Bakan Albayrak: Likidite Erişiminde Aksaklık Olmayacak
Koronavirüs küresel piyasaları etkilemeye devam ediyor. Bu sabah Avrupa borsalarında yaşanan tarihi düşüşün sonucunda son 6 yılın en düşük seviyesi görüldü.
ABD Merkez Bankası, Avrupa Merkez Bankası, Almanya Merkez Bankası gibi çeşitli merkez bankaları Koronavirüs salgının ekonomik etkileriyle mücadele edebilmek için çeşitli adımlar attılar. Fed kısa süre önce ekonomiye 1.5 trilyon dolarlık likidite sağlayacağını, Almanya gerekli görülmesi halinde ekonomiye “sınırsız likidite” sağlayabileceğini açıkladı.
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sosyal medyadan yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin de bu yönde adımlar attığını ve Koronavirüse karşı hazırlıkların yapıldığını söyledi.
Aksaklık Olmayacak
Koronavirüs salgını yüzünden gelişmiş ülkelerdeki birçok sektör olumsuz yönde etkilenmeye başladı. Çin’in paylaştığı resmi verilerde de gördüğümüz üzere Koronavirüs salgını bir ülke ekonomisine gerçekten ağır bir darbe vurabiliyor.
Bakan Albayrak’ın açıklamalarına göre Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu salgının etkilerini olabildiğince aza indirebilmek için gerekli çalışmaları yapıyor. Bakanlık Koronavirüs salgınından “en fazla etkilenen sektörleri” kapsayacak “bir dizi destek ve önlem” uygulayacak. Bakan Albayrak ayrıca piyasaların “likiditeye erişiminde herhangi bir aksaklık” olmayacağını da söylüyor. Kendisinin açıklamaları şu şekilde:
“Koronavirüs salgınının ekonomimize etkilerine karşı hazırlıklı hale gelmeyi öncelikli gündemimiz olarak belirlemiştik. Tüm kurumlarımız dünyada alınan önlemleri, ortaya konulan öngörüleri analiz etti. Olası senaryolara karşı kendi alanlarına ilişkin yol haritalarını hazırladı.
Piyasaların likiditeye erişiminde en ufak aksaklık olmayacak şekilde önlemler alınmış ve alınacaktır. En fazla etkilenen sektörler öncelikli olmak üzere tüm sektörleri kapsayacak bir dizi destek ve önlem uygulanacaktır.
Atılacak adımlar Sn. Cumhurbaşkanımız tarafından bu hafta açıklanacaktır. Ayrıca kurumlarımız da gerekli adımları hafta boyunca atacaktır. Bu tedbirler dinamik tedbirlerdir. Süreçler yakından takip edilecek ve gerekli noktada yeni tedbirler hızla uygulamaya sokulacaktır.”