Yerli Bitcoin Borsalarından Bitexen’e Genel Bir Bakış
Yerli kripto para borsalarından Bitexen son zamanlarda düzenlediği çeşitli kampanyalarla kripto para camiasında büyük yankı uyandırdı. Peki kısa sürede hızlı bir büyüme gösteren Bitexen tam olarak nedir, güvenli midir, rakiplerinden ne gibi farkları vardır?
Dünya’daki ve Türkiye’deki kripto para yatırımcılarının sayısı arttıkça sektördeki rekabet de kızışmaya devam ediyor. Kripto para borsaları bu yatırımcıları kendilerine çekebilmek için sürekli olarak birbirleriyle yarışıyor ve rakiplerinden daha iyi, daha kaliteli bir hizmet sunmaya çalışıyorlar.
Yerli bir kripto para borsası olan Bitexen de bu rekabete katılan borsalardan biri oldu. Peki düzenlediği kampanyalarla ve yaptığı duyurularla şimdiden birçok kişinin radarına giren Bitexen’de rakip borsalarda olmayan ne var, rakip borsalarda olan ne yok?
Bitexen’e Genel Bakış
Bitexen bundan birkaç hafta önce düzenlediği referans kampanyasıyla yerli kripto para camiasında büyük ses getirdi. Şirket aslında bu kampanyaları 2018 yılından beri sürdürüyor ama bu kampanyanın özellikle geçen haftalarda ses getirmesinin sebebi mayıs ayında 60 kuruş gibi bir fiyatı olan EXEN Coin’in haziran ayında 25 liraya kadar çıkmış olmasıydı.
Bitexen bu kampanya kapsamında borsaya kayıt olan herkese kendi kripto parasını, yani EXEN Coin’i vereceğini açıkladı ve platforma giriş yapıp hesabını onaylatan kişilere 5’er tane EXEN Coin verdi. Böylece birçok kişi tanesi 19-20₺ olan bu tokenlar sayesinde 100₺ kazanmış oldu.
Bitexen geçtiğimiz ay düzenlediği bu kampanyayla ses getirdi getirmesine ama bu borsa aslında bundan çok daha uzun bir süre önce kuruldu. Tam adıyla Bitexen Teknoloji A.Ş tarafından açılan Bitexen, 2018 yılında İTÜ ARI Teknokent’te kuruldu. Başlangıç aşamasında yalnızca Bitcoin, XRP, XLM ve EXEN Coin gibi kripto paraları destekleyen Bitexen, Exen Coin’in de etkisiyle birlikte hızla büyüdü ve çok fazla işlem çiftini desteklemeye başladı.
EXEN Coin ve İşlem Çiftleri
Bitexen kullanıcıları borsanın kurulduğu günden beri referans sistemini aktif bir şekilde kullanıp para kazanabiliyorlar. Borsanın kısa bir süre içerisinde geniş bir kitleye yayılmasının başlıca sebeplerinden biri bu olabilir. Türkiye’de kendi kripto parasını geliştiren ilk borsa olan ve bu açıdan Binance, Huobi gibi borsaları anımsatan Bitexen, EXEN Coin’i hem kullanıcılara kazandırmak hem de kendi kitlesini büyütmek için kullandı. Bitexen kullanıcıları Ethereum tabanlı olan ve toplamda 15 milyon adet üretilecek olan EXEN Coin’i ister yatırım yapmak, isterlerse de işlem yapmak için kullanabiliyorlar.
EXEN Coin ile, referans sistemi ile ön plana çıkan Bitexen ilerleyen zamanlarda insanlara bunlardan daha farklı hizmetler de sunmaya başladı. Borsayı şu anda rakiplerine kıyasla en çok öne çıkaran şey herhalde borsa içerisindeki işlem çiftleridir. Rakiplerine kıyasla çok daha geniş bir havuza sahip olan Bitexen’de aralarında CHZ, LINK, MATIC, BNB, HOT gibi popüler koinlerin de bulunduğu 60’dan fazla kripto para bulunuyor. Yatırımcılar bu kripto paraları kullanarak toplamda 4 bin 160 adet işlem çiftiyle işlem yapabiliyorlar. Bunlar neredeyse küresel düzeyde sayılar olduğu için bunların Bitexen’e özellikle yerli kripto para sektöründeki rakiplerine karşı avantaj sağladığı söylenebilir.
Kullanım ve İşlem Kolaylığı
Borsanın kullanıcılarına sunduğu imkanlar arasında kullanım kolaylığı ve mobil uygulama gibi şeyler de var. Bitexen kullanıcıları borsada herhangi bir işlem yapmak istedikleri zaman bunu mobil uygulama üzerinden, Papara gibi platformlar aracılığıyla rahatça yapabiliyorlar.
Bitexen kullanıcılarının aslında uzun süredir alışmış oldukları bir Bitexen uygulaması bulunuyordu. Fakat borsa yönetimi temmuz ayının ortalarında bir yeniliğe giderek borsanın mobil uygulamasını yenileme kararı aldı. Bitexen kullanıcıları yapılan bu çalışmanın ardından Bitexen’in yeni uygulamasını kullanmaya başladılar.
Bu uygulamayla birlikte Bitexen kullanıcılarına yeni bir hizmet daha sunulmaya başladı. Bu da Papara desteği. Borsa kullanıcıları artık platforma para gönderirken Papara’nın hizmetlerinden faydalanabiliyorlar. Bitexen ekibinin açıklamalarına göre kullanıcılar Papara’yı kullanarak borsadaki hesaplarına 7/24 sorunsuz şekilde para gönderebiliyor ve hesaplarından yine sorunsuz şekilde para çekebiliyorlar.
Eksik Olduğu Noktalar Yok mu?
Bitexen günümüzde zengin kripto para havuzuyla, kullanımı kolay mobil uygulamasıyla, EXEN Coin üzerinden sunduğu avantajlarla ön plana çıkıyor olabilir. Fakat tüm bunlar Bitexen’in rakiplerine kıyasla eksik kaldığı bazı noktalar olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
Bu noktada Bitexen ile diğer yerli borsalar arasında bir kıyaslama yaptığımızda Bitexen’in özellikle işlem çiftleri konusunda Türkiye’de rakibinin olmadığını söyleyebiliriz. Bitexen bunun yanı sıra likidite, güvenlik gibi konularda da çoğu rakibini geride bırakıyor. Ancak Bitexen’in anlaşmalı banka sayısı, müşteri desteği, komisyon oranları ve kullanıcı kitlesi gibi konularda bazı eksiklikleri var.
Bitexen kullanıcıları şu anda borsaya para göndermek/borsadan para çekmek için Ziraat Bankası’nın Vakıfbank’ın ve Papara’nın hizmetlerinden faydalanabiliyorlar. Fakat Türkiye’deki diğer bazı borsaların daha fazla sayıda bankayla anlaşmalı olduğunu unutmamak gerek.
Borsa bunun yanı sıra özellikle komisyon oranları da bazı rakiplerinden geride kalıyor. Bitexen’in şu anda piyasa yapıcılardan 0.0015’lik, piyasa alıcılardan ise 0.0025’lik komisyon aldığını görüyoruz. Bir kıyaslama olması amacıyla yine Türkiye’deki bazı borsaların piyasa yapıcılardan 0.0010, piyasa alıcılardan ise 0.0018 komisyon aldıklarını söyleyebiliriz.
Fakat bu noktada Bitexen’e çok da haksızlık etmemek lazım çünkü eğer EXEN Coin’i kullanıyorsanız bundan çok daha düşük oranlarda komisyon ödüyorsunuz. Öyle ki EXEN Coin kullanan ve komisyon iadesi alan kullanıcılar yaptıkları işlemler için hemen hemen 0.0008’lik bir komisyon ödemiş oluyorlar ki bu da rakiplere kıyasla çok daha düşük bir miktar. Bitexen ekibi bu sürecin nasıl işlediğini şöyle anlatıyor:
“Hesabında 10 EXEN ve üzeri bulunan kullanıcılarımız, ödedikleri komisyonun %10’unu; 20 EXEN ve üzeri bulunan kullanıcılarımız, ödedikleri komisyonun %20’sini; 30 EXEN ve üzeri bulunan kullanıcılarımız, ödedikleri komisyonun %30’unu; 50 EXEN ve üzeri bulunan kullanıcılarımız, ödedikleri komisyonun %40’ını; 100 EXEN ve üzeri bulunan kullanıcılarımız, ödedikleri komisyonun %50’sini haftalık olarak geri alıyor.”
Bitexen’in bazı rakiplerinden geride kaldığı bir diğer noktanın müşteri desteği olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda Bitexen’in sitesi üzerinden şirketin ofis adresine, telefon numarasına, e-posta adresine ve canlı destek hattına ulaşmak mümkün. Fakat bazı kullanıcılar geçmişte özellikle EXEN Coin’in dağıtıldığı ve borsanın yoğun olduğu günlerde canlı destek hattına ulaşamamaktan şikayetçilerdi. Fakat Bitexen ekibi bu sorunun farkına varmış olacak ki son zamanlarda özellikle Twitter gibi sosyal medya hesapları üzerinden çok daha aktif bir şekilde paylaşım yapmaya, kullanıcılarla çok daha ‘iç içe’ olmaya başladı. Bitexen ayrıca her ay 200 bin yeni kullanıcı almaya başladığı için artık ekibini de büyütmek zorunda kaldı ve müşterilerin bekleme süresini neredeyse sıfıra indirdi. Bitexen’in kuruluş yıllarında yeterli destek alamayan müşteriler günümüzde gerek chat üzerinden gerek telefon üzerinden saniyeler içerisinde bir yetkiliyle iletişime geçebiliyorlar.