Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vay Anam Vay: Elon Musk ve Bitcoin, Colonial Pipeline, Binance ve Arjantin ile ABD

Vay Anam Vay, Neler Dönmüş Satoshi ya? serisinin on üçüncü yazısındayız. Bu haftaya Elon Musk, Vitalik Buterin gibi isimler damga vurdu desek, yersiz olmayacaktır. Bunlara ek olarak, dünya genelinde regülasyon bakımından bazı yeni gelişmeler yaşandı.

Geçen haftaki uzun yazının akabinde, bu haftaki yazıyı biraz daha kısa tuttuk. Bu cumartesi Elon Musk’ın açıklamalarından önce piyasada neler yaşandığından, ABD ve Arjantin’deki vergi dairelerinin kripto paralara ilişkin açıklamalarından, boru hattını açmak için kripto parayla fidye ödeyen petrol devinden ve Binance haberinden bahsedeceğiz.

Vitalik Buterin’in bu hafta hangi kripto parayla, hangi kuruluşa ne kadar bağış yaptığını halihazırda aktardığımız bulunduğumuz için bu yazıya ekleme gereği duymadık.

Bu hafta çok fazla Bitcoin satıldı

Elon Musk, perşembe günü sabaha karşı Tesla’nın Bitcoin ile araç satışını durdurduğunu açıkladı. Bitcoin, bu açıklamanın ardından Coinbase’te 46.000 dolara kadar düştü ki bu sayı marttan beri görünmüyordu.

Musk’ın duyurusu ile fiyattaki düşüş arasında doğrudan bir nedensellik ilişkisi kuruldu. Yerli basında “Musk, kripto para piyasalarını salladı”, “Elon Musk’ın tek bir tweetiyle kripto paralar tepetaklak” gibi manşetler atıldı.

Fiyatların Musk yüzünden düşmediğini söylemek, muhafazası zor bir pozisyon olur. Fakat geriye dönük yapılan incelemeler ışığında, şu iddiayı öneriyoruz: Perşembe günü olanları, yalnızca Musk ile açıklamak mümkün değil.

  • Glassnode analisti William Clemente, piyasalarda Elon Musk tweet atmadan önce neler olduğunu inceledi.

  • Bu haftanın başından beri, günün çoğu saatinde kripto para borsalarına 10.000’den, hatta 5.000’den daha az miktarda Bitcoin gönderiliyordu.

  • Musk tweet atmadan ve fiyatlar düşüşe geçmeden önce borsalara 19.259 tane Bitcoin gönderildiği tespit edildi.

  • Clemente, bu tabloyu şöyle yorumladı: “Bunun tesadüf olduğunu sanmıyorum. Muhtemelen içeriden birinin durumdan haberi vardı. Tweet atıldıktan önce borsalara gönderilen; tweet atıldıktan sonra borsalardan çıkan (coin) miktarının artması, çok ilginç. Bu veri, içeriden birinin bilgi sahibi olduğu iddiasını güçlendiriyor. Aksi halde, buna çok büyük bir tesadüf demek, az kalır.”
glassnode-borsa-bitcoin
Borsalara gönderilen Bitcoin hacmi, Kaynak
  • Düşüşün yaşandığı sırada, opsiyon piyasasında da kayda değer hareketler gözlemlendi.

  • CoinDesk’in haberine göre Glassnode ekibinden Fredrick Collins, opsiyon tarafındaki piyasa yapıcıların, perşembe günü riskten korunma amacıyla kripto para satmaya başladığını gördü.

  • Short gamması 50.000-52.000 dolar aralığına yoğunlaşmış piyasa yapıcıların, Bitcoin fiyatı düşüşe geçince gamma etkisini dengelemek için yaklaşık 2.900 tane Bitcoin sattıkları açıklandı.

  • Collins, bunun perşembe günkü düşüşü “pekiştirmiş olabileceğini” söyledi.
mm-bitcoin-envanter
Piyasa yapıcıların tahmini envanteri, Kaynak

Mete Karakaya’nın, “Characteristics and Expected Returns in Individual Equity Options” adlı çalışmasında belirttiği üzere:

“Gammanın artması, opsiyon hedgelemeyi daha zor ve masraflı kılar. Öyle ki, piyasa yapıcıların en büyük korkularından biri, çok fazla gammaya maruz kalmaktır. Negatif gammaya çok fazla maruz kalan bir piyasa yapıcı, büyük miktarlarda para kaybedebilir.”

