Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hindistan Çifte Kripto Para Vergisi Getiriyor

Hindistan hükümeti, ülkedeki Bitcoin ve kripto para kullanıcılarına çifte vergi uygulamayı planlıyor. Kripto para işlemlerinden hem gelir vergisi hem ürün ve hizmet vergisi alınabilir.

Hindistan’daki bir bakanlık yetkilisi, hükümetin kripto paralar için çifte vergi uygulayacağını açıkladı. Business Standard, vergilere ilişkin resmi yönetmeliğin yakında yayınlanacağını aktardı. Hindistan, kripto paraları henüz kapsamlı biçimde regüle etmiş değil.

Kripto para yatırımcısına vergi geliyor

Hindistan, şu ana dek belirsizliğini koruyan vergi konusuyla ilgili yeni adım attı. Bir maliye bakanlığı yetkilisi, “Gelirinizi nereden elde ediyorsanız edin, vergiye tabidir. … Eğer mal ve hizmet vergisine tabi olabilecek bir işlem yapıyorsanız, verginizi vereceksiniz. Hizmeti alan da veren de ortada bir hizmet olduğunu, fatura karşılığında belli bir işlem yapıldığını kabul ediyorsa, bu işlem vergiye tabidir.” dedi.

Hükümet, kripto para işlemlerinden hem yüzde 18’lik ürün ve hizmet vergisini hem de gelir vergisini almayı planlıyor. CoinDesk’in haberine göre geriye dönük işlemlere vergi kesilmesi ve Nisan 2020’nin başlangıç tarihi kabul edilmesi mümkün. Vergi, trading işlemlerine ve elde edilen kazançlara uygulanacak.

Hindistan’da ‘GST’ olarak bilinen ürün ve hizmet vergisi, katma değer vergisi gibi vergilerin yerini geçer.

Regülasyon olmadan vergi mümkün mü?

Hindistan’ın, kripto paraları daha regüle etmeden nasıl vergilendireceği merak konusu. Business Live’ın haberine göreyse hükümetin böyle bir kaygısı bulunmuyor. Bakanlık yetkilisi, konuyla ilgili şu sözleri kullandı:

“Şunu açıklığa kavuşturalım; bir işlemden sırf gelir vergisi ya da GST alınıyor diye bu o işlemin yasal olduğu anlamına gelmez. Bir işlemin yasallığı ve vergilendirilebilirliği, birbirinden bağımsız şeylerdir.”

Ülkedeki regülasyon çalışmalarının bir yandan devam ettiği biliniyor. Hükümet, Kripto Para ve Resmi Dijital Para Regülasyonu adlı tasarıyı, 2021 bitmeden yürürlüğe koymak istiyor. Bu yasayla, devlet desteği almamış özel kripto paraların yasaklanması öngörülüyor. Maliye Bakanı Anurag Thakur, ülkedeki yasal belirsizliklerin bu şekilde giderilmesini bekliyor.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!