Kiel Dünya Ekonomi Enstitüsü’nde (Institut für Weltwirtschaft) yapılan bir araştırmaya göre merkez bankası tarafından desteklenecek olan olası bir dijital para projesi ekonominin daha istikrarlı bir hale gelmesini sağlayabilir. Kiel’de yapılan araştırma merkez bankası destekli dijital para projesinin genel finans sistemine faydalı olabileceğini söylüyor ancak kripto paralara pek de olumlu gözle bakmıyor.
Kiel’deki araştırmacılar dijital paralarla Bitcoin gibi kripto paralar arasında ciddi farklar olduğunu belirtiyor. Araştırmacıların 26 Haziran’da yayınladıkları rapor Avrupa Parlamentosu Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi için bir kılavuz işlevi görüyor olacak. Yayınlanan rapora göre kripto paralar, merkez bankaları tarafından üretilen geleneksel para birimlerinin yerini alabilecek kadar iyi birer alternatif değiller:
“Şu anda Bitcoin gibi kripto paraların geleneksel para birimlerine kıyasla çok önemli bir üstünlükleri yok. Şu anki teknolojide ölçekleme gibi çeşitli engeller bulunuyor. Günümüzde geleneksel paralar aracılığıyla gerçekleştirilen işlemlerin kısmen küçük bir kısmını dahi kripto paralar aracılığıyla yapmaya çalışmak çok pahalıya patlardı.”
Kiel Enstitüsü’nde yayınlanan raporda kripto paraların birer ödeme aracı olmaktan ziyade finansal spekülasyon aracı oldukları belirtiliyor. Yapılan araştırmaya göre kripto paralar sabit bir fiyata sahip olmadıkları için bu tarz paralara mantık çerçevesi içerisinde bir değer biçilemez. Kripto paraların bu özellikleri de fiyat bazında çeşitli değişkenliklerin yaşanmasına ve dolayısıyla spekülasyon seviyesinde artış görülmesine yol açıyor. Kripto para sektörünün yasal düzenlemeler bakımından pek gelişmiş bir durumda olmaması da piyasadaki spekülasyonun artmasına neden oluyor.
Yapılan araştırmada dijital paraların merkez bankalar için belli başlı avantajlar sağlayabilecekleri de belirtiliyor:
“Bankacılık sisteminde tekrar tekrar yaşanan istikrarsızlıkla mücadele etmek için ticari bankaların daha güvenilik para kaynaklarına ihtiyaçları var. Mevcut bankacılık sisteminde kullanılan kısmi rezerv sistemi istikrarsızlığın en büyük sebeplerinden biri olabileceği için (dijital para projesi) pek de kötü bir gelişme olmaz, hatta daha istikrarlı bir finans sisteminin oluşmasını sağlayabilir.”
Dünya çapındaki bazı belli başlı bankalar günümüzde kendi dijital paralarını oluşturmayı düşünüyorlar. bu bankalar arasında Tayland Bankası ve Bahamalar Merkez Bankası gibi bankalar da bulunuyor. Hatta İngiltere Bankası’nın yöneticisi dahi merkez bankası destekli bir dijital para fikrine ılımlı yaklaştığını belirtmişti.