Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yeni Raporlar Avustralya’nın Geçen Sene Kripto Dolandırıcılıklarına Kaptırdığı Miktarı Hesaplıyor

21 Mayıs tarihinde Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonunun (ACCC) yıllık dolandırıcılık raporuna göre, Avustralyalı tüketiciler geçen sene içerisinde yaklaşık olarak 2.1 milyon dolar civarında bir parayı kripto para dolandırıcılıklarına kaptırmışlar.

ACCC’nin analizi kripto para birimlerinin ödeme yöntemi olarak kullanıldığı dolandırıcılık yöntemlerinin 2017 yılının son çeyreğinde tavan yaptığını vurguluyor. Ocak ayından Eylül ayına kadar neredeyse 100.000 dolar civarında bir miktar, kripto para ile ilgili dolandırıcılık yöntemi yüzünden kayıplara karışırken, Aralık ayında ise bu kayıp 700.000 dolar civarlarına ulaşmış. Aralık ayında kaydedilen ortalama zarar 1.885 dolar civarında iken, Ocak ayına gelindiğinde 13.205 dolar seviyesine yükselmiş.

Kullanıcıları kandırmanın en temel yollarını vurgulayan Komisyon, sahte ilk dijital para arzlarına, piramit şemalarına (saadet zinciri) ve fidye  ödemelerine (size 1 Litecoin vereceğim ama bunun için önce bana 0.001 Litecoin göndermeniz gerekiyor) dikkat çekti:

”… İnsanlar direkt olarak nasıl kripto para alabilecekleri yerine kendilerini aslında saadet zinciri şeması olan bir yapının içinde buldular. Bir çok rapor ve araştırma gösteriyor ki kurbanlar kripto para ile alakalı dolandırıcılık yöntemlerine iyi bir şeyin peşinde olduğuna ikna olan aile üyeleri ve arkadaşlar tarafından girmiş. Ki bu saadet zinciri metodunun en can alıcı noktasıdır.”

ACCC ,bu yüksek miktarın geçen yıl sonunda artış yaşayan kripto para fiyatlarından etkilendiğini söyleyip, ”kripto para birimlerinin değeri arttıkça, insanların gerçek yatırım sandıkları dolandırıcılık kayıplarının miktarı da artıyordu” ifadesini kullandı. 2.1 milyon dolarlık kaybın hala çok fazla olmadığını belirten ACCC, ”diğer dolandırıcılık yöntemleri ile, bu buz dağının sadece görünen kısmı” yorumunda bulundu.

Mayıs ayının başlarında Avustralya’nın Menkul Kıymetler ve Yatırım Komisyonu (ASIC), yatırımcıları ICO dünyasında korumak için ”harekete geçtiğini” belirtmişti. ASIC, bir ICO’nun yatırımcıları ”yanlış yönlendirdiğini”, lisanssız işlem yaptığını hatta mevzu bahis ICO’nun ”mali bir ürün içermediğini” düşündüğü an harekete geçmişti.

Mart ayında Japonya’nın Ulusal Emniyet Teşkilatı (NPA) 2017 yılına ait kripto para dolandırıcılıkları ile ilgili rapor yayınlamış ve bu miktarın 6.2 milyon dolar civarında olduğunu söylemişti. Ancak bu araştırmadaki miktarın içine 500 milyon dolarlık NEM soygunu dahil edilmemişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment