Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Türkiye’de Kripto Para Vergisinin Zorlukları

Kripto para piyasası, dünyanın pek çok ülkesinde yasal açıdan belirsizliğini koruyor. Kripto paraların regülasyon ve vergi konusunda gri bölgede kaldığı ülkelerden birisi Türkiye. Bir vergi uzmanı, Türkiye’de kripto paraları vergilendirmenin zorluklarını paylaştı.

Bazı hükümetler, kripto paralara özel bir vergi rejimi hazırlamaya başladı. Örneğin; Güney Kore’nin belli bir miktarın üstünde kazanan kripto para yatırımcılarından 2022’den itibaren %20 vergi alması, Hindistan hükümetinin aynı yatırımcılar için çifte vergi uygulaması bekleniyor.

PwC’nin vergi uzmanı Sedat Büyük, Dünya Gazetesi için hazırladığı yazısında Türkiye’deki vergi meselesini ele aldı. Uzman isim, kripto para işlemlerinden vergi kesmenin zorluklarını sıraladı.

“Yeni oyuna, eski kural”

Türkiye’deki kripto para kullanıcıları, birçok farklı yönteme başvurup gelir elde edebiliyor. Bu işlemler için henüz kapsamlı bir mevzuat hazırlanmış değil. Bu durumu “yeni oyunu eski kurallarla düzenlemeye” benzeten Sedat Büyük; “Bu tür kazançları devamlı bir suretle elde ettiğinizde. … bunların ticari kazanç sayılması ihtimali var. Düzenleme olmadığı için mevcut kanunlara göre böyle yorumlamak durumundayız.” dedi.

Kripto para piyasası, kendi içinde barındırdığı dinamikler ve yapılar ile geleneksel enstrümanlardan ayrılıyor. Vergi uzmanı isim, bu nedenle “Kripto para vergilerini. … mevcut kanun maddelerine uyarlaya çalışsak da, açıkta mutlaka bir şeyler kalıyor.” ifadelerini kullandı.

Vergi zorlukları neler?

ABD’de MicroStrategy ve Tesla gibi dev şirketler, bilançolarına yüklü miktarda Bitcoin ekledi. Bunu Türkiye’ye uyarlayan Büyük, “Bilançosunda kripto para bulunduran bir şirketin, yıl sonu değerlemesinde hangi fiyatı dikkate alacağı sorusunun yanıtı bulunmuyor.” dedi.

Kripto paralar uzun vadeli yatırıma ek olarak günlük fiyat hareketlilikleri ile de kazanç sağlayabiliyor. Bu hareketlilikleri kovalayan traderlar, gün içerisinde yüzlerce işlem yapabiliyor. Sedat Büyük’e göre “Bu işlemlerden para kazanan veya kaybeden insanların fatura, KDV, yasal defterler gibi yükümlülükleri yerine getirmesini beklemek gerçekçi değil.

Tüm bunların yanında, miras ve “kripto para cinsinden düzenlenmiş bir sözleşmesinin damga vergisinin hesabı” gibi konularda da belirsizlik olduğunu belirten uzman isim; kripto paralar için şu sloganı ön plana çıkardı: “Yeni bir gelir türü, yeni tanımlar, yeni kurallar…”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!