Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zilliqa [ZIL], Sharding’i Yayma Çalışmalarına Devam Etmekte

Zilliqa blockchain üzerinde Sharding yapma trendine devam etmekte. Sharding in Action & Security by Design isimli sunu etkinliği 23 Mayıs 2018 tarihinde gerçekleştirildi. Etkinlik hem Zilliqa için hem de topluluk için önemli ve heyecan verici bir olaydı.

Zilliqa, Sharding’e olan yaklaşımı ile tanınan bir kripto para. Sharding ise blockchain’lerin ölçeklenme süreci olarak tanımlanabilir. Veya daha basit bir anlatım ile, Sharding için verinin bütününü Veri-Kırıkları (Data-Shards) ismi verilen daha küçük ve hızlı parçalara ayırma yöntemi olarak da anlatabiliriz. Bu sebeple Sharding veriler için daha fazla yönetim kolaylığı sağlayan bir yöntem olarak kendinden bolca söz ettiriyor. Bu esnada kırıklar verinin sadece bir bölümü hakkında bilgi tutabilir. Bir Shard maksimum 600 düğümü kapsayan bir gruptur ve sayı 600 düğüme ulaştığında otomatik olarak yeni bir Shard ortaya çıkar.

Zilliqa Sharding sistemi sayesinde hesaplama verileri için sarf edilen zamandan  tasarruf edebiliyor. Zilliqa’nın şu an kafasına koyduğu hedef ise endüstride en hızlı merkeziyetsiz blockchain platformu olabilmek.

Zilliqa topluluğu dünya çapındaki etkinliklere katılıp kendi ana güncellemeleri hakkında konuşup bu haberi dört bir yana yaymaya çalışıyor. Ancak bu etkinlikler bazen eş zamanlı olarak yapılabildiğinden, topluluk üyeleri gruplara ayrılıp bütün etkinliklere katılabilmek için farklı kıtalara gidebiliyorlar. Bu da aslında topluluğun Zilliqa’ya ne kadar bağlı ve sadık olduğunu gözler önüne seren başka bir kanıt.

Topluluk üyelerinin katıldığı bir kaç etkinlik şu şekilde sıralanabilir:

  • New York’da Blockchain Week NYC isimli etkinliğe katıldılar ve CNBC‘de yayınlanan CryptoTraders isimli programda yayınlanma onuruna nail oldular.
  • Enigma içerisinde yapılan bir buluşmada Enigma CEO’su Guy Zyskind tarafından yapılan bir AMA (ask me anything- canlı soru sorma ve cevaplama etkinliği) etkinliği vardı. Enigma henüz bir startup şirketi olsa da inanılmaz bir şekilde büyüme gösterdi. Şirket NUS‘un (National University of Singapore) bilişim fakültesi tarafından kuruldu. Enigma mevcut teknoloji açısından bu konuda öncü olan açık bir blockchain yazılımından oluşuyor ve teknolojideki blokların doğrusal ölçeklenmesini mümkün kılıyor.
  • Asya kıtasında yapılan TechInAsia festivali bir ”Blockchain Sahnesi” kurdu ve Zilliqa topluluk üyesi Amrit‘i blockchain teknolojisinin kararlılığı ve akıllı kontrat içerisindeki güvenliği konusunda düşüncelerini anlatması ve açılış konuşmasını yapması için davet etmişti. Bu konuşmanın yanı sıra Amrit ve Saiba‘nın akıllı kontratlar ve Sharding teknolojisini anlattığı ve bunu uygulamalı olarak gösterdiği bir sunum da yapıldı.
  • Londra‘da ise King’s College London bünyesinde Zilliqa’nın bir başka projesi olan Scilla anlatılmıştı.

Fakülte buna ek olarak teknolojileri hakkındaki güncellemelerden de bahsetti. Ekip şu an için kendi test ağlarını deneme ve yorumlamanın yanı sıra kendi akıllı kontrat kodlama dili olan Scilla için olan blockchain arayüzünü de düzenlemeye çalışıyor.

Ekip Scilla hakkında daha fazla güncelleme yayınlayıp bundan ileri programları hakkında da çok yakında yeni bilgiler aktaracaklarını ifade etti. Şirket Zilliqa üzerine kurmayı planladıkları ve çok merak edilen 5 milyon dolarlık ‘non-dilutive‘ (şirketin herhangi bir hissesini vermeden para toplama olayı) program hakkında da yeni bilgiler aktaracaklarını vurguladı.

Ana ağ konusundaki sorular üzerine de akıllı kontrat beta sürümünün olduğu Ana ağ’ın 2018 yılının üçüncü çeyreğinde, Test ağı 2.0 alpha‘nın 2. çeyrekte, merkeziyetsiz uygulamaların ise dördüncü çeyrekte ve son olarak depolama ve birlikte çalışabilirlik hakkındaki çalışmaların ise önümüzdeki sene olan 2019’da açıklanacağını belirtti.

xwvatnai isimli Twitter kullanıcısı konu hakkında şu yorumda bulundu:

”Ağdaki her Shard’ın 3’te 2’sini durmadan kontrol altında tutabilmek oldukça zor. ”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment