Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ripple: Bankaların Yakın Gelecekte Sınır Ötesi Ödemeler İçin Blockchain Kullanmaları Pek Olası Değil

Geçtiğimiz 13 Haziran günü Reuters‘a yapmış olduğu bir açıklamasında Ripple’ın baş kriptografi uzmanı David Schwartz, bankaların uluslararası ödemelerde, Blockchain kullanımında karşılaşılan düşük ölçeklenebilirlik ve gizlilik sorunları gerekçe göstereceklerini ve bu sistemi uygulamaktan kaçınacaklarını belirtti.

Reutars’a vermiş olduğu röportajda Schwartz, bankaların Blockchain teknolojisinin işlem sürelerini ve maliyetlerini azaltma potansiyelini kabul etmesine rağmen, teknolojinin hala bankalar tarafından küresel çapta uygulanacak kadar ölçeklenebilir ve gizli olmadığını söyledi.

Ripple, xCurrent’ın değişmez “interledger” (defterler arası) protokolünün sunmakta olduğu anlık yerleşim imkanı sayesinde mevcut ödeme ağlarına üstünlük sağlayacağını iddia etmekte. Ancak, Schwartz’a göre, xCurrent “dağıtılmış bir defter” olmamakta. XCurrent’da, Ethereum (ETH) veya Hyperledger gibi büyük Blockchain ağlarının temelini oluşturmakta olan ağ kaynakları arasında paylaşılan bir defter olmamakta. Schwartz konuyla alakalı:

“Müşterilerimizin bir çoğundan; işlemlerini gizli tutmanın, her saniyede binlerce işlem yapmanın ve akla gelebilecek her tür para ve varlığa sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu duymaktayız.”

Ripple’ın müşteri ilişkileri temsilcisi Marcus Treacher, şirketin bankalara klasik blockchain destekli bir ödeme sistemi sunmak için bir proje başlattığını belirtti. Ancak, bankaların sunmuş oldukları tekliflerini “Varımızı yokumuzu bir Blockchain’e koymamalıyız” diyerek reddettiklerini söyledi.

Reuters’e göre, bazı bankalar Ripple’ın xCurrent teknolojisini kullanarak sınır ötesi ödemeleri üzerinde denemeler gerçekleştirmiş bulunmaktalar. Bu teknoloji sayesinde gelecekte dağıtılmış defterlere erişmeleri mümkün olabilecek.

Mayıs ayında, Ripple’in xRapid platformunda yer alan finans kurumları, %40 ila %79 arasında tasarruf sağladıklarını ve aynı zamanda işlem süresinde önemli bir iyileşme kaydettiklerini belirtmişlerdi. Ortalama 2-3 gün içinde gerçekleştirdikleri işlemleri artık yalnızca iki dakikanın biraz üzerinde gerçekleştirmekte olduklarını bildirmişlerdi.

Nisan ayında, İspanya merkezli uluslararası Santander bankası, Ripple destekli Blockchain ödeme ağı One Pay FX‘in hayata geçirildiğini açıklayarak bu alandaki ilk banka olmuştu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment