Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vay Anam Vay: En Büyük Vurgun, Gizemli Bitcoin Balinası, Güney Kore’de Kaçakçılık, Birleşik Krallık’ta Operasyon, Coinbase’te Polkadot, Çeyrek Genelinde Bitcoin

Vay Anam Vay, Neler Dönmüş Satoshi ya? serimizin on dokuzuncu yazısındayız. Geçen hafta, “haftalardır her cumartesi düşüş yaşanıyor” diyerek yazıya başladım. Bugün gene düşüyor. Kripto para piyasasının toplam değeri, 24 saat öncesine kıyasla %10 oranında daha az.

Bugün, yılın ikinci çeyreğinin son hafta sonundayız. Dün haziran opsiyonlarını geride bırakan kripto para dünyası hafta boyu pek çok farklı gelişmeye tanıklık etti.

Bunların hepsine değinemesem de bu hafta Güney Afrikalı iki kardeşten, yine aynı gizemli balinadan, Güney Kore’deki vergi kaçakçılarından, Birleşik Krallık’taki kripto operasyonundan, Coinbase’teki Polkadot fiyatından ve Bitcoin’in çeyreklik performansından bahsedeceğim.

Şimdiye kadarki en büyük kripto vurgunu ‘olabilir’

Güney Afrika’da 20 yaşındaki Ameer Cajee ile 17 yaşındaki kardeşi Raees Cajee, 2019’da Africrypt adlı bir kripto para firması kurdu. 

Africrypt’in COO’su olan Ameer Cajee, 13 Nisan’da müşterilere bir e-posta gönderip, “müşterilerin cüzdan ve düğümlerinin” bir hack saldırısı yüzünden açığa çıktığını, şirketin bu nedenle faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kaldığını söyledi.

Müşterilere herkesin hesabının dondurulduğu, hack sırasında çalınan parayı “alınabilirse”, geri almanın “uzun bir zaman süreceği” söylendi. Müşterilerden, “süreci yavaşlatacağı” gerekçesiyle polisi veya avukatları durumdan haberdar etmemeleri istendi.

İki kardeş, hesapları dondurduktan sonra Africrypt’in sitesini kapatıp, müşterilerin aramalarına dönmemeye başladı. Durumdan şüphelenen yatırımcılar Hanekom Attorneys adlı bir hukuk firmasına durumu anlattı. 

Yapılan incelemeler sonucunda Africrypt müşterilerine ait hesaplarda tutulan paraların, mixer yordamıyla farklı adreslere transfer edildiği tespit edildi. Darren Hanekom, Business Insider’a verdiği demeçte şirket hesabında tutulan paraların, “hack açıklaması yapıldığı sırada sıfırlandığını” söyledi. 

Bloomberg’in aktarımına göre ortada 69.000 Bitcoin değerinde bir vurgunun olabileceği tahmin ediliyor. Fakat bunun kesinlikle doğru bir tahmin olmadığını belirtmek gerek. Eğer vurgunun boyutu 69.000 Bitcoin ise bunların nisan ortasındaki değeri 4 milyar doları aşıyor olurdu. Bu, şu ana dek dolar bazında yapılmış en büyük kripto para vurgunu olabilir.

Cajee kardeşlerin ortadan kaybolduktan sonra Birleşik Krallık’a, Dubai’ye veya Çin’e kaçmış olabileceği düşünülüyor. 

Gizemli Bitcoin balinası v2

Bundan 2 hafta önceki yazıda, içerisinde 100.000’den fazla Bitcoin barındıran 4 cüzdandan birisi olan ve herhangi bir borsa ile ilişiği olmayan bir Bitcoin adresinden bahsettim. Aynı adres, bu hafta yine hareketlendi.

O yazıyı okumayanlar için bu adrese dair bilgileri tekrarlayayım. Okumuş olanlar, aynı bilgileri yeniden yazdığım için kusura bakmasınlar. Kısaca hatırlamak gerekirse 1P5ZEDWTKTFGxQjZphgWPQUpe554WKDfHQ kodlu bu cüzdan ilk işlemini 6 Şubat 2019’da yapıp, sahip olduğu 10.000 küsür Bitcoin’i zaman içerisinde 100.000’in üstüne kadar çıkardı.

Bu adresin kime ait olabileceği ile ilgili çeşitli spekülasyonlar (devlet, büyük bir hedge fonu, borsa vs.) olsa da bunun net bir yanıtı bulunmuyor. Adresi ilginç kılan şeylerden biri, sözümona çok “doğru” anlarda işlem yapıyor oluşu. Bu cüzdanda, örneğin;

  • 24 Mart’ta; 54.029 dolardan 1.650 tane Bitcoin girişi; 13 Nisan’da 63.336 dolardan 1.500 tane Bitcoin çıkışı,

  • 24 Nisan’da 49.951 dolardan 1.536 BTC girişi; 6 Mayıs’ta 56.974 dolardan 1.500 BTC çıkışı,


  • 9 Mayıs’ta, 58.503 dolardan 3.000 tane BTC çıkışı oldu. Fiyat ondan 2 hafta sonra 30.000 dolara düştü.

En büyük 4 Bitcoin cüzdanından biri olan bu cüzdan, son 2 hafta içerisinde yine buna benzer bir hassasiyetle hareket etti. 

Blockchain verilerine göre cüzdana 9 Haziran günü, tanesi 32.941 dolardan olmak üzere 3.706 tane Bitcoin (122 milyon dolar) girmişti. Geçen hafta, 15 Haziran günü, tanesi 40.520 dolardan 1.500 tane Bitcoin (60.7 milyon dolar) çıktı.

