Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

2017 Sonuna İlerlerken Yeni Yıl Bitcoin İçin Nasıl Görünüyor?

Yılbaşına adım adım ilerlerken ve koca bir yılda yaşanan tüm olaylar tarihe karışırken 2017 yılına şöyle bir geriye dönüp baktığımızda oldukça şey olduğunu görebiliyoruz. Hele hele kripto para sektörüne dahilseniz 2017 sizin için daha da heyecanlı geçmiş olsa gerek.

2017 yılının en etkileyici aylarından biri kesinlikle Kasım ayıydı. Bitcoin Kasım ayı boyunca 11 bin $ seviyesine çıkarken engel üstüne engel aştı ve defalarca düzeltme (correction) yaşasa da her defasında değişkenliklerden kurtulup yükselmeyi başardı.

Yıl boyunca bazı isimler Bitcoin’in balon olduğunu iddia ederken bazı isimler şuana dek olanların buz dağının yalnızca görünen kısmı olduğunu söylüyordu. Ancak yıl sonuna doğru ilerlediğimiz şu son birkaç haftada Bitcoin’in yaşadığı yolculuğun bu denli çarpıcı olacağını kimse tahmin etmiyordu.

Bitcoin Vadeli İşlemleri

Geçtiğimiz ay CME ve CBOE‘nin Bitcoin üzerinden vadeli işlem başlatma planları olduğuna dair haberler çıktığında Bitcoin fiyatı oldukça olumlu tepki gösterdi. Oldukça büyük olan CBOE ve CME bu planlarını geçtiğimiz haftalarda başarıyla uygulamaya koydu ve iş gerçekleştiğinde Bitcoin yine olumlu tepki gösterdi. Ancak CBOE’den bir hafta sonra vadeli işlemleri başlatan CME’nin Bitcoin fiyatı üzerinde kısmen daha az etkisi oldu.

Vadeli işlem piyasalarıyla ilgili en yaygın tahminlerden biri Bitcoin ticaretinin “meşrulaşmasıyla” birlikte finansal kurumların açıktan açığa Bitcoin’e para yağdıracağı ve fiyatların uçuşa geçeceği yönündeydi. Bu tahmin kısa süreliğine de olsa gerçekleşti. Bitcoin fiyatı 20 bin $ düzeylerine kadar çıkmayı başardı ancak bunun ardından 22 Aralık’ta 11 bin $ düzeylerine düşecek kadar ciddi ölçüde bir düzeltme yaşadı.

Bitcoin kripto para sektörünün “ağır abisi” olduğu için onun fiyatı arttığında piyasa da nasibini alıyor; fiyatı düştüğünde piyasanın da canı yanıyor. Bitcoin’in düşüş yaşamasıyla birlikte 21 Aralık 17:47 TSİ’de 632 milyar $’lık piyasa hacmine sahip olan kripto para piyasası 22 Aralık 17:47 TSİ’de 422 milyar $ hacme sahipti. Bir günde toplamda 200 milyar $’lık bir düşüş de yatırımcıların kalbini kırdı, hisleriyle oynadı.

Coinbase ve Litecoin

Piyasa üzerinde etkiye sahip olan başka bir olay ise Coinbase’in platformunda Bitcoin Cash’i destekleyeceğine dair yaptığı sürpriz duyuru oldu. Bu olayın ardından Bitcoin Cash fiyatı artışa geçti ama “böyle olacaksa hiç olmasın” dedirtmedi değil…

İnanılmaz boyutlara ulaşan değişkenlik yüzünden Coinbase borsa platformu olan GDAX üzerindeki alım/satım işlemlerini askıya almak zorunda kaldı. Bundan bir gün sonra şirket, bünyesindeki çalışanların iç ticareti yaptığına dair iddiaları araştıracağını açıkladı. Çalışanların desteklenmeye yakın zamanda Bitcoin Cash ticareti yapması yasaktı.

Bu olaylar yaşanırken Litecoin kurucusu Charlie Lee’den de tartışmalı iki hamle gördük. Gördüğümüz ilk hamle Lee’nin birkaç yıl sürebilecek düşüşe eğimli bir piyasa ve Litecoin fiyatının 20 $’a kadar düşmesini görebileceğimize dair olan inancını paylaştığı bir tweet oldu.

“Partiyi bozduğum için üzgünüm ama heyecanı biraz dizginlemek zorundayım…

LTC satın almak oldukça riskli. LTC’nin değer olarak %90 düşüş (48 $’dan 4 $’a) yaşadığı zamanki gibi yıllarca sürecek bir düşüş piyasası görmemizi bekliyorum. Yani LTC’nin 20 $’a düşmesini kaldıramayacak iseniz satın almayın.”

Işık Bizi Çağırıyor Mu?

Bitcoin gibi bir kripto paranın özellikle de fiyatı 20 bin $’a ulaşmışken o düzeylerden adeta balıklama atlama yapmasını izlemek oldukça şaşkınlık vericiydi. Bu süreçte sosyal medya platformlarında türlü türlü görseller ortaya çıktı. Pek çok kişi “hodl” mantığıyla hareket etse de panik haline girerek orada burada tavsiye arayan kişiler de bulunuyordu.

İlerleyen zamanlarda piyasayı bekleyen büyük değişkenlikler bulunsa da en azından şimdilik Bitcoin, Ethereum ve diğer kripto paralar “Büyük 2017 Düzeltmesi” sonrası biraz istikrar yakalamış gibi gözüküyorlar.

Bir sonraki düzeltme ne zaman gelecek, nasıl gelecek bilmesek de 2018 yılının kripto para piyasasına bazı güzellikler getireceğini biliyoruz. Kasım ayında Coinbase CEO’su Brian Armstrong önemli sayıda kurumsal yatırımcının Bitcoin’e ve genel olarak kripto para piyasasına yatırım yapmak için beklediğini söylemişti. Ancak şuan piyasadaki borsaların pek güvenilir olmaması pek çok kişinin bu durumun gerçekleşmeyeceğini düşünmesine yol açtı.

Brian Armstrong en az 10 milyar $’ın piyasaya girmek için hazır beklediğini söylemişti. Mike Novogratz de aynı telden çalıyordu ve finansal kurumların kripto paralara bakış açısındaki değişim sonrasında bir “sürünün geldiğini” söylemişti.

Ancak özellikle son zamanlardaki değişkenliklerin etkisiyle birlikte Novogratz, 500 milyon $ değerinde kripto para fonu oluşturma planlarını askıya aldı.

İlerleyen zamanlarda belki de tarih kitaplarında kripto para piyasasına aktif olarak yatırım yapan ilk iki popüler borsanın CBOE ve CME olduğu yazacak. Gelecek sene vadeli işlemlere başlamayı planlayan NASDAQ da bu ikiliden pek geride kalmıyor.

Kripto para piyasasının serbest düşüşe geçtiği karmaşıklık anında bankacılık devi Goldman Sachs da 2018 ortalarında kripto para ticaret platformu açma planlarını duyurdu. Bu durumun gerçekleşmesi halinde Goldman Sachs, aktif olarak kripto para ticareti yapan ilk büyük Wall Street yatırım bankası olacak.

Kemerleri Bağlayın

Bitcoin’in 2017 yılında %1,000 büyüme yaşadığı göz önünde bulundurulduğunda önümüzdeki 365 gün içerisinde her şey yaşanabilir. Pek çok finansal kurumun kripto para piyasasını takip ettiği, incelediği ve hatta piyasaya girmek için an kovaladığı biliniyor. Bu kurumlar konu kripto para olduğunda ciddi bir ikilemin içinde kalıyorlar. Piyasaya girip bir gün belki de yasal olmadığı anlaşılan bir sektörün içinde kalma riski mi yoksa geleceğin sistemine zamanında yetişememe riski mi? Kurumsal yatırımcılar düşünsün…

2018 yılı boyunca finansal analistlere, blockchain ve kripto para uzmanlarına oldukça fazla iş düşecek. Düşünülen, planlanan, tasarlanan bunca farklı proje varken kesin olan tek şey dijital paraların kalıcı olduğu.

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

2 Comments

  • hande koltukçu
    Posted 25 Aralık 2017 - 16:49 16:49

    Haberi okudum ancak malesef charlie lee nin açıklamasını ya tam anlamamış olmalısınız yada niçin bu şekilde yazdığınıza bir anlam veremedim. Charlie o yazısında ltc düşüş eğilimine girecek demedi; “7 yıldır bu pazarda edindiğim en büyük tecrübe yüksek çıkışların mutlaka bir düzeltmesi olacaktır bunu gözönüne alarak tüm varlığınız ile yatırım yapmayın. Zamanında 40$ a çıkıp 3$ a indiğimizde oldu lütfen gözden çıkaracağınız paralrı yatırın” diye tavsiyede bulundu. Bu haberi nasıl bu şekilde yorumlayıp haber yaptınız aklım almıyor. Bu siteye giren yeni yatırımcılarda olmakta ve sizin bu tutumunuz onları yanlış bilgilendirecektir. İyi çalışmalar.

    • Ömer SAKMAR
      Posted 25 Aralık 2017 - 20:44 20:44

      Merhaba Hande Hanım,

      Attığı diğer tweetlerde insanlara özellikle “dikkatli olmalarını” tavsiye etti ve ani yükselişlerden sonra düşüşlerin yaşanabileceğini söyledi evet, haklısınız. Ancak bu kendisinin düşüşe eğilimli bir piyasa yaşanmasını beklediği gerçeğini değiştirmiyor. Haberin içinde de gördüğünüz üzere direkt olarak kendisi tarafından paylaşılmış tweet’i ekledik. Bu tweette de açık ve net biçimde bu beklentide olduğunu belirtiyor.

      İlginiz için teşekkür ediyorum.

Leave a comment