Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bain Araştırması: Blockchain Teknolojisi Bankaların Masrafını Azaltabilir

Yönetim danışmanlığı alanında hizmet sunan Bain & Company yakın zamanda bir çalışma yürüttü ve bu çalışmadan çıkan sonuca göre Blockchain teknolojisinin işlem bankacılığını çok ciddi ölçülerde değiştirme potansiyeli bulunuyor.

Bain’e göre “işlem bankacılığı gelirleri, diğer çeşit bankacılık gelirlerine kıyasla daha az değişkenlik gösterilyorlar ve bankerler ürünlerde müşteri sadakati için bir hayli önemli olan çapraz-satış yapabiliyorlar.” Bain tarafından yürütülen çalışmada Blockchain gibi dağıtılmış ana defter teknolojilerinin, bu türdeki bankacılığa köklü değişiklikler getirebilecekleri belirtiliyor:

“Bu teknolojinin kullanılması durumunda kliring ve ödeme tamamlaması gibi işlemler aynı anda gerçekleşebilir, likidite ve kredi riskleri minimum düzeye indirilebilir.”

Danışmanlık firmasının çalışmasına göre Blockchain teknolojisi sayesinde ticaret finansı alanındaki operasyonların maliyetlerinde yüzde 50’den yüzde 80’e kadar varan azalma yaşanabilir ancak bunun gerçekleşmesi için “ticaret sisteminin içinde yer alanların (blockchain teknolojisini) iyi kullanmaları gerekiyor.” Maliyetten yapılan kesintilerin yanı sıra işlem hızlarında da ciddi bir artış görülebilir. Bain’in yaptığı çalışmaya göre faturalandırma ve ödeme gibi süreçler üç hatta dört kat daha hızlı halledilebilir.

Bain, yaptığı bu çalışmanın sonuçlarıyla birlikte bir de basın duyurusu yayınladı ve bu basın duyurusunda Bain’in ortaklarından olan Dr. Christian Graf’in bazı yorumlarını görmek mümkün. Graf’e göre günümüz bankaları, telekomünikasyon sektörünün bundan on yıl önce yaşadığı şeylerin benzerini yaşıyorlar. Graf, “küçük çaplı, tamamen işleme dayalı gelir modellerinin yerini gelecekte sabit ücretli kapsamlı çözümlerin alacağını” düşünüyor. Graf’e göre erkenci davranan ve Blockchain teknolojisini şimdiden kullanmaya başlayan bankalar ileride “rekabet açısından avantajlı olacaklar.”

Avrupa’daki birkaç bankanın durumu hakkında bilgi verelim. Lihtenştayn’daki Bank Frick bir süredir çeşitli fintech müşterileriyle çalışıyor ve Hypothekarbank Lenzburg, İsviçre’de kripto para ve Blockchain şirketlerine şirket hesabı açma imkanı tanıyan ilk banka olmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment