Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

(SON DAKİKA)SEC: Kripto Para Birimleri Ethereum ve Bitcoin Menkul Kıymet Değildir

Bitcoin ve ethereum menkul kıymet mi?

Sonunda, kripto para tarihinin en önemli sorularından birine SEC kanadından resmi cevap geldi.

Yahoo Finance’in bugün San Fransisco’da düzenlediği Bütün Marketler Zirvesi’nin kripto para ayağında, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Kurumsal Finansman Direktörü William Hinman, komisyonun ethereum ya da bitcoin‘i menkul kıymet olarak sınıflandırmayacağını söyledi.

Komisyonun bu politikası, SEC Başkanı Jay Clayton’ın

“Kripto paralar menkul kıymet değildir ve menkul kıymet tanımı, bitcoin’i kapsamak üzere yeniden düzenlenemez.”

şeklindeki demeciyle uyuşuyor.

Clayton, dijital tokenlerin menkul kıymet olduğunu söylemiş, ancak kripto paraları dışarıda bırakmıştı.

Hinman’ın açıklaması, SEC’in konuya yönelik pozisyonunu netleştirdi: İsim önemli değil, ancak varlığın nasıl satıldığı, ne vaat ettiği ve nasıl davrandığı sınıflandırmanın ana faktörleri.

Hinman, SEC’in kripto para ve dijital varlık kurallarını değiştirmeyeceğini ancak bunları uygulayacağını belirtti. Önceden, ether veya bitcoin SEC’e kayıtlı olmaları durumunda şirket hisseleri aracılığıyla menkul kıymet olarak teklif edilebiliyordu. Şimdiyse bunların tıpkı altın ve petrol gibi emtia olarak davrandığı ve öyle kabul gördüğü üzerinde fikir birliğine varıldı.

Hinman, dijital bir varlığın sonradan başka bir şey olarak tekrar satılabileceği bir menkul kıymet teklifi çerçevesinde satılıp satılamayacağını sordu ve şirketlerin artık taraf olmadığı vakaları örnek verdi. Bu durumda, cevabın kesin bir “evet” olacağını savundu. SEC’in düşüncesine göre form, özden dolayı göz ardı ediliyor derken, ekonomik gerçeklerin bir şeyin nasıl etiketlendiğinden daha önemli olduğunu ekledi.

Hinman, sözlerine bir kripto para ağı yeterince merkeziyetsizse ve alıcıların artık üçüncü taraflardan yönetim denetimi beklentisi yoksa, o koin’in bir menkul kıymet olmadığını söyleyerek devam etti. Ona göre, bir yatırım fırsatını “koin” ya da “token” olarak etiketlemek de bir varlığı menkul kıymet yapmıyor.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu (CFTC), bir süredir SEC’i ether üzerindeki pozisyonunu netleştirmeye çağırıyordu ve her iki komisyon da para birimlerinin ilk başta nasıl teklif edildiğini tartışıyordu. CFTC, geçen yıl bitcoin futures’ın üç borsada işlem görmesine izin vermişti.

Eğer SEC, ether ve bitcoin’i menkul kıymet olarak kabul etseydi, kripto para marketlerinde büyük bir satış çılgınlığı yaşanacak; düzenlemelerin borsalar, mülkiyetler ve marketler üzerinde nasıl uygulanacağına dair belirsizlik olacaktı.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment