Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Yunanistan’daki Kripto Para Sektörünün Durumu Ne Olacak?

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Yunanistan’ın yakın zamanda yaptığı yeni borç anlaşmasıyla ilgili yorumlarda bulundu ve “21 Haziran 2018’in Eurozone için tarihi bir gün olarak anılacağını” söyledi. Çipras’a göre Yunanistan’ın Eurogroup kapsamında imzaladığı yeni borç anlaşması, ülkenin borcunu daha “sürdürülebilir” hale getiriyor.

Yunan vatandaşlar özellikle 2015 yılındaki krizle birlikte Bitcoin gibi kripto paralara ilgi duymaya başlamış ve çeşitli online ticaret platformlarını kullanmaya başlamışlardı. Peki yakın zamanda imzalanan bu anlaşma, Yunanistan’daki kripto para sektörünü nasıl etkileyecek? Yunanistan’ın borç krizi yapılan yeni anlaşma sayesinde hafifletilmişken Yunan halkı kripto paralara ilgi duymaya devam edecek mi?

Hükümet Ne Düşünüyor?

Avrupa Birliği ve üye ülkeler aralarında kripto paraların ve Blockchain’in de bulunduğu yenilikçi teknolojileri ülke gelirini arttırmak ve ekonomik durumu geliştirmek için kullanılabilecek araçlar olarak görüyor.

Kadrosunda Blockchain uzmanlarının da bulunduğu Üst Düzey Yenilikçiler Grubu, çeşitli avantajlar sağlayabilecek fikirlere sahip yenilikçileri, girişimcileri, küçük çaplı şirketleri ve bilim insanlarını desteklemesi için Avrupa Komisyonu’na tavsiyelerde bulunuyor. Avrupa Komisyonu’nun da üye ülkelerin beraber çalışmasını sağlamak, ortak analizler üretmek, yeniliği hızlandırmak amacıyla kurmuş olduğu AB Blockchain Gözlemevi ve Forumu adlı bir organizasyon var.

Şu anda AB’ye üye olan yirmi sekiz ülkeden yirmi ikisi, kurulmuş olan bu Blockchain organizasyonuna katılmış durumda. Organizasyona katılan ülkeler işbirliği yaparak teknik ve yasal alanlarda daha fazla bilgi edinmeyi hedefliyor ve Blockchain teknolojisini Avrupa genelinde kullanmayı amaçlıyor. Organizasyona katılmayan ülkeler şöyle: Hırvatistan, Güney Kıbrıs, Danimarka, Macaristan, İtalya ve Romanya.

Avrupa Parlamentosu’na bağlı olan Endüstri, Araştırma ve Enerji Komitesi 16 Mayıs’ta Blockchain teknolojisinin sunabileceği faydaların analiz edildiği bir önerge yayınlamıştı.

Bu önerge Bilim ve Teknoloji Seçeneklerini Değerlendirme panelinin yetkililerinden olan Eva Kaili tarafından hazırlandı ve Kaili “Blockchain teknolojisinin çok fazla sektöre yayılabilecek” bir potansiyeli olduğunu söyledi. Kaili, Blockchain alanında yapılacak olan yasal düzenlemelerin “açık fikirlilik ve ilericilik” ilkelerine dayanmaları gerektiğini düşünüyor ve getirilecek olan düzenlemelerin sektördeki yenilikçi adımların önünü kesmemesi gerektiğini belirtiyor.

Önergenin bir kısmı şu şekilde:

“Avrupa’daki kamu sektörlerinde Blockchain kullanarak AB kuruluşları arasında oluşturulacak olan DLT bazlı bir altyapı, güvenilir bir işlem sisteminin merkezi haline gelebilir.”

AB’nin kullandığı dijital tek pazar stratejisi sayesinde online ortamda bulunan bilgiler Avrupa ülkeleri arasında serbestçe dolaşabiliyor. Yayınlanan önergede bu stratejinin DLT’yi, özellikle de DLT’ye dayanan akıllı sözleşmeleri de kapsaması gerektiği belirtiliyor. Hazırlanan bu önergeye göre Avrupa Komisyonu’nun akıllı sözleşmelerini teknik açıdan araştırması ve dijital tek pazar stratejisine dahil etmesi gerekiyor.

Petrole kıyasla daha çevre dost ve temiz olan gaz, Avrupa’nın en önemli enerji kaynaklarından biri durumunda. Yunanistan AB’nin gaz kaynakları için önemli bir ülke çünkü hem sınırlarından boru hattı geçiyor hem de kayda değer miktarda gazı var. Yunanistan Güney Kıbrıs’taki hakimiyeti sayesinde Doğu Akdeniz’deki gaz kaynaklarının ciddi bir kısmını kontrol ediyor.

Yunanistan bu alandaki ticaret ilişkilerini geliştirmek için geçtiğimiz yıl epey fazla gaz kaynağına sahip olan Avrasya Ekonomik Birliği ile bir anlaşma imzalamıştı. İşin güzel tarafı ise Avrasya Ekonomik Birliği’nin de Blockchain ve kripto para sektörleriyle en az AB ve Yunanistan kadar ilgileniyor olması.

Yunan Akademisyenler Ne Düşünüyor?

MIT’de doçentlik yapan Girit doğumlu Konstantinos Daskalakis, Yunan vatandaşlarını hem küresel hem de yerel bir bakış açısına sahip olmaya davet ediyor. Daskalakis’e göre ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar teknolojiye ve özellikle Yapay Zeka’ya yapılacak yatırımlarla çözülebilir. Bitcoin gibi kripto paraların “21. yüzyılın en etkileyici buluşlarından olduklarını” söyleyen Daskalakis, Blockchain teknolojisinin de gelecek vaat ettiğine inanıyor.

Yunanistan’daki Makedonya Üniversitesi’nden Theodore Panagiotidis ve İspanya’daki Barselona Ekonomik Yüksek Lisans Okulu’ndan Orestis Vravosinos, kripto paralar hakkında çeşitli araştırmalar yapmak için bir araya gelmişlerdi. İkili yapacakları çalışma doğrultusunda Bitcoin’in birkaç senelik geçmişini incelemiş, Bitcoin’in değerini anlamak için araştırmalar yürütmüştü. İkili, konu hakkında yaptıkları araştırmalardan sonra şu sonuca vardı:

“Bitcoin ve diğer kripto paralardaki işlemler vergiden muaf olarak gerçekleşiyor. Bu işlemlerin yapısı hakkında kesin bir şey söyleyemiyoruz ancak kripto paralar sıklıkla vergi kaçakçılığı ya da yasa dışı ticaret yapmak için kullanılıyor. Eğer kripto paralar büyümeye devam edip kendilerini bankaların etkileyemeyeceği ve hükümetlerin karışamayacağı bir konuma getirebilirlerse hükümetlerin yeni yasalar koyup kendi paylarına düşeni almaya çalışacaklarından emin olabiliriz. Pek çok kişi Bitcoin’in şu anda kullandığımız paranın yerini alacağını söylese de biz bundan şüpheliyiz. Bunun sebebi de hükümetin böyle bir şeye asla izin vermeyecek olması. Hükümetler vergiler üzerinden gelir elde etmek ve kontrol sahibi olmak isterler. Dolayısıyla Bitcoin’in kaderi hükümetlerin gelecekte atacakları adımlara bağlı.”

Vergi Uzmanları Ne Düşünüyor?

Yunan avukatlardan Spiros Dimitriou, kripto para sektöründeki vergilendirmeler hakkında şöyle söylüyor:

“Şu anda kripto para/ICO işlemlerinden ya da madencilik faaliyetlerinden vergi kesip gelir elde etmek için yasal bir adım atılmış değil. Ancak bu demek değil ki bu tarz gelirler Yunan Vergi Otoritesi tarafından vergiye bağlanmayacaklar. Eğer kripto para/ICO işlemleri ya da madencilik faaliyetleri iş olarak ya da sermaye kazancı olarak değerlendirilirse şirket geliri üzerinden yüzde 29 vergi uygulanır. Bireysel sermaye kazancı olarak değerlendirilirse yüzde 15 vergi uygulanır ve kripto para/ICO işlemlerini ya da madencilik faaliyetlerini içeren bir iş, ilgili yasa kapsamında ek vergiye tabii tutulur.”

Yazan: Selva Özelli
Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment