Kripto Para Dolandırıcılığı, 2017’de 1200’den Fazla Avustralyalı Yatırımcıyı Etkiledi
Bu ay yayınlanan yeni rakamlara göre 2017’de Avustralya’nın tüketici gözlemcisine, dolandırıcılığa yönelik yapılan 1200 üstünde şikayet var.
Yerel basın haberi ABC, Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonundan (ACCC) elde ettiği verilere göre 1289 şikayet bildirdi. Bunlardan bazıları token teklifleriyle ilişkili şikayetlerdi.
Avustralya, uluslararası düzenleyicilerin kripto para token satışlarını ve ilgili faaliyetlerini yakından takip etmek için verdikleri sözler karşısında sessiz kaldı.
Koin Bülteni’nde haberlerine yer verdiğimiz, Dünya Ekonomik Forumu 2018’in Ocak ayının sonlarından bu yana çeşitli vesilelerle bildirdiği gibi, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonunun (SEC) açıklamalarının yanı sıra, daha sonrasında Avrupa Birliğinin de dahil olduğu kuruluşlar tarafından kripto paralar üzerinde devamlı inceleme planları başlatıldına yer verilmişti.
ABC şikayetlerin hangi operatörlere atıfta bulunduğu konusunda bilgi vermezken bir yatırımcı, Avustralya borsası olan Igot’ın daha sonrasında adını Bitlio diye değiştirmesiyle 2016 yılından beri çözülemeyen bir dolandırıcılık olayı sonucunda iflas ettiğini bildirdi.
Avustralya Menkul Kıymetler ve Yatırımlar Komisyonunda (ASIC) mali düzenleyici olan John Price, açıklama yaptı:
“Bunlar spekülatif ürünler ve riskleri oldukça yüksek olabiliyor”.
“Bu ürünlerin bazılarının dolandırıcı olduğu çok iyi bir şekilde belgelendi. Bu yüzden lütfen paranızın bir kısmını veya tamamını kaybetmeye hazır olmadığınız sürece yatırım yapmayın”.
Bu dolandırıcılıklar kripto paranın en iyi bilinen isimlerini bile etkiliyor. Ethereum’un kurucularından Vitalik Buterin, Twitter’da onu taklit eden ve onun adına insanlara bedava para vereceğini söyleyen bir dolandırıcı konusunda yatırımcıları uyardı.
Bu durum hatalı bir şekilde bildirildi ve kripto para haber medyasında manşet oldu.
Cryptocurrency media is now, even if out of ignorance/stupidity, complicit in making twitter scams look more legit.
Also, the ECF is *not* an EF initiative; it's an independent community organization with some EF participants as advisors.
Shame, https://t.co/JE9wIWmITL. pic.twitter.com/aM4YpjJIP7
— vitalik.eth (@VitalikButerin) February 18, 2018
Cehaletten ve aptallıktan bile olsa kripto para medyası, Twitter dolandırıcılıklarına ortak oluyor ve daha yasal gözükmesine neden oluyor.
Ayrıca, ECF bir EF girişimi değildir. Danışman olan bazı EF katılımcılarıyla birlikte bağımsız bir toplum örgütüdür.
Utan, http://ccn.com.”