J.P Morgan Kripto Paraları Bir Rakip Olarak Görüyor
J.P Morgan Chase, ABD Sermaye Piyasası Komisyonu’na (SEC) 27 Şubat tarihinde sunduğu 2017 yıllık raporunda kripto parayı ‘Risk Faktörleri’ başlığı altında değerlendirdi. Rapor, operasyonlarını tehdit eden yeni rakiplerin ortaya çıktığını anlatan ‘Rakipler’ alt başlığında kripto paraya da değindi.
”Hem finansal oluşumlar hem de onların bankacılıkla ilgisi olmayan rakipleri, aracı gerektirmeyen kripto para gibi teknolojilerin ödeme süreçleri ve diğer servisleri aksatması riskiyle karşı karşıyadır.”
Rapor, isim vermemekle birlikte Blockchain olduğu anlaşılan bu yeni teknolojilerin, J.P Morgan Chase’in yeni müşterileri cezbetmek, eskileri elinde tutmak veya – teknoloji şirketlerinin de dahil olduğu – rakipleriyle yarışta kalabilmek için ürünlerini modifiye etmeye daha fazla para harcamak zorunda kalabileceğini belirtiyor. Bu rekabet J.P Morgan Chase’in ürün ve hizmetlerinin fiyatlarını aşağıya çekebilir veya J.P Morgan Chase’in pazar payını kaybetmesine neden olabilir.
Geçtiğimiz hafta Bank of America’da kendi SEC yıllık raporunu yayınladı. Orada da kripto paranın şirket için oluşturduğu tehditten ve rakipleri için taşıdığı riskten benzer terimlerle bahsediliyordu:
”İnternet servisleri, kripto para birimleri ve ödeme sistemleri de dahil olmak üzere yeni teknolojilerin yaygın şekilde benimsenmesi, mevcut ürünlerimizi ve hizmetlerimizi değiştirmek ve geliştirmek için önemli miktarda harcama gerektirebilir.” açıklamasını yapmışlardı.
J.P Morgan Chase’in CEO’su Jamie Dimon, 2017’nin Eylül ayında Bitcoin’i bir ”düzenbazlık” olarak niteleyen ve şirket hesaplarından Bitcoin ile işlem yapan çalışanları kovulmakla tehdit eden problemli açıklamalar yapmıştı. O zamandan bu yana Dimon biraz geri adım atarak Davos Dünya Ekonomi Forumu’nda kripto paralar konusunda ”şüpheci” olmadığını açıklamıştı.
JP Morgan Chase’in Şubat başında oluşturduğu iddia edilen bir rapor, kripto para birimlerini “yenilikçi” ve “yok olma ihtimali düşük” olarak nitelediği gibi sınır ötesi ödemeler gibi karakteristik olarak sorunlu ve yavaş ilerleyen ödeme sistemlerine uygulanması konusundaki potansiyelinin de altını çiziyor.