Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Almanya’dan Çin’e Karşı Blockchain Hamlesi! Türk Uzmanlar Ne Diyor?

Almanya Maliye Bakanlığı Çin’in dijital para projesinin ve Facebook’un Libra çalışmalarının ardından harekete geçtiler. Almanya Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni yasa tasarısında blockchain kullanımının önemi vurgulandı. Almanya’dan gelen bu haber Türkiye’de de büyük yankı uyandırdı.

Almanya Maliye Bakanlığı 11 Ağustos’ta yeni bir yasa tasarısı hazırladığını duyurdu. Bu tasarıda ülkedeki hisse senetlerinin blockchaine aktarılması, bu sayede yeni e-hisselerin oluşturulması hedefleniyor. Almanya Maliye Bakanlığı ile birlikte çalışan Federal Adalet ve Tüketiciyi Koruma Bakanlığı, hisse senetlerinin blockchaine aktarılmasının Alman ekonomisi için verimli olacağı görüşünde.

E-Hisselerin Sağlayacağı Faydalara Değinildi

Almanya’da menkul kıymet olarak sınıflandırılan finans varlıklarının ülkedeki yasalar doğrultusunda belli bir formda belgelenmeleri gerekiyor. Menkul kıymetler bu belgeleme sürecinin ardından piyasada kullanılabiliyor ve taraflar arasında el değiştirebiliyorlar.  Almanya Maliye Bakanlığı bu sürecin blockchaine taşınmasının piyasalar adına faydalı olabileceğine inanıyor.

Duyurusu 11 Ağustos’ta yapılan yasa tasarısında blockchain tabanlı e-hisselerin ne gibi faydalar sağlayacağından, bu alanda yapılacak yasal çalışmaların öneminden bahsediliyor. Tasarıda öne çıkan noktalardan birisi blockchain teknolojisinin piyasalara likidite sağlamak için kullanılabileceği oldu.

Maliye Bakanlığı, bu yasa tasarısının Alman ekonomisi için de faydalı olacağı kanaatinde. Bakanlık bu tasarının yürürlüğe girmesi halinde Almanya’nın “daha cazip bir finans merkezi” haline gelebileceğini, bu yasayla birlikte hem piyasa bütünlüğünün daha kolay sağlanacağını hem de yatırımcılara güven duygusu aşılanacağını açıkladı.

Dijital Euro Fikrini Değerlendiriyorlar

Almanya’daki yetkililer Çin’in dijital yuan ve Facebook’un Libra projelerine karşı olası bir dijital euro projesini de değerlendirmeye başladılar. Almanya Maliye Bakanlığına bağlı olan Fintech Konseyi, 23 Temmuz tarihinde konuyla ilgili bir rapor yayınlayıp dijital euronun önemini vurguladı..

Blockchain tabanlı yeni bir dijital para projesinin Alman ekonomisi için faydalı olacağını belirten Fintech Konseyi; ülke genelindeki özel şirketlere, ticari bankalarına, Almanya Merkez Bankası ve Avrupa Merkez Bankasına işbirliği çağrısında bulundu. “Der digital, programmierbase Euro” başlığıyla hazırlanan rapordan bir kesit şu şekilde:

“Facebook Libra projesini geliştirirken ne kadar hızlı ve kapsamlı çalışıyorsa (Almanya da) dijital euro konusunda bu şekilde çalışmalıdır. Bu yüzden gerek Almanya’nın gerekse diğer Avrupa ülkelerinin dijital euro çalışmalarını hızlandırmaları gerekmektedir.”

Türkiye’de Görebilir miyiz?

Almanya’nın gerek dijital euro gerek blockchain alanlarında böyle adımlar atmış olması Türkiye’deki uzmanların gözünden kaçmadı. Blockchain camiasının tanındık isimleri, Almanya’dan gelen bu haberlerin ardından gözlerini Türkiye’ye çevirdiler.

Almanya’nın hisse senetlerini blockchaine aktarıp e-hisse oluşturma fikri sosyal medyada büyük ilgi gördü. Celil Öztürk, Almanya’daki bu tasarının yürürlüğe girmesi halinde ülkede “7/24, herhangi bir coğrafi sınır olmadan, şeffaf ve güvenli bir şekilde işlem yapılabileceğini” söyledi. Bunun ardından Squanch olarak da tanınan Dr. Aytunç Yıldızlı, konuyla ilgili bir açıklama yapıp bu fikri Sermaye Piyasası Kuruluna ilettiğini açıkladı. Yıldızlı, sosyal medya hesabından şu mesajı paylaştı:

“1 sene evvel dost meclisinde bir SPK yetkilisine birebir aynısını sundum. Bir çok düzenleyici birime değdiği söylendi ve dikkate alınmadı. Bürokrasi yüzünden öteleniyoruz…”

Finans uzmanı Erkan Öz, Yıldızlı’nın yaptığı bu yorumun ardından bu sürecin önündeki bürokratik engelleri eleştiren bir açıklamada bulundu. Almanya gibi ülkeler bu alanlarda çalışma yaparken Türkiye’nin hala somut bir adım atmamış olmasına değinen Öz, şunları yazdı:

“Yapacağımız sadece birkaç yasa çıkarmak. Ama hala başkaları ne yapacak bir görelim mantığında gidiyoruz. Pastayı dilim dilim bölüyorlar gözümüzün önünde.”

Tüm gelişmelerden ve paylaşımlardan haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Leave a comment