Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsviçre’nin Bitcoin’e Benzeyen ‘Mutlak Para’ Projesi Oylamayı Geçemedi

İsviçre halkı 10 Haziran’da ‘mutlak para’ projesi için gerçekleşen referandumda oy kullandı ve referandumdan olumsuz karar çıktı. Finans alanındaki belli başlı uzmanlar tarafından kripto para yapısına benzetilen bu söz konusu ‘mutlak para’ projesi İsviçre’de yürürlüğe girmeyecek.

İsviçre’deki ticari bankalar kredi veya borç vermek amacıyla para ‘oluşturabiliyorlar’ ve bu mutlak para programının amacı ticari bankaların elinden bu yetkiyi alarak para basma yetkisini tamamen merkez bankasında toplamaktı.

Bu proje için gerçekleşen referandumda oy verenlerin yüzde 25’i (yaklaşık 500 bin kişi) olumlu yönde oy kullandı. Ülkenin merkez bankası da projeye olumsuz bakıyordu çünkü para basma konusundaki tüm gücün kendisine verilmesinin, merkez bankasının işin “çok daha zor hale getireceği” kanaatindeydi.

Avusturya Ulusal Bankası’ndan Beat Weber’e göre bu mutlak para (Almanca’da vollgeld) fikri Bitcoin veya diğer kripto paralara belli bir ölçekte benziyor.

İsviçre’deki ticari bankaların şu anda verdikleri krediler ve/veya borçlar için para üretebiliyorlar ancak ürettikleri parayı destekleyecek bir sermayeleri olduğunu göstermek, kanıtlamak zorunda değiller. Weber’e göre ticari bankaların bu yetkisini kaldıracak olan mutlak para projesi Bitcoin’e biraz da olsun benziyor çünkü bu iki yapı da temelinde “para, parayı üreten kişiye belli yükümlülükler getirmediği sürece güvenli değildir” ilkesine dayanıyor:

“Bunun temelinde yatan fikir emtia benzeri bir para birimi sayesinde (insanlara) verdiği sözü belki de tutamayacak bir üreticiye bağlı olmadan paraya tamamen şahsi olarak sahip olunabileceğiydi.”

Mutlak para projesinin kurul üyelerinden olan Emma Dawnay 11 Haziran’da Forbes’a konuştu ve kripto paranın “kendilerinin önerdikleri sistem içerisinde kullanılabileceğini” söyledi:

“Kripto paralar ve Blockchain tıpkı bizim yapmaya çalıştığımız şey gibiler.”

Dawnay mutlak para projesi şu anda kullanılmayacak olsa bile Blockchain’den gayet umutlu ve “İsviçre hükümetinin ekonomiye Blockchain sayesinde borçtan yoksun bir para getirebileceğini” söylüyor.

İsviçre bazı kişiler tarafından “Kripto Para Ülkesi” olarak anılıyor. Bu lakabın sebebi de İsviçre’deki Zug şehrinin kripto paralar için gayet uygun bir şirket olması. Şehrin kripto paralar için uyguladığı kripto para dostu vergi yasaları pek çok şirketin ilgisini çekiyor. Zug aynı zamanda geçtiğimiz hafta yaptığı bir açıklamayla bu yaz Blockchain’i kullanarak bir test oylaması gerçekleştireceğini ve vatandaşların yerel meseleler hakkında mobil cihazlarını kullanarak oy verebileceklerini duyurdu.

 

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment