Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye’de İnsanların Yüzde 40’ı Paraya Dokunduktan Sonra Ellerini Yıkıyor

Kripto para destekçileri günümüzde nakit para kullanımını çeşitli sebeplerle eleştiriyorlar. Kimisi içinde yaşadığımız çağda banknot kullanmanın verimsiz olduğunu, kimisi kağıt para taşımanın bir yük olduğunu söylüyor. Fakat görünüşe göre nakit para kullanmanın apayrı bir problemi daha var: Hijyen!

Hijyen Sorunu

Oxford Üniversitesi ve Mastercard işbirliği ile 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre kağıt paraların üstünde 26 bin kadar farklı bakteri bulunabiliyor. Avrupa genelinde kullanılan 15 farklı para biriminin incelendiği bu araştırmaya göre bu bakteriler idrar ve solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabiliyor.

Webrazzi tarafından aktarılan bilgilere göre özellikle Türkiye’deki vatandaşlar kağıt para kullanımının ne gibi sağlık sorunlarına yol açabileceğinin farkındalar. Çünkü bu araştırmaya göre Türkiye’deki insanların yüzde 86’sı kağıt para kullanımının sağlıksız olduğunu düşünüyor. Yine aynı araştırma gösteriyor ki ülkemizdeki insanların yüzde 40’ı kağıt paraya dokunduktan sonra elini yıkıyor.

Kağıt paraların ne kadar sağlıksız olabileceklerini özellikle son günlerde, Çin’de çıkan Coronavirüs ile birlikte gördük. Çin Hükümeti bu virüsün yayılmasını önleyebilmek için kağıt paraları adeta karantinaya almıştı. Bu da kağıt para kullanımının hijyenik olmadığının en iyi örneklerinden biri.

Çare Dijital

Ülkemizde kripto paralara yoğun bir ilgi duyulduğunu biliyoruz. BtcTurk CEO’su Özgür Güneri gibi isimlere göre ülkede 1 milyondan fazla kripto para yatırımcısı olduğu düşünülüyor. Türkiye ayrıca Avrupa’da kripto para kullanımının en yoğun olduğu ülke olarak gösteriliyor.

Görünüşe göre halkımızın dijital paralara ve platformlara bu kadar ilgi duyması pek şaşırtıcı değilmiş. Oxford Üniversitesi tarafından yapılan araştırma gösteriyor ki Türkiye’deki insanların yüzde 99’u, daha sağlıklı olabilmek adına yaşam standartlarında değişiklik yapmaya razı. Sırf bunun için insanların yüzde 66’sı nakit para kullanmaktansa temassız kart, yüzde 63’ü kredi kartı, yüzde 41’i online ödeme, yüzde 26’sı ise mobil ödeme kullanmayı tercih edeceğini söylüyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment