF için ya tamam ya da devam anlamına gelecek. Bitcoin ETF’si hakkında nasıl bir tutuma sahipsiniz? Sizce onay bu sefer gelecek mi?
Bitcoin ETF ile kurumsal yatırımcının Bitcoin’e geleceği şeklinde bir algı var ama ben buna pek katılmıyorum. Bu fiyatlardan Bitcoin’e yatırım yapmak isteyen yatırımcılar her türlü zaten yapacaktır. Kısa bir süre sonra açılması beklenen Bakkt platformunun daha güçlü bir rüzgar estirme potansiyelinde olacağını düşünüyorum.
KB: Ethereum özellikle 2019 yılının ilk haftasında ciddi bir ivme yakaladı ve tekrardan ikinciliği elde etti. Tahminlere göre 14 Ocak ile 16 Ocak arasında gerçekleşecek olan hard fork, ETH’yi nasıl etkiler?
EthereUm’da yaşanacak olan gelişmeler hard fork olarak adlandırılsa bile burada Ethereum Classic gibi bir coin çıkmayacak öncelikle bunu belirtmek gerekiyor. Yapılacak olan geliştirmeler bir güncelleme niteliğinde, telefonunuzda bulunan bir uygulamayı güncellediğinizde yeni özellikler gelmesi gibi düşünebilirsiniz.
Ethereum’da uzun süredir POW mimarisinden POS mimarisine geçme çabaları var ve bu güncelleştirmeler aslında buna hizmet ediyor diyebiliriz. Blok ödülünün düşürülmesi ile birlikte madencilerin oldukça zorlanacağını 2018 yılında çok kez anlatmıştım, bunun yanında fiyatın düşmesi ile birlikte şu anda Ethereum madencilerinin bir kısmı fişi çekmiş durumda.
Yapılacak güncellemede bazı güvenlik sorunları çıktığı için ertelendi, sorunların giderildiği ve sorunsuz bir güncelleme süreci Ethereum’u orta ve uzun vadede olumlu etkileyecektir diye düşünüyorum.
KB: Son olarak, Türkiye içerisindeki kripto para topluluğuna ve Koin Bülteni okuyucularına neler iletmek istersin?
Blockchain ve kripto paralar ile ilgili Türkçe içerik üretmenin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum ve bu alanda emek veren herkese destek olmalarını dilerim.