22 ve 24 Haziran tarihlerinde iki farklı Bitcoin girişi daha oldu. Bunların ilkinde cüzdana tanesi 32.617 dolardan 1.062; ikincisinde tanesi 33.103 dolardan 3.044 tane Bitcoin eklendi. Bu Bitcoinler henüz cüzdandan çıkmadı.

Güney Kore’de kripto sahiplerine vergi operasyonu

Güney Kore’nin başkent Seul’u da kapsayan Gyeonggi bölgesindeki yerel yönetim, kripto para borsalarını kullanarak vergi kaçakçılığı yapan şahıslara ilişkin aylardır soruşturma yürütüyordu. 

Financial Times’ın çarşamba günkü haberine göre bu soruşturma tamamlandı ve yaklaşık 12.000 kişinin, değeri 53 milyar wonu (47 milyon dolar civarı) aşan Bitcoin, Ethereum gibi kripto paralarına el kondu. Gyeonggi yetkilileri, “Kore tarihi boyunca yapılmış geriye dönük vergi soruşturmalarında daha önce hiç bu kadar fazla kripto paraya el konmadığını” açıkladılar.

Koreli borsalar bu yıl uygulanmaya başlayan regülasyonlar sebebiyle her kullanıcının borsada kullandığı bilgilerin, bankadaki bilgileri ile uyuşup uyuşmadığını kontrol etmek zorunda kalacak. Vergi kaçıran şahıslar, henüz müşterilerden ikametgah kayıt numarası toplamaya başlamamış borsaları kullanıyordu.

Yetkililer, buna rağmen insanların telefon numaralarını borsalarda kullanılan numaralar ile eşleştirip, şüphelileri yakalamayı başardı. 

Şüpheliler arasında 155.000 liralık vergi borcu olup cüzdanında yaklaşık 4 milyon liralık Ethereum ve daha farklı kripto para tutan bir program sunucusu, yaklaşık 235.000 liralık vergi borcu olan ama 8.5 milyon liralık kripto parası ve 30 dairesi bulunan bir gayrimenkul sahibi, 21 milyon liralık Bitcoin’i olan ama 132.000 liralık vergisini geciktirmiş bir doktor yer aldı.

Koreli borsaların gerekli kimlik kontrollerini tamamlamak ve daha kapsamlı diğer regülasyonlara uymak için eylüle kadar zamanları var.

Birleşik Krallık’ta dev kripto operasyonu

Birleşik Krallık Metropolitan Polis Teşkilatı, perşembe günü yaptığı duyuruda 114 milyon sterlin (1.38 milyar lira) değerinde kripto paraya el konulduğunu açıkladı. El konulan miktar bakımından Birleşik Krallık’ın en büyük kripto para operasyonu olan bu operasyon, dünyanın da en büyüklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Operasyon, illegal bir para transferi yapıldığı ihbarının üstüne Metropolitan Polis Teşkilatına bağlı ekonomik suçlar ekibi tarafından yapıldı. Polis, devam ettiği belirtilen soruşturma hakkında detay paylaşmadı. Komiser Asistan Yardımcısı Graham McNulty, operasyonla ilgili şunu söyledi:

“Nakit paranın krallığı sürse de teknoloji ve online platformlar geliştikçe, bazı suçlular gelirlerini aklamak için daha sofistike metotlara yöneliyor. Ama onlardan bir adım önde olmak için gece gündüz çalışan iyi eğitimli memurlarımız ve uzman ekiplerimiz var.”

DOT fiyatı birkaç saatte %70 yükseldi

Bitcoin fiyatı, salı günü yılın ilk ayından sonra ilk kez 30.000 doların altına düştü. O sırada çoğu altcoin gibi Polkadot (DOT) fiyatı da düşüyordu. Fakat bu düşüş sırasında Coinbase’te sıra dışı bir şey yaşandı.

Coinbase’teki DOT/USD paritesi, salı günü Türkiye saati ile 19:00-20:00 sularında 22 dolara kadar yükseldi. Fiyatın ondan birkaç saat öncesine kadar 13 dolar olduğu düşünülürse, yaklaşık %70’lik bir artış söz konusu. CoinGecko verilerine göre DOT, aynı saat aralığında diğer borsalarda 15-16 dolardan işlem görüyordu.

coinbase-polkadot-22-haziran

Coinbase, o gün tespit edilen bir olay sebebiyle DOT ile yapılan “gönder/al” işlemlerini askıya aldığını ve fiyattaki hareketliliğin bundan kaynaklanmış olabileceğini belirtti. Coinbase, 16 Haziran’da listelediği DOT’ta 20 Haziran’da da bir sorun yaşamış, sorunu 21 Haziran’da gidermişti.

Borsanın sitesindeki güncel açıklamalara göre salı günü yaşanan sorun, Türkiye saati ile çarşamba günü sabaha karşı 03:00 sularında çözüldü.

Bitcoin, tarihindeki en kötü çeyreklerden birini geçiriyor

CoinGecko verilerine göre Bitcoin hafta boyu %10’dan fazla değer kaybetti. Bu hafta 30.000 doların altına düştükten sonra kısa süreliğine 34.000 doların üstüne sıçrayan BTC, hafta sonu yine kabaca 31.000 dolar düzeyine geriledi.

Birkaç gün içerisinde haziranın bitmesi ile yılın ikinci çeyreği de kapanmış olacak. Skew verilerine göre Bitcoin çeyreğin başından beri %45’ten fazla değer kaybetti.

Eğer fiyatta haziranın sonuna kadar büyük bir değişiklik olmazsa, Bitcoin 2014’ten bu yana geçirdiği en kötü ikinci çeyreği geçirmiş olacak. Bundan daha kötüsü, 2018’in ilk çeyreğinde görülmüştü.

bitcoin-ceyrek-performansi-skew

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!