Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsviçre’den Sonra Sıra Güney Kore’de: ‘Kripto Para Sahili’ Geliyor

Güney Kore’nin Busan şehrinde büyük çaplı bir Blockchain merkezi açılması planlanıyor. Bazı kaynaklara göre bu planlamalar İsviçre’deki Kripto Para Vadisi’nden ilhamlanarak yapıldılar.

Kore’deki Financial Convergence Association (FCA) adlı organizasyonun başkanı olan Oh Jung-geun yakın zamanda Seul’da gerçekleşen blockchain etkiliğinde konuştu ve FCA’nın İsviçre’nin Zug şehrindeki Kripto Para Vadisi’ne benzer bir bölge oluşturmak gibi bir planı olduğunu belirtti. Etkinlikte konuşan Jung-geun şöyle söyledi:

“İsviçre’deki Kripto Para Vadisi’nde olduğu gibi Kore’de de kriptografik sektöre yoğunlaşmış bir bölgeye ihtiyacımız var.”

Yerel kaynaklara göre FCA’nın planları arasında Kore’nin Busan şehrinde bir Kripto Para Sahili oluşturmak gibi bir projesi de bulunuyor. Söz konusu bölgenin özellikle Busan’ın doğusunda bulunan ve her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen Haeundae adlı bölgeye kurulması planlanıyor. Kore hükümeti bundan birkaç sene önce bu bölgeyi ticareti gelişim merkezi olarak sınıflandırmıştı. FCA’nın bu projeyi 30 Ağustos’ta yerel yetkililerle masaya yatırması bekleniyor.

Jung-geun aynı zamanda şu anda Kore’deki pek çok şirketin hükümetin ICO’lara getirdiği yasak yüzünden denizaşırı ülkelerde ICO yürütmek zorunda kaldıklarını vurguladı. FCA’nın başkanı olan Jung-geun, yerel yetkililerin kripto para ve Blockchain teknolojilerini tam anlamıyla kavrayamamış olmalarından ve bu sektöre uygulanan katı yaptırımlardan endişe duyduğunu da belirtti.

Güney Koreli yetkililer geçtiğimiz yılın Eylül ayında ICO’ları sıkı denetim altında tutulmaları gerektiğini gerekçe göstererek yasaklamıştı. Hükümet getirdiği yasağın ülkedeki şirketleri zora sokabileceğinin, pek çok şirketin mecburen denizaşırı ülkelere geçiş yapmak zorunda kalabileceğinin de bilincinde. Şu anda ülkedeki bazı yetkililer ICO’lara getirilen yasağın kaldırılması veya en kötü ihtimalle zayıflatılması için çalışıyorlar ancak hükümet hala bu doğrultuda somut bir adım atmış değil.

İsviçre’deki Kripto Para Vadisi’nin de ne kadar ilham verici olduğunu bir kez daha görmüş oluyoruz. İsviçre hükümeti Mart 2017’de bir karar alarak bölgede devlet destekli bir Blockchain konsorsiyumu oluşturulması yönünde talimat vermişti. Oluşturulan bu konsorsiyum sayesinde devletin Blockchain ve kripto para üzerinde yaptığı araştırmalar ciddi bir ivme kazandı. Bölgenin yer aldığı Zug şehri geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Blockchain üzerinden oylama yapmayı deneyeceğini duyurmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment