Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Litvanya ICO’ları Kapsayan Yeni Bir Kılavuz Yayınladı

Litvanya’daki yetkililer 8 Haziran’da paylaştıkları yeni bir belgeyle ICO’lar hakkında kapsamlı bir kılavuz yayınladılar. Ülkedeki yetkililere göre yayınlanan bu yeni belgeyle birlikte ICO piyasası artık çok daha “net ve şeffaf” bir hale gelecek.

Hükümet bundan yaklaşık iki ay önce ülkedeki bankaları, ICO operatörlerini ve alakalı şahısları bir araya getirerek konu hakkındaki görüşmeleri başlatmıştı. Ülkenin maliye bakanı olan Vilius Sapoka da “ICO’ların düzenlenmeleri gerektiğini” düşünüyordu ve kendisinin görüşleri hükümet genelinde de olumlu yankı bulmuşa benziyor. Sapoka yakın zamanda yaptığı bir açıklama şöyle söylemişti: “Litvanya’nın yasal düzenleme alanında istisnai bir avantajı var. Biz Avrupa’da ICO’ların yasal durumlarını ve vergilendirmelerini ele alan kapsamlı bir kılavuz yayınlamış ilk ülkelerden biriyiz”. Sapoka bunun haricinde şöyle eklemişti:

“Yeni kripto para dünyasının gelip geçici olmadığının farkındayız ve bu yüzden kripto para sektöründeki kişileri Litvanya sınırları içerisinde yenilik üretmeye ve bir şeyler oluşturmaya davet ediyoruz.”

Vergilendirme, muhasebe, para aklama karşıtlığı (AML) gibi çeşitli alanları kapsamaya çalışan yasa yapıcılar, bir ICO tokenının menkul kıymet olup olmadığını belirlemek için özellikle o tokenın “kar sağlayabilirliğine ve yönetim haklarına” bakıyorlar.

Litvanya‘daki yetkililer kripto para sektöründeki hem müşterilerin hem de şirketlerin birbirlerini çok daha iyi anlamalarını ve kripto para sektörünün genel olarak çok daha berrak bir hal almasını istiyorlar. Yayınlanan kılavuzun giriş kısmından bir kesit şu şekilde:

“Bu kılavuz yasal yükümlülüklere, vergilendirmeye ve diğer koşullara daha fazla şeffaflık kazandırmak ve çeşitli hissedarlar arasında daha fazla işbirliği kurmak için atılmış bir başka adım.”

Tokenların menkul kıymet olup olmadıkları konusu pek çok ülkenin, özellikle ABD’nin ve Kanada’nın, odak noktası durumunda. ABD’deki Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEc) geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada kripto para sektöründe bu kadar az şirketin menkul kıymet operatörü olarak görünmesinin kurumu hayal kırıklığına uğrattığını belirtmişti.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment