Arjantin’e 4000 Yeni Bitcoin ATMsi
Arjantin Merkez Bankası, bu ay ülkedeki ATMler ile ilgili düzenlemeleri kolaylaştırdı. Bu düzenlemeler yeni açılacak 4000 kripto para ATM’sinin de önünü açmış oldu.
Yeni düzenlemeler, direkt olarak kripto paralarla ilgili değildi. Ana amaç; market, sinema gibi banka haricindeki kuruluşları ATM sistemlerine entegre edebilmekti. Fakat düzenlemeyle birlikte yeni bağımsız kuruluşların da kendi ATM sistemlerini kurmaları kolaylaştı. Şimdiye kadar sadece yerli Banelco ve uluslararası Link ağlarının işletme lisansları vardı ve tüm ATMler bu bankacılık sektörü için çalışan iki ağa aitti.
Merkez Bankası, bu bağımsız kuruluşların mevcut ödeme sistemlerine entegre olabilmeleri için bir yol haritası çizdi.
Yeni düzenlemelerden en çok yararlanacak kuruluşlardan biri Odyssey Group.
4000 yeni ATM’nin açılışı için ön anlaşmamızı yaptık ama bu Merkez Bankası’nın öngördüğü 30000 yeni ATM’nin yanında küçük bi kısım.
Odyssey Group CEO’su Sebastian Ponceliz
ATMler şirketin Octagon modellerinden olacak. Odyssey geçen yıl Arjantin’de 200 ATM açmıştı. O zaman ATMler daha geniş banka ağına erişim sağlayamıyordu. Sadece Bitcoin, Ethereum ve Litecoin için çift yönlü aktarım yapabiliyorlardı.
Düzenlemelerle birlikte ATMler için yepyeni kullanım alanları olacak, kripto paralar ve geleneksel para birimleri arasındaki geçişlerde yeni imkanlar sunulacak.
Bir ATM’nin fiyatı 8000 dolar ve buna ek olarak 1000-1500 dolar arasında bir kurulum maliyeti var. ATM’nin sahibi makinedeki para seviyesini takip etmek zorunda. Odyssey ATMlerini “atıştırmalık ve su yerine, para veren bir otomat” olarak nitelendiriyor.
ATM sahipleri, yapılan her işlem için komisyon alacaklar ve Odyssey başlangıç maliyetlerinin 5-6 ay içinde karşılanacağını öngörüyor. Hali hazırda kullanımda olan ATMlerde günlük işlem hacmi ortalama 10000 adet. Yani konumu iyi olan bir makine çok yüksek kullanım oranlarına ulaşabilir.
ATM’lerin yerlerini gösteren bir mobil uygulama şu an mevcut. Ve bu uygulama üstünden makinenin içinde para olup olmadığı bile görülebiliyor.