IRS vatandaşların kripto parasına el koyabilir

İstanbul’daki bir alacaklı, masraflarla birlikte toplamda 60.000 liralık borcunu alabilmek için 14. İcra Müdürlüğüne başvurup, borçlunun Türkiye’deki bir kripto para borsasında tuttuğu paralara haciz uygulanmasını talep etmişti. Mahkeme, 5 Mart’ta bu hesapta tutulan kripto paralara haciz uygulanması yönünde karar aldı ve borçlunun hesabına bloke kondu.

ABD Vergi Dairesi (IRS), bu hafta içerisinde buna benzer kararların ABD’de de uygulanabileceğini açıkladı. IRS’in baş danışman yardımcısı vekili Robert Wearing, çarşamba günü vergisini ödemeyen vatandaşların kripto paralarına el konabileceğini duyurdu.

IRS, 2014’te kripto paraların para birimi değil mülk olarak sınıflandırıldığını duyurmuştu. Bu doğrultuda, vergi borcu yüzünden el konulan kripto paralar, borç karşılığında satışa çıkarılabilir.

Arjantin’de borsalara rapor şartı getirildi

Arjantin’in vergi dairesi (AFIF), ülkedeki kripto para borsalarından aylık rapor toplamaya başlayacak. Raporlarda, borsa müşterilerinin yaptığı işlemlere yer verilecek.

Yerel haber kaynağı Bae Negocios’un haberine göre müşterilerin hesap ve kimlik bilgilerine, hesap bakiyelerine ilişkin veriler bildirilecek. Her aylık raporun, en geç bir sonraki ayın 15’ine kadar sunulması gerektiği aktarılıyor.

Petrol devi kripto parayla fidye ödemiş olabilir

ABD’deki en büyük petrol boru hattı şirketi olan Colonial, Doğu Avrupalı hackerlara kripto parayla 5 milyon dolar değerinde fidye ödedi.

Colonial Pipeline boru hattı, Houstan’dan New York Limanı’na günde 100 milyon galondan fazla benzin ve daha farklı yakıt taşıyor. Boru hattanın faaliyetleri, 7 Mayıs’ta bir siber saldırı nedeniyle durduruldu.

Bloomberg’in haberine göre petrol devi, hattı yeniden açabilmek için “takip etmesi zor” kripto paralarla, 5 milyon dolar değerinde fidye ödedi. Boru hattı çarşamba günü yerel saatle 17:00’de yeniden faaliyete geçerken, faaliyetlerin normale dönmesinin birkaç gün sürebileceği belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden, 13 Mayıs’ta boru hattının “full kapasiteye” ulaşmaya başladığını açıkladı. Açıklamasında kripto paraya yer vermeyen Biden, “Saldırıda Rus hükümetinin payının olduğuna inanmıyoruz. Fakat saldırıyı gerçekleştiren suçluların, Rusya’da yaşadığına dair güçlü gerekçelerimiz var.” dedi.

Binance, ABD’deki soruşturma haberiyle ilgili ne dedi?

Bloomberg, perşembe akşamı ABD Adalet Bakanlığı ile Vergi Dairesinin Binance hakkında soruşturma başlattığını aktardı. 

Yapılan incelemelerin büyük ölçüde “suç gelirlerinin aklanmasıyla mücadele” ve “vergi suçları” bağlamında yürütüldüğü belirtiliyor. 

Haberde geçen “Binance, ABD’deki Para Aklama ve Vergi Suçu Avcılarınca Soruşturuluyor” başlığı, sektör genelinde bir endişeye yol açtı. Binance CEO’su Changpeng Zhao, haber başlığının “kötü” olduğunu ve Binance’in şu ana dek yaptığı çalışmaların “kötü yansıtıldığını” söyledi.

Bu gibi incelemelerin nasıl sonuçlanacağını kestirmek mümkün olmasa da, her incelemenin sonunda bir usulsüzlüğün veya yasa ihlalinin tespit edilmediği, incelemeye alınmış her kuruluşun aleyhine bir ithamda bulunulmadığı biliniyor. Binance yetkililerinin açıklaması şöyle oldu:

“Yasal yükümlülüklerimizi çok ciddiye alıyor, regülatörler ve kolluk kuvvetleri ile olan iletişimimizde, iş birlikçi bir tavır gösteriyoruz. Finans kuruluşlarının suç gelirlerinin aklanmasıyla mücadele kapsamında şüpheli işlemleri tespit etmek için kullandığı araçların yer aldığı, sağlam bir yasal uyumluluk programı kurmak için çok çalıştık. Şimdiye dek, ABD’dekiler dahil olmak üzere dünya genelindeki farklı kolluk kuvvetlerine yardımcı olduğumuzu gösterdik.”

Burada atıfta bulunulan diğer ülkeler arasında Türkiye’nin yer aldığını varsaymak, işten değil.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!