Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Western Union: Kripto Paralar Doları Tahtından İndiremeyecekler

Western Union’ın CEO’su yeni bir açıklama yaparak şirketin yakın zamanda kripto para üzerinden hizmet sunma gibi bir niyeti olmadığını ve şirket müşterilerinin hala itibari parayla işlem yapmaktan memnun olduklarını söyledi.

WU’nun CEO’su olan Hikmet Ersek şirketin en azından yakın gelecekte kripto para üzerinden aktarım yapma olanağı sunmayacağını belirtti. New York’taki Ekonomi Kulübü’nde yaptığı konuşmada kripto paralar hakkında konuşan Ersek şöyle söyledi:

“Uluslar bayraklar, anayasalar, sınırlar ve para birimleri üzerine inşa edilirler. Müşteriler bize ne istediklerini söylüyorlar. İnsanlar hastane masraflarını kripto parayla ödemiyorlar.”

Ersek Western Union müşterilerinin kripto paradansa itibari para kullanmayı tercih ettiklerini çünkü müşterilerin, sahip oldukları paraya ‘elle dokunabilmeyi’ istediklerini belirtti.

Bu durum aslında çok da yanlış değil çünkü kripto paraların nakit paranın tercih edildiği ülkelerdeki sosyal yaşama giriş yapmaları bir hayli zor. Bu gibi ülkelerde köşe başlarındaki pek çok dükkanda ve hatta bazı süpermarketlerde kredi veya banka kartı kabul edilmiyor ve dolayısıyla insanlar dijital para yerine elle dokunabildikleri parayı tercih ediyorlar.

Şunu da kabul etmek gerekiyor ki ‘para birimi’ olarak işlev görmeyi hedefleyen belli başlı kripto paralar, dijital işlemlerden pek anlamayan insanlar için pek de kullanıcı dostu sayılmazlar. Bazı kişilerin Blockchain ile banka kavramları arasındaki farkı anlaması bile son derece zor olabiliyor.

Ersek aynı zamanda merkez bankalarının da kripto para yerine itibari parayı tercih ettiklerini ve merkez bankaların genel olarak dijital para birimlerine geçiş yapmalarının epey düşük bir ihtimal olduğunu söyledi.

Çoğu merkez bankası elbette akışını kontrol edebilecekleri bir para birimini tercih ediyor. Merkez bankaları bu tarz para birimleri sayesinde zor durumlarda ülkeye müdahale edebiliyor, banka iflaslarını önleyebiliyorlar. Bu sebeptendir ki İsviçre’nin merkez bankası olan Schweizerische Nationalbank, kendi kripto parasını oluşturma fikrine şüpheci yaklaşıyor.

Ama olaya bir de öbür açıdan baktığımızda İngiltere Bankası gibi bir örnek görüyoruz. İngiltere Bankası yakın zamanda merkez bankası destekli bir kripto para projesi hakkında bir rapor yayınlamış ve bu tarz bir projenin, İsviçre’nin merkez bankasının söylediği kadar da kötü olmayabileceğini belirtmişti.

Western Union geçmiş zamanlarda XRP’yi kullanarak birkaç deney yapmıştı. Belki de şirketin kripto paralara bakış açısı Ersek’inki kadar katı değildir.

 

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment