ING’ye Göre Bitcoin Hala Daha Küresel Çapta Benimsenmedi
Bitcoin‘in ve genel olarak kripto para sektörünün popülaritesi artıyor olsa da Hollandalı büyük bir finans kurumu, hala daha küresel çapta bir benimseme olmadığını düşünüyor.
Bu hafta başta Bitcoin olmak üzere tüm kripto para piyasası için biraz olumsuz geçmiş olsa da hala daha CBOE ve CME gibi devasa finans kurumlarının Bitcoin vadeli işlemlerini başlatmış olması gibi olumlu yönler de var.
CBOE ve CME ile Wall Street’e de girmeyi başaran Bitcoin’in artık iyice tanınır olduğunu düşünmek gayet doğal, öyle değil mi? Değil. Yani en azından Hollandalı uluslararası finans kurumu ING öyle olmadığını düşünüyor.
RT’ye göre ING Amsterdam şubesinin baş ekonomisti Teunis Brosens, konuyla ilgili düşüncelerini Ekonomik & Finansal Analiz raporunda şöyle belirtti:
“En önemli avantajlar olarak gösterilen şeyler geniş çaplı benimsenmeye engel olabilir. Kullanıcılar teknoloji sevdalılarından, gizliliğine kafayı takmış insanlardan, geleneksel para birimlerindeki hiper enflasyondan korkan insanlardan ve ideolojik ya da illegal sebeplerle merkez bankalardan uzak durmak isteyen insanlardan oluşacak.”
Brosens buna ek olarak Bitcoin’i “normal bir yatırım varlığı” olarak görmüyor. Bunun arkasında yatan sebep ise merkezsiz para biriminin hükûmetler ve merkez bankaları gibi merkezi kurumların “tam inancına ve güvenine” sahip olmaması ve bu kurumlarca desteklenmemesi. Brosens şöyle ekledi:
“Bitcoin destekçileri Bitcoin’in kullanımı arttıkça değişkenliğinin düşeceğini iddia ediyor. Durum gerçekten böyle olabilir. Ancak yine de Bitcoin fiyat istikrarını sağlayacak bir merkez banka olmadan sabit arzlı bir para olmaya devam ediyor.”
Bitcoin’in Değişkenliği
İlk ve en büyük kripto para olan Bitcoin’in belki de en karakteristik özelliklerinden biri tahmin edilemez olması. Bu özelliğini de bu hafta 20 bin $’dan ortalama 13 bin $ düzeyine kadar düşerek gayet net biçimde hatırlattı. Raporda aynı zamanda Bitcoin’in ciddi fiyat artışları ve bu yıl genel olarak yaşadığı inanılmaz büyümeye de yer veriliyor.
Ancak Brosens’in Bitcoin eleştirisi bunlarla sınırlı kalmadı. Şunu da söyledi:
“Bitcoin’in günümüzdeki yüksek fiyatı sağlam temellere dayanmıyor. Şuanda Bitcoin’e yatırım yapmayı meşrulaştırmanın tek yolu ilerleyen zamanlarda diğer (insanların) daha yüksek fiyattan Bitcoin alacağını varsaymak.”
Brosens Bitcoin yatırımcılarının kripto paraların nihai amacını ve vizyonunu anlamadığını ve bu yatırımcıların bu durumu “çok da umursamadığını” düşünüyor.
Brosens yorumlarına şöyle devam etti:
“Dünya çapında benimsenmiş özel bir varlık hala daha önemli bir kullanıcı tabanına ve dolayısıyla değere sahip olabilir. Bu yüzden şuanda Bitcoin fiyatlarının özel varlıklara göre ‘çok yüksek’ olduğunu söylemek imkansız.”
Brosens yaptığı yorumları şöyle sonlandırdı:
“Ancak yine de balonların tipik karakteristik özelliklerini gözlemleyen analistlerin arasına katılıyoruz: yeni, devrimsel, neredeyse sihirli bir varlık ama yine de yatırım yapalım çünkü devasa olacak. Bu tip bir fikir ‘bu seferki farklı’ tarzında bir düşünme şekli. ‘Evet daha önce patlayan değerli balonları biliyoruz ama Bitcoin gerçekten, gerçekten farklı.’ O kadar emin değiliz.”
Amsterdam merkezli kurum bu düşüncesinde pek yalnız sayılmaz. Bildiğiniz üzere kripto paralara karşı argümanlar sunan kişi ve kurum sayısı hayli fazla. Her ne kadar bu fikirlerin çoğu bankalardan geliyor olsa da… Ancak ING’den olumsuz bir bakış açısı gelse de Belarus’ta yaşanan gelişmeler bu olumsuzluğu adeta silip süpürüyor. Hem dijital paralar hem de ICOlar Belarus’ta yasal olacak. Bunun üstüne, kripto para veya blockchain aracılığıyla elde edilmiş karlar beş yıllığına vergiye muaf olmayacak.