Türkiye Altına Yöneliyor
Dünya genelindeki birçok ülke altın rezervini arttırmaya devam ediyor. Dünya Altın Konseyi’nin paylaştığı bilgilere göre ülkeler 2018’de 656.2 tonluk altın aldılar ki son 50 yıl içerisinde altına hiç bu kadar yoğun bir talep gösterilmemişti. 2019’da ise yine buna yakın bir sayı gördük. Merkez bankaları geçen yıl 650 ton altın aldılar.
Ülkeler bu yıl geçen yıl kadar yoğun bir şekilde altın almıyorlar ama rezervlerini büyütmeye devam ediyorlar. Merkez bankaları bu yıl ocak ve şubat ayları içerisinde toplamda 64.5 tonluk altın aldılar.
Türkiye Zirvede
Dünya Altın Konseyi’nin paylaştığı verilere göre Türkiye şu anda en çok altın alan ülke konumunda. Ülkeler şubat ayı içerisinde 36 tonluk altın almışken bunun 24.8 tonunu sadece Türkiye aldı.
Türkiye’nin ardından Rusya’nın 10.9 ton, Kazakistan’ın 1.8 ton, Katar’ın ise 1.6 ton altın aldığını görebiliyoruz. Bu süreç içerisinde Özbekistan ise 3.1 ton altın sattı ve şubat ayında yüklü miktarda altın satan tek ülke oldu.
Güvenli Liman Söylemi
Geçtiğimiz son birkaç yıl içerisinde birçok ülkenin altın rezervinde kayda değer miktarda artış görüldü. Bunun sebebi altının güvenli bir liman olarak görülmesi olabilir. Biliyoruz ki Bitcoin’e de dijital altın deniyor ve insanların tıpkı altın gibi Bitcoin’i de güvenli bir liman olarak kullanabilecekleri söyleniyor.
Euro Pacific Capital CEO’su Peter Schiff, altın rezervlerindeki bu artışın altın için iyi bir gelişme olduğunu düşünüyor. Kripto para takipçileri olarak Schiff’i genelde Bitcoin hakkında yaptığı olumsuz yorumlardan tanıyoruz. Fakat kendisinin altın hakkında yaptığı yorumlar tanıdık gelebilir.
Günümüzde bazı Bitcoin destekçileri önümüzdeki yıllarda tüm finans sisteminin çökeceğini, herkesin Bitcoin kullanmaya başlayacağını vs. iddia ediyor (umuyorlar). Schiff de aslında buna benzer bir yorum yapıyor ama bunları Bitcoin için değil altın için söylüyor. Kendisinin altın rezervlerindeki artış hakkında yaptığı yorum şu şekilde:
“Doların rezerv para birimi olarak kullanıldığı günler geride kalacak. Altın geçmişte bir para olarak kullanılıyordu ve gelecekte yine para olarak kullanılacak. Bunu fark eden merkez bankaları, altın rezervlerini büyütmeye başladılar.”