Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Turkcell Kripto Para Ödemeleri İçin Başvuru Yaptı

Telekomünikasyon devi Turkcell, müşterilerin kendileri adına oluşturulmuş faturaları kripto para ile ödemelerini sağlayabilir. Turkcell’in bunun için Aralık 2020’de yaptığı patent başvurusu, hala değerlendirme aşamasında.

Turkcell Teknoloji Araştırma ve Geliştirme Şirketi, Türk Patent ve Marka Kurumuna yeni bir kripto para sistemi için başvuruda bulundu. Bu sistem; “banka, doğalgaz, elektrik, telekomünikasyon bilgilerinin ortak bir faturada toplanmasını” sağlıyor. Faturanın ödemesi, müşterinin dijital cüzdanındaki kripto paranın yerel para birimine dönüştürülmesiyle otomatik bir şekilde sağlanıyor.

2020/22125 numaralı başvuru, en son 21 Ocak 2021 tarihinde güncellendi.

Farklı abonelikler bir arada

Kurum ve kuruluşlar, abonelerine sundukları hizmet karşılığında ayrı ayrı fatura kesiyor. Turkcell’in patent başvurusunda, bu farklı faturaların dijital bir ortamda bir araya getirilmesi ve bunun ödemesinin kripto para ile yapılabilmesi öneriliyor.

Bu faturaların, ortak bir sistemde derlenmesi öngörülüyor. Burada derlenen bilgilerin bir fatura sunucusu aracılığıyla faturalandırılması, ardından bir ödeme sunucuna aktarılması planlanıyor. Bu sunucu, müşterinin dijital cüzdanına erişim sağlanabilmesi adına bir kripto para sunucusuna bağlanacak. Ödeme esnasında kullanılan kripto paranın yerel paraya dönüştürülmesi gerektiğinde, bir para takas sunucusu devreye girecek.

Kripto paradan yerel paraya dönüşüm

Değerlendirme aşamasında olan patentte, kripto paranın para takas sunucusuna blockchain yordamıyla transfer edilmesi öngörülüyor.

Ödeme amaçlı kullanılan kripto para, bu sunucuda yerel para birimine dönüştürülecek. Yerel para biriminin, fatura sunucusuna havale veya EFT yoluyla gönderilebileceği ifade edildi. Bu sistem, “banka, doğalgaz, su, elektrik, İnternet, televizyon ve telefon” aboneliklerinin ortak bir sunucuda toplanmasını sağlayacak.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!