Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

SEC ve CFTC’nin Yorumları Kripto Paraları Hareketlendirdi

Bitcoin ve diğer kripto paralar bu hafta içerisinde ABD’li ticari düzenleyicilerden hiç beklenmedik bir destek aldı ve bu durum ciddi anlamda düşüşte olan piyasaya can kattı.

Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Salı günü pek çok kripto para destekçisi tarafından beklenen bir oturuma katıldı ve kripto paralar, ICO’lar ve Blockchain teknolojisi hakkındaki görüşlerini bildirdiler.

Kripto para piyasalarında yaşanan düşüş, Bitcoin’in 5 aydır görmediğimiz 7 bin $ sınırının altına düşmesi göz önüne alındığında bu oturum epey kritik bir amanda gerçekleşti.

Süreç boyunca oturumu takip eden kişiler CFTC Başkanı Christopher Giancarlo’nun ve SEC Başkanı Jay Clayton’ın kripto paralar ve Blockchain teknolojisi hakkında yaptıkları yorumu sürekli olarak sosyal medyada aktardılar.

SEC ve CFTC başkanlarından kripto paralara yönelik olumsuz yorumlar yapılması, piyasaya bu sefer gerçekten çok ciddi bir darbe indirebilirdi.

Ancak iki başkan da hem kripto paralara hem de Blockchain teknolojisine yönelik gayet olumlu açıklamalarda bulundular.

CFTC Başkanı olan Giancarlo’ya Bitcoin’in gerçek değerinin ne olduğu sorulduğunda kendisi soruya “Bitcoin olmasaydı, dağıtılmış ana defter (Blockchain) de olmazdı” diyerek cevap verdi.

Giancarlo verdiği yazılı ifadede kripto paraların artık hayatımıza girdiklerini ve çıkmayacaklarını, yapılacak yasal düzenlemelerin de ancak yatırımcıları korumak amacıyla yapılmaları gerektiğini söyledi.

“İnternet’in gelişiminde gördüğümüz gibi teknoloji cinini şişesine geri koyamıyoruz. Dijital para birimleri ödemeler, geleneksel finans süreçleri ve finans işlerine dahil olma konularına bakış açımızda paradigma kaymasına yol açıyorlar. Bu gelişmeleri görmezden gelmek, (dijital paraların) yok olmasını sağlamayacağı gibi düzenleme (açısından) sorumlu bir tepki de olmaz.”

SEC Başkanı Clayton da Giancarlo’nun yaptığı yorumlara benzer yorumlarda bulundu ve kripto para sektörünün, günümüzdeki finans sisteminde değişiklikler sağlayabileceklerini söyledi.

“Dağıtılmış ana defterin ve ortaya çıkan diğer teknolojilerin sermaye piyasalarını ve finansal hizmet sektörünü daha da etkileyebilme ve geliştirebilme potansiyeli var.”

Clayton, düzgün şekilde yapılacak yasal düzenlemelerin bu sektöre dahil olan her tarafı olumlu yönde etkileyeceğine de değindi.

“Basitçe söylemek gerekirse sermaye toplamak için (uygulanan) yeni ve yenilikçi teknikler de dahil olmak üzere teknolojik ilerlemelerin takibinde olmalıyız. Ancak bunu yapmak için yatırımcıları ve piyasaları korumak için gayet iyi ve (yararı) kanıtlanmış olan yaklaşımımızın ilkelerinden feragat etmemeliyiz.”

Piyasadan Güzel Tepki

Açık oturum sırasında CFTC ve SEC gibi yetkili kurumların başkanlarından gelen bu olumlu yorumların kripto para piyasalarında da olumlu etkileri oldu.

Oturumdan sonra Bitcoin ve Ethereum değer bakımından %20 gibi bir artış yaşadı ve diğer kripto paralar da yemyeşildi.

Oturumdan gelen bu yorumlar, neredeyse iki haftadır piyasada yaşanan ilk olumlu gelişme oldu diyebiliriz. Çin kripto paralara karşı tavrını daha da sertleştirmiş, Hindistan düzenleme konusunda bazı olumsuz kararlar almış ve birkaç büyük banka kredi kartı ile kripto para almayı yasaklamıştı.

Tüm bu olumsuz gelişmeler de kripto para piyasası genelinde neredeyse her bir koinin değer kaybetmesine yol açmıştı.

Ancak CFTC ve SEC’nin kripto para sektörünü herkese yararlı şekilde düzenlemek istediğini belirtmesi, tüm bu olumsuz haberler sonucu doğan endişeyi bir nebze giderdi.

Yorumlardan sonra kripto para piyasası artış yaşadı yaşamasına ancak bu yorumların başlattığı artış nereye kadar devam edecek göreceğiz.

Winklevoss kardeşler yakın zamanda Bitcoin’in 30 kat büyüyebileceğini söylemişlerdi, kim bilir…

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment