Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kanada Bankası: Blockchain Şu Anda Bankalardan Daha Verimli Değil

14 Haziran’da Güney Kore’nin Seul kentinde gerçekleşen konferansta Blockchain teknolojisi de konuşulan konular arasındaydı. Kanada Bankası‘nın (BoC) yetkililerinden biri, konferanstaki konuşması sırasında Blockchain teknolojisinin bankacılık sektöründe kullanılmasının ne kadar verimli olacağını sorguladı.

Seul’da gerçekleşen G20 konferansında konuşan ve BoC’un bankacılık biriminin kıdemli yöneticilerinden olan James Chapman, kripto paralar “finans piyasasına bir tehdit ve yeni bir fırsat” olarak tanımladı.

Chapman konferansta yaptığı sunumda katılımcıları BoC’un dağıtılmış ana defter teknolojisinden faydalanarak oluşturduğu Project Jasper adlı proje hakkında bilgilendirdi. Yerel medya kaynaklarına göre Chapman’ın yaptığı yorumlardan biri şöyleydi:

“Akıllı sözleşmelere dayanan dijital paralar epey esnekler ve bilgi asimetrisini ortadan kaldırıyorlar.”

BoC Şubat ayından beri yukarıda bahsettiğimiz Jasper adlı projenin üçüncü test aşamasını tamamlamaya çalışıyor. Banka her ne kadar Blockchain teknolojisine bugüne kadar ılımlı yaklaşmış ve hatta bu teknolojiden faydalanmak istiyormuş gibi görünmüş olsa da Chapman tarafından yapılan yorumlar bankanın Blockchain’e tam anlamıyla ‘giriş yapmadığı’ şeklinde yorumlanabilir. “Ödeme tamamlama sürecinin son ayağını düşünmek zorundayız” diyen Chapman şöyle ekledi:

“Şu aşamada mevcut merkez bankası sisteminin masraflarından kısmayı sağlayacak bir şey yok. Hacklenme ve diğer işletim riskleri mevcut.”

Chapman tarafından yapılan bu yorumlar aslında yakın zamanda Ripple‘ın yetkililerince yapılan açıklamaları anımsatıyor. Ripple’ın kıdemli isimlerinden olan David Schwartz bu hafta Reuters’a verdiği röportajda Ripple’ın kullandığı ödeme sisteminin “dağıtılmış ana defter” halinde olmadığını vurgulamıştı.

Yine Ripple yetkililerinden olan Marcus Treacher da buna benzer bir açıklama yaparak “her şeyin Blockchain üzerine kurulamayacağını” söylemişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment