Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uluslararası Bankacılık Devinden Metaverse Pazarı İçin Multi Trilyon Dolarlık Öngörü

Dünyanın en büyük bankaları arasında bulunan Citi, metaverse pazarının 2030 yılına kadar 8 ila 13 milyar dolara ulaşabileceğini düşünüyor. 

Uluslararası bankacılık devi Citi, yayınladığı “Metaverse and Money” başlıklı mart raporunda metaverse ekosistemine dahil olma planları bulunduğunu bildiren bir dizi yüksek profilli şirketin ardından metaverse pazarı için multi trilyon dolarlık bir öngörüde bulundu.

Citi, Web3 ve metaverse‘ün bir sonraki aşamasının oyun oynamanın ötesinde gelişeceğine ve ticaret, sanat, medya, reklam, sağlık ve sosyal iş birliğini kapsayacağına yer verdiği raporda, ekosistemin multi trilyon dolarlık bir pazar haline gelebileceğini söyledi.

Metaverse için toplam adreslenebilir pazar (TAM), 2030 yılına kadar 8 trilyon dolar ile 13 trilyon dolar arasında olabilir ve toplam metaverse kullanıcı sayısı yaklaşık beş milyar civarında olabilir.

Böylesine yüksek bir pazar değerine ulaşmak için çok fazla altyapı geliştirmesi gerekeceğini de sözlerine ekleyen Citi, bunun için bilgi işlem, depolama, ağ altyapısı, tüketici donanımı ve oyun geliştirme platformlarında büyük yatırımlara ihtiyaç duyulacağını belirtti.

Raporda bunların yanı sıra kripto para birimlerinin metaverse’de büyük bir rol oynayacağını iddia eden bankacılık devi, kripto para birimlerinin mevcut diğer para birimleri ile birlikte var olabileceğini söyledi.

Farklı kripto para birimlerinin baskın olması bekleniyor. Ancak kripto ekosistemindeki çok zincirli eğilim göz önüne alındığında, kripto para birimleri büyük olasılıkla itibari para birimleri, dijital merkez bankası para birimleri (CBDC’ler) ve stablecoin’ler ile bir arada var olacaktır.

Bu olasılığın gerçekleşmesi için dijital varlık endüstrisinin ve metaverse ekosisteminin düzenlenmesi ve dijital mülkiyet haklarının ele alınması gerekeceğini belirten Citi, raporda son olarak Meta gibi şirketlerin yaratmayı amaçladığı Web2’ye benzer kapalı bir sürüm ve açık, merkeziyetsiz, topluluk tarafından yönetilen bir Web3 sürümü olmak üzere iki farklı metaverse sürümünün olabileceği imasında bulundu.

Finans ve bankacılık kurumları metaverse pazarı hakkında benzer tahminlerde bulunmaya ve ekosisteme dahil olmaya devam ediyor. Goldman Sachs, metaverse’ün 8 trilyon dolarlık bir fırsat olabileceğini söylerken, Morgan Stanley ve Bank of America (BofA) da metaverse pazarı hakkında benzer tahminlerde bulunmuşlardı.

İngiltere merkezli bankacılık devi HSBC ise geçtiğimiz haftalarda The Sandbox (SAND) ile ortaklık kurarak metaverse dünyasına adım atmıştı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!