Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Petrol Piyasasında Tarihi Düşüş

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (UEA) tahminlerine göre petrol piyasasını önümüzdeki aylarda zorlu bir süreç bekliyor. Petrole duyulan talepte tarihi bir düşüş yaşanacağını açıklayan UEA hem üreticileri hem de tüketicileri uyarıyor.

Tarihi Düşüş Bekleniyor

Petrol piyasası geçtiğimiz haftalarda Rusya ve Suudi Arabistan arasında yaşanan anlaşmazlık yüzünden ağır bir hasar aldı. OPEC+ geçtiğimiz hafta bu iki ülke arasındaki anlaşmazlığı çözdü ve petrol üretimini azaltma kararı aldı. Fakat Uluslararası Enerji Ajansı’nın tahminlerine göre petrol piyasasını şimdi daha farklı bir sorun bekliyor.

Koronavirüs ile birlikte dünya genelindeki petrol tüketimi ciddi ölçüde azaldı. Hatta petrol üretimi o kadar azaldı ki petrol üreticileri ellerindeki varilleri nerede depolayacaklarını bilemez oldular.

UEA tarafından yapılan açıklamalara göre önümüzdeki süreçte petrol tüketiminde tarihi bir düşüş görülecek. Petrole duyulan talep geçtiğimiz son 10 yıl içerisinde sürekli olarak artış gösterdi. Bu yıl petrole duyulan talebin düşmesi demek 10 yıllık artışın sona ereceği anlamına geliyor. UEA tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

“Ülkeler seyahat kısıtlamalarını yılın ikinci yarısında hafifletseler bile günlük petrol talebinde 2019’daki sayılara kıyasla 9.1 milyon varillik bir azalma olmasını bekliyoruz.”

Geçmiş yıllardaki petrol talebi, Kaynak: Javier Blas

Nisan Ayına Dikkat

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre petrol tüketimi bu yıl genelinde 2019’dakine kıyasla çok daha düşük olacak. Bu süreç içerisinde petrole duyulan talebin özellikle nisan ayı içerisinde azalması bekleniyor.

UEA tarafından yapılan açıklamalara göre nisan ayındaki günlük petrol tüketimi, 2019’dakine kıyasla günde 29 milyon varil daha az olacak. Geçmişteki verilere bakacak olursak petrole duyulan talebin en son 1995 yılında bu kadar az olduğunu söyleyebiliriz.

UEA ilerleyen aylarda petrol talebinin aşamalı bir şekilde artmasını bekliyor fakat bu artış petrol üreticileri için yeterli olmayabilir. Çünkü aralık ayında bile bir önceki yıla kıyasla günde neredeyse 3 milyon varil daha az petrol tüketilmesi bekleniyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment