Güney Kore’deki Kripto Para Borsaları Doğrudan Hükümet Kontrolü Altına Girebilirler
Güney Kore hükümeti ülkedeki kripto para borsalarını ülkenin Finansal İstihbarat Birimi’nin doğrudan denetimi altına sokmak istiyor. Hükümetin böyle bir adım atması durumunda ülkedeki kripto para borsalarının kara para aklamayla mücadele sistemi (AML) doğrultusundaki talimatlara tıpkı bankalar gibi uyum sağlaması gerekecek. Bu gelişmeyle birlikte Güney Kore’de ilk kez bir hükümet kuruluşu kripto para borsalarını doğrudan denetleyeceğini söylemiş oldu.
AML Yükümlülükleri
Kore’deki Finansal Hizmetler Komisyonu’nun bünyesinde bulunan Finansal İstihbarat Birimi (FIU) yakın zamanda bir Kara Para Aklamayla Mücadele Danışmanlık Komitesi toplantısı yaptı. Yapılan toplantıda kara para aklamaya ve terörizmle finansmana karşı ne gibi önlemler alınabileceği konuşuldu.
Maeil Business tarafından yapılan habere göre komitede yapılan açıklamardan biri şu şekildeydi:
“Dijital para borsalarını doğrudan kara para aklamayla ve terörizm finansmanıyla mücadele sistemlerinin (AML / CFT) denetimi altına sokmayı planlıyoruz.”
Yerel haber kaynağına göre bu planın tasarını Ulusal Meclis’e sunuldu bile:
“Hükümet kuruluşları ilk kez dijital para borsalarını denetleyeceklerini söylüyorlar. Tasarı onaylandığı zaman dijital para borsaları şüpheli para aklama işlemlerini takip etmek ve FIU’ya bildirmekle yükümlü olacaklar.”
Doğrudan Denetim Gerekliliği
Kripto paralar Güney Kore’de hala finansal varlık olarak değerlendirilmedikleri için ülkedeki kripto para borsaları FSC’nin ya da FIU’nun yetki sınırlarına girmiyorlar. Ülkenin yasal düzenlemelerinden sorumlu olan kuruluşlar, kripto para borsalarındaki kara para aklama faaliyetleri bankalar aracılığıyla takip etmek durumunda kalıyorlar.
Komiteye göre önerilen bu değişiklikler sayesinde “bir dijital para borsasının bu yükümlülüklere uymaması durumunda FIU’nun ya da FSS’nin o dijital para borsasının takip sistemini teftiş etme imkanı olacak.”
Hankyoreh’e göre FSS, kripto para borsalarına bankacılık hizmeti sunan bankaları da çok daha yakından takip etmeye başlayacak. Mesela bankalar bir günde yapılan 10 milyon wondan daha değerli işlemleri veya yedi gün içerisinde yapılan 20 milyon wondan daha değerli işlemleri FIU’ya bildirmek zorunda olacaklar ve böylece olası kara para aklama faaliyetlerinin önüne geçilmiş olacak.
Kripto Para Sektöründe AML
Güney Kore’deki kripto para borsaları AML prosedürleri açısından kendilerini son zamanlarda bir hayli geliştirdiler veya en azından geliştirmeye çalışıyorlar.
Ülkenin en büyük kripto para borsalarından biri olan Bithumb yakın zamanda kara para aklamayla mücadeleyi sağlayacak daha sağlam önlemler aldı. Bithumb geçtiğimiz ay on bir ülkenin ticaretini yasaklamış, yabancı kullanıcıların kimlik doğrulama işlemlerini daha sıkı hale getirmişti. Borsa aynı zamanda kimliğini tam olarak doğrulamamış kullanıcıların para çekme limitlerini de azaltma yoluna gitti. Ülkenin en büyük üçüncü borsası olan Coinone da gerçek-ad sistemine tam anlamıyla uyum sağlamayan kullanıcıların para çekme sınırlarında bir düşüşe gideceğini duyurdu.
Yine büyük borsalardan biri olan Upbit, bu alanda Thomson Reuters ile yaptığı çalışmalar sonucu kara para aklamayla mücadele konusunda iyi durumda. Borsa bundan birkaç gün önce yaptığı duyuruda amacı dolandırıcılık olan ICO projelerini ihbar etmiş altı kullanıcısı ödüllendirdiğini açıklamıştı.