Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

İsrail Hükümeti Kripto Para Çıkartmayı Düşünüyor

Hatırlayacak olursanız geçtiğimiz haftalarda Rusya ve Dubai’nin kendi kripto paralarını çıkaracağı haberlerini sizlerle paylaşmıştık. İsrail de bu ülkelerin adımlarını takip ederek bir kripto para çıkarmayı düşünüyor. Şimdilik Dijital Şekel olarak adlandırılan kripto paranın fiziksel Şekel’lerle aynı fiyatta olması bekleniyor.

Maliye Bakanlığı’na yakın kaynaklardan gelen bilgilere göre İsrail’deki kara borsalar ülkenin gayrisafi milli hasılasının %22 gibi büyük bir kısmını oluşturuyor. Hükümet tarafından onaydan geçen bir dijital para birimi, kara borsada gerçekleşen bakiye transferlerine bir son getirebilir.

Buna ek olarak yine aynı kaynaktan gelen habere göre hükümet, dolaşımdaki nakit paraları büyük ölçüde azaltacak bir yasa tasarısı hazırlamayı da düşünüyor. Bunun için alınabilecek önlemlerden bir tanesi, maaşların nakit parayla ödenmesini yasaklayan bir kanun olabilir.

Nakit para azaltma yasaları bir yana, Dijital Şekel üzerindeki çalışmalara başlanmış bile. İsrail hükümeti, “Ekonomik Düzenleme Tasarısı” adlı bir önergeyi meclisin oyuna sunmuş. Eğer tasarı onaylanırsa İsrail Bankası kripto paranın yaratılmasındaki adımları daha detaylı bir şekilde araştıracak bir heyet kurabilir.

Fiziksel paraya karşı çıkarılması planlanan yasalara da meclisin iki sene önce buna benzer bir yasa çıkarmak istemesi, ancak başarılı olamaması neden olmuş. İsrail Başbakanı’nın son zamanlarda yaptığı açıklamalara bakacak olursak dijital paranın yaygın bir şekilde kullanılması için büyük bir çapa sarf ediliyor.

İsrail bazlı bir Blockchain cüzdan uygulaması olan Colu, çıkarılacak dijital para üzerine hükümet’le birlikte bir süredir konuşma içindeymiş. Uygulamanın yöneticisi ve ortak kurucusu Mark Smargon, şu şekilde bir açıklamada bulunmuştu:

“İsrailli yasa düzenleyicileri bir süredir dijital para fikri üzerinde düşünüyordu. Hatta konuşmalar gerçekleştirilirken biz de bunun bir parçasıydık. Eğer bu girişim bir gerçekliğe kavuşursa Colu, hükümetle birlikte çalışmaktan mutluluk duyar… Çünkü biz para birimlerinin geleceğinin kripto paralar olduğuna inanıyoruz.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment