Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye’de Kaç Tane Kripto Para Yatırımcısı Var?

Türkiye günümüzde kripto para kullanımının en yaygın olduğu ülkelerden biri olarak gösteriliyor.

Bazı uluslararası anketler Türkiye’deki toplam yatırımcı sayısının milyonlarla ölçüldüğünü söylerken bazı isimler bu iddiaların pek gerçekçi olmadığını düşünüyorlar.

Kaç Kişi Var?

Bir ülkede toplamda kaç kripto para yatırımcısı olduğunu bulmak pek kolay bir süreç değil. Kripto para adresleri anonim olduğu için hangi adresi kimin kullandığını bilmek (istisnai durumlar hariç) mümkün olmuyor.

Türkiye’de kaç tane yatırımcı olduğunu anlayabilmek için genelde anketlere, Türkiye’de yapılmış çalışmalara bakıyoruz. Statista bundan bir süre önce Türkiye’deki kripto para kullanımıyla ilgili önemli veriler paylaşmış ve Türkiye nüfusunun yüzde 20’sinin kripto para sahibi olduğunu öne sürmüştü.

Bu sayının gerçekten çok iddialı olduğunu belirtmek gerekiyor. Statista’nın araştırmalarına göre Türkiye’deki 50 milyon kişilik seçmen nüfusunu baz alıp konuşacak olursak ülke genelinde 10 milyon civarında yatırımcı olması gerekiyor.

Gerçekçi mi?

Türkiye’nin en büyük kripto para platformlarından biri olan BtcTurk’ün CEO’su Özgür Güneri bu sayıyı pek gerçekçi bulmuyor.

Cointelegraph Türkiye’ye konuşan Güneri, ülkedeki kripto para yatırımcılarının sayısının ancak 1 milyona yakın olabileceğini ve bunun bile kesin olmadığını söylüyor. Kendisinin konu hakkındaki açıklaması şu şekilde oldu:

Rakamlar tutmuyor ilk olarak. Ben rakamları seven bir insanım. Yüzde 18 dediğiniz zaman, 50 milyon seçmen üzerinden en az 9 milyon kişinin kripto parası olması gerekir. Bizim 650 bin üyemiz var. Diğer bir iki büyük borsanın da bu ölçekte üyesi olsa bile bunlar tümüyle platforma özgü (unique) kullanıcı olamaz. Birden fazla borsa kullananlar olduğu için, Türkiye’de toplam kripto işlemi yapanlar şu an 1 milyonu geçmez.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment