Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kanada Bankası, Kripto Paralar için Güvenli Kasa Sunacak

Kanada’nın varlıkları bakımından en küçük bankası olan VersaBank Inc., dijital varlık güvenliğine olan ihtiyacı Haziran ayına kadar piyasaya sürülecek olan bir dijital kasayı oluşturarak karşılıyor.

Banka kısa süre önce şifreleme ve güvenlik lideri olarak görülen Blackberry Ltd.’den bir siber güvenlik uzmanı olan Gurpreet Sahota’yı kiraladı. Bloomberg’e göre Sahota, dijital varlıkları bilgisayar sunucularında depolayacak olan “VersaVault” tasarımını denetleyecek.

VersaBank’ın CEO’su David Taylor, çoğu kişinin varlıklarının bir çeşit sözleşme, tapu veya kripto para gibi bazı dijital formatlarda yer aldığını söyledi.

Kasanın Güvenli Olması

VersaBank, kasada ki içerikleri bilmeyecek ve erişemeyecek. Taylor, kasanın gizliliğini garantiye aldığını ve açılmasının imkansız olduğunu söyledi.

VersaBank, bir Japon kripto para borsası olan Coincheck Inc.’de 500 milyon dolardan fazla soygun olduğunu belirtiyor ve dijital güvenlik gereksinimi karşısında dikkat çekiyor. Hackerlar genellikle, internete bağlı cüzdanlar aracılığıyla kripto para borsasına erişebiliyor.

Taylor, geçen ay açıklandığından bu yana büyük fonların varlıklarını VersaVault’da saklamaya yönelik bir faizi olacağını belirttiğini söyledi. Hizmet için fiyatlandırma belirlenmedi ancak Taylor, hizmetin pahalı olacağını söyledi.

Birkaç ABD bankası, güvenlik kaygılarından dolayı kredi kartlarındaki kripto para alımlarını durdurduğunu açıklamıştı. VersaBank’ın ise bu atılımı sıra dışı.

Dijital Varlık Güvenliği Çabaları

VersaBank, dijital varlık güvenliğine olan ihtiyaca cevap veren ilk şirket değil.

Xapo Inc yaklaşık dört yıl boyunca güvenli bir Bitcoin depolama hizmeti önermişti.

Müşterilerin yedi ülkede kasalarda değerli metalleri almasına, satmasına ve depolamasına olanak tanıyan Toronto merkezli bir firma olan Goldmoney Inc.,  Eylül ayında Bitcoin depolama hizmeti sunmaya başlamıştı.

Kasım ayında Güney Kore’de ki Shinhan Bank, yılın ortasına kadar bir Bitcoin kasası inşa etmeyi planladığını söylemişti.

Bir Bankacılık Öncüsü

Taylor, ING Groep NV’nin telefon bankacılığını ING Direct olarak sunmasından dört yıl önce 1993’de Kanada’da bir şubesiz banka tanıttı.

VersaBank şubesiz bir elektronik modeli işletiyor, aracılar tarafından mevduat topluyor ve banka dışı finansal firmalardan kredi ve finansal kiralama alacakları satın alıyor. Ayrıca perakende ve küçük işletmelere finansman sağlamak için ortaklarıyla birlikte çalışıyor.

126 milyon dolar piyasa değerine ve 80 çalışana sahip olan VersaBank, Kanada’nın büyük bankalarından daha iyi performans gösteriyor. Sekiz şirketin S&P/TSX Ticari Bankalar Endeksi’nin %2.9’luk bir düşüşüne kıyasla bu yıl %24 oranında bir artış oldu.

Geçen yıl VersaBank, bankaların endeksinin %11’lik kazancı ile kıyaslandığında %19 oranında arttı